Єва з ребра Горенштейна

9 Серпня 2012
34735
9 Серпня 2012
16:50

Єва з ребра Горенштейна

34735
«1+1» представив фільм «Будинок із башточкою» українського режисера Єви Нейман
Єва з ребра Горенштейна

За тиждень в український прокат вийде визнана критиками стрічка «Будинок із башточкою». Світова прем'єра фільму відбулася на Міжнародному кінофестивалі в Шанхаї. Справжній тріумф картині принесла участь у конкурсній програмі Міжнародного кінофестивалю в Карлових Варах, де «Будинок із башточкою» здобув головний приз у програмі «Від Сходу до Заходу».

 

Київським журналістам стрічку представили 8 серпня в кінотеатрі «Оскар». У холі Dream Town гостей зустрічали «військові». На тлі представників преси, кінокритиків, акторів і продюсерів, їх було небагато, та аперитивом до показу став аж ніяк не парад, а імпровізовані «брифінги» й фотосесії.

 

Представляючи стрічку, генеральний директор групи каналів «1+1» та генеральний продюсер картини Олександр Ткаченко акцентував на міжнародних перспективах фільму.

 

Режисер Єва Нейман розповіла, як вона шукала свій «Будинок із башточкою», й чому саме його запам`ятала. А представники творчої групи поділилися з «Детектор медіаю» враженнями про зйомки та навіть ноу-хау виробництва картини.

 

  

 

 

«Страждання, образа та злоба»

 

Атмосфера та драма фільму була визначена видатним російським прозаїком, який народився в Києві, Фрідріхом Горенштейном. Єва Нейман зачитувалася його прозою вже в цьому тисячолітті: письменник був широко знаний у Німеччині, а в Росії «пророком» рівня Достоєвського став лише в 1990-х, коли там почали видавати його книжки.

 

«Відправна точка Горенштейна "страждання, образа та злоба", про що він сам зізнався в одному з оповідань, - пише режисер.  - А ще неймовірна людяність і туга за людським теплом, які страшно мене хвилюють і не відпускають протягом довгих років відтоді, коли я вперше прочитала його "Бабусь" і "Будинок із башточкою" в 2001 році. І всі ці 10 років у мене було надзвичайно потужне бажання знімати за цією прозою кіно».

 

Автора!: Режисер і сценарист фільму Єва Нейман

 

Із Фрідріхом Горенштейном Єва Нейман була знайома особисто. Недовго: за півроку, у 2002-му, письменник пішов із життя. Так його остання воля щодо екранізації «Будинку із башточкою» була втілена в життя саме українським режисером. До цього Горенштейн сам планував створити кіноадаптацію оповідання - як дебютний фільм сценариста Юрія Клепікова. Пізніше фільмувати «Будинок із башточкою» хотів Андрій Тарковський, який був близьким другом письменника.

 

За сюжетом, головний герой, 8-річний хлопчик, узимку 1944-го року повертається з мамою додому. До свого міста вони прямують залізницею, й тяжко хвору жінку разом із сином знімають із потяга. Що з ними буде далі? Чи одужає мама хлопчика? Чи достатньо він кмітливий, аби здолати обставини? Що ж, зрештою, він їстиме? Ці, а також інші, зовсім не побутові запитання, визначають конфлікт драми.

 

Окрім того що фільм сумний, він ще й до біса сентиментальний. І навіть тонкосльозий: поневіряння героїв відтінено надривною жорстокістю перехожих і приїжджих персонажів «Будинка з башточкою». Така гама відчуттів захопила навіть експертів. І кінокритики, що були свідками тріумфу картини в Карлових Варах, відзначили психологічну точність фільму.

 

Ця точність у розумінні Єви Нейман - не змагання зі стрільби з пістолета за олімпійське золото. Її кінематографічна реальність вибудувана радше з асоціацій. Відповідаючи на запитання, із чого вона виходила, визначаючи її, Єва Нейман каже: «і з самого матеріалу оповідання, і з родинних альбомів того періоду, і з власних уявлень про світ, а також зі спогадів, розповідей, картинок».

 

На якості картини позначився рівень кінематографічної освіти: режисер майже 10 років здобувала фах  у Німецькій академії кіно і телебачення в Берліні. Додайте до цього фірму Кіри Муратової, яка почасти є вчителькою Єви Нейман: режисер співпрацювала з Кірою Георгіївною в якості асистента піж час зйомок фільму «Другорядні люди». І уявіть, як екранізована Нейман у стилі Ренати Літвінової дама в капелюсі відправляє колежанці «дымчатый хрусталь» та інструкцію щодо його цільового використання.

 

Обох режисерів Єва Нейман цитувала й у  попередній своїй картині «Біля річки». Однак вважати це залежністю зарано. «Я відчуваю далеку присутність Кіри Муратової, багатьох режисерів, які знімали фільми періоду війни - скажімо, Олексія Германа. Але Єва Нейман - абсолютно персоніфікований митець, який говорить власною мовою й практично нікого не повторює. Вона конгеніальна!», - впевнений кінокритик Алік Шпилюк. Цим компліментом арт-директор Одеського міжнародного кінофестивалю зарекомендував себе ще й як гуманіст. Хоча, напевне, це було нелегко: відзнятий у Одесі «Будинок із башточкою» не став учасником цьогорічного ОМКФ попри пропозиції форуму. Відповідаючи на запитання «Чому?», Олександр Ткаченко пояснив, що творча група фільму не женеться за призами.

 

Слово за кінокритиками: завідувач відділу культури газети «Коммерсантъ-Украина» Сергій Васильєв в очікуванні прем`єри

 

Продакшн

 

Чуттєвість фільму відтінена не лише сприйняттям Єви Нейман, яка виступила й сценаристом стрічки. «Будинок із башточкою» зачаровує неймовірними зйомками, де в монохромній гамі відтворено відтінки гіркоти, що розчиняються спочатку в калюжах, а потім і в сніжинках одеської зими.

 

Операторська робота випала на 30 суворо запланованих знімальних днів. «Найскладніше довелося, звісно, в потязі. Зате цими кадрами найбільше задоволені - давно не бачив так відзнятого вагона», - каже оператор-постановник картини Рімвідас Лейпус.

 

Кіно не телебачення: Литовський оператор Рімвідас Лейпус - випускник ВДІК.

Кар`єру розпочав на ТБ, а від початку 1990-х знімає фільми

 

Фахівець старої школи, він не шкодує, що зйомки картини випали на період, коли чутлива до «повоєнних» сценаріїв плівка відійшла в минуле: «На плівку знімати і хотілося, і не хотілося. У першому варіанті виникли труднощі. Наприклад, ліміт плівки обмежений, а, оскільки наш провідний актор є дебютантом, доводилося знімати по 8-16 дублів. Тож знадобилося би більше змін і репетицій. До того ж, технології йдуть вперед, і я не бачу великої різниці зараз між тим, що я знімав на чорно-білу плівку, й цифровим зображенням».

 

Оператором Ростиславом Головком зйомки велися, в основному, на ручну камеру Red. За задумом, вона мала бути рухливою, тож він працював або «з плеча», або застосовував штатив із «м'ячем» замість статичної «голови».

 

Постпродакшн картини робили в Берліні. Пошуку лабораторії довелося приділити час: зйомки чорно-білого кіно в цифровому форматі є винятком, і постпродашн таких картин на потік не поставлений. «Після корекції кольору матеріал переганявся на негативну плівку для того, щоби потім віддрукувати позитив. Цей процес перегону та проявки був найскладнішим. Спочатку нам повідомили, що потрібні проявники начебто заборонені в Європі, бо містять отруйні хімікати. Рішення шукали зо два тижні. А потім зробили проби на машині, яка записує на плівку: поекспериментували з налаштуваннями кривих у меню, що впливають на фінальне зображення. Далі запустили машину на максимальну потужність і підняли контраст. Вже після другої спроби отримали результат», - розповів Рімвідас Лейпус.

 

Прокинувся відомим: Виконавець головної ролі Дмитро Кобецький вперше дивився фільм і звикав до уваги преси.Праворуч від нього - креативний продюсер стрічки Наталія Стрибук

 

Експертний коментар: Кінокритик і куратор кіноклубу «А кіно» Андрій Алфьоров переконаний, що «Будинок із башточкою» - фільм, за який Україні не соромно

 

Щодо акторів, режисер поєднала і дебютантів, і відомих майстрів. Провідна роль дісталася юному одеситу Дмитру Кобецькому. На знімальний майданчик він потрапив із дитбудинку, і його герой не раз зворушив глядачів картини не надуманими переживаннями.

 

У ролі його мами знімалася європейська актриса російського походження Катерина Голубєва. За сценарієм, її робота була небагатослівною - у випадку з виразним поглядом ця обставина не запам'ятовується. У серпні 2011-го актриса пішла з життя.

 

Роль інваліда: Заслужений артист України, актор театру і кіно Віталій Лінецький каже, що відчув свого героя, як тільки вдягнув його кітель

 

 

Бути жінкою: Актриса Віталіна Біблів у «Будинку з башточкою» - «кучерява жінка»,

що вгадує «Васильки, васильки» з перших акордів

 

 

Мода 1944-го: Художник із костюмів Руслан Хвастов

часом рятував реквізит від одеських собак

 

 

За враженнями креативного продюсера стрічки Наталії Стрибук, зйомки були нелегкими для всіх: «Зима, поле, мала дитина постійно в кадрі, й в будь-який момент може захворіти. До того ж, залізниця як державна структура - доволі непроста історія, від графіка не відступиш». За її словами, знімальна група постійно стежила за прогнозами погоди. Однак одеська зима виявилася примхливою, й  залежно від сценарію знімальній групі доводилося то розчищати площі від снігу, то сипати штучний чи подекуди заміняти його штучним.

 

До речі, для Наталі Стрибук «Будинок із башточкою» - перша робота в форматі ігрового кіно. Представники ЗМІ пам'ятають її за радіошоу «Просто радіо» «С той ноги», голосом якого в 1990-х вона була в дуеті з Андрієм Доманським. Нині екс-ведуча очолює департамент художнього виробництва «1+1». У її бекграунді виробництво кількох серіалів, і, за словами Наталі Стрибук, у випадку з авторським кіно різниця полягає в тому, що продюсер абсолютно не втручається в творчу частину роботи. «Моя робота полягала в координації дій каналу, фінансових питань із творчим задумом Єви».

 

Прокат

 

Бюджет картини не розголошується. Як розповів Олександр Ткаченко, внесок приватного інвестора склав до мільйона гривень.

 

 

Щодо перспектив у прокаті, картина навряд чи потіснить бокс-офіси блокбастерів. М'яко кажучи, стрічка нітрохи не весела й не тягне на акомпанемент до відра поп-корну. «Фільм для глядачів із базовою кінематрографічною підготовкою», - каже про «Будинок із баштою» генеральний продюсер кінокомпанії «SOTA Cinema Group» Олег Кохан.

 

Ще один здобуток: Генеральний продюсер кінокомпанії «SOTA Cinema Group» Олег Кохан каже,

що завдяки таким режисерам, як Єва Нейман,

українське кіно підтримує світову практику і входить в еру продюсерського кіно

 

З огляду на прокатні плани «1+1», російськомовна картина промотуватиме Україну в усьому світі. Невдовзі «Будинок із башточкою» вийде в український прокат. Далі його буде показано на широких екранах Росії та інших країн. «"1+1" підписав угоду з французьким дистрибутором  щодо світового прокату. Компанія Wide спеціалізується саме на мистецькому підході до просування фільмів», - повідомив Олександр Ткаченко.

 

Щодо телебачення, картину буде показано на «1+1» та одному з центральних телеканалів Росії. Хоча, за враженнями від прем'єри, дивитися «Будинок із башточкою» варто все ж таки на великому екрані. Ніжний та жорсткий водночас, фільм змушує визнати: чутливість не розкладеш по поличках за віком, достатком чи гендерною ознакою. Як засвідчила Єва Нейман, чоловік, що зубами зриває годинника, може бути втричі ніжнішим за медсестру в лікарні - все залежить від того, наскільки люди «проїхали тему».

 

 

Фото Максима Поліщука

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
34735
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ingvar
4249 дн. тому
Читал Горенштейна "Искупление". Сильная вещь!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду