Соня Кошкіна залишила Україну й готує звернення до президента (ОНОВЛЕНО)

30 Червня 2012
21307
30 Червня 2012
01:12

Соня Кошкіна залишила Україну й готує звернення до президента (ОНОВЛЕНО)

21307
«Заява Ландіка – всього лише привід розібратися з "Лівим берегом" і зі мною особисто»
Соня Кошкіна залишила Україну й готує звернення до президента (ОНОВЛЕНО)

Після того, як прокуратура розпочала перевірку за заявою народного депутата Володимира Ландіка, шеф-редактор порталу LB.ua Соня Кошкіна, яка за чотири дні до цих подій поїхала за кордон, не має наміру повертатися в Україну. Про це вона заявила 30 червня під час прямого включення в рамках ток-шоу «Шустер live» на Першому національному.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 27 червня до редакції LB.ua надійшов запит прокуратури Печерського району щодо перевірки за зверненням Володимира Ландіка фактів вчинення відносно нього злочину за статтею 163 Кримінального кодексу України. Прокуратура цікавиться, чи працювали в листопаді 2011 року в редакції LB.ua Ксенія Василенко (Соня Кошкіна), Олег Базар і Макс Левін. Заява пана Ландіка стосується публікації LB.Ua  «Ландік-старший рятує сина з допомогою технологів і "правильних" коментарів на сайтах» (18 листопада 2011 року). Зокрема, у  ній подано світлину фотографа видання Макса Левіна, який зафіксував у сесійній залі Верховної Ради SMS-листування пана Ландіка про судовий процес над його сином.

 

«Заява Ландіка - всього лише привід розібратися з Лівим берегом і зі мною особисто», - переконана Соня Кошкіна. Вона нагадала, що у грудні у редакції видання проводили обшуки і вилучали сервери, паралізуючи роботу сайту. «Ми за своїми джерелами з`ясували, що за цим стоїть один із вищих чинів Адміністрації президента. Після цього я і мої колеги почали помічати факти шпигунства, прослуховування, доносів», - розповіла шеф-редактор LB.ua.

 

За словами Соні Кошкіної, нині вона перебуває поза межами України: «Я сьогодні перебуваю поза територією України, і не повертатимусь доти, доки не побачу конкретний документ про те, що було відмовлено у порушенні Кримінальної справи за результатами перевірки, доки не буде залізобетонний гарантій, що ні мені, ні моїм партнерам, ні моїм друзям не загрожує небезпека і проти нас не буде порушено нову кримінальну справу».

 

Також шеф-редактор додала: «Я готую відкрите звернення до президента України і генерального прокурора України. Якщо на нього реакції не буде, я вимушена буду просити політичного притулку для себе, своїх партнерів і друзів». Соня Кошкіна пообіцяла оприлюднити факти, що про діяльність «компашки, яка перетворила життя на кошмар життя її та колег і друзів».

 

 

 

 

Представник президента України у Верховній Раді, народний депутат Юрій Мірошниченко запропонував поставитися до заяв Соні Кошкіної як до її власної версії подій: «Я точно можу сказати, що ані "Лівий берег", ані Соня Кошкіна нікому не заважають. Я працюю в Адміністрації президента, і присутній на багатьох нарадах. І жодного разу не чув, щоби хтось негативно висловлювався щодо "Лівого берега" або Соні Кошкіної, так само й щодо інших видань. Сам факт того, що в прямому ефірі на Першому національному каналі ми маємо можливість вести цю дискусію, можемо висловити свою точку зору й критичні зауваження в тому числі до прокуратури вже говорить про те, що загрози свободі слова не існує. Що стосується конфлікту, я думаю, ми маємо розуміти емоційність Соні, оскільки вона потрапила в таку ситуацію. Але я думаю, що прокуратура має все перевірити. Поки що про порушення Кримінальної справи не йдеться - лише про припущення Соні Кошкіної і можливий, на її думку, сценарій. Я думаю, прокуратура допоможе у цій ситуації. І я, зі свого боку, докладатиму зусиль».

 

Кореспондентка СТБ Ольга Червакова переконана: медіа-юристи легко доведуть, що журналісти LB.ua закон не порушували. «Це SMS листування він (Володимир Ландік. - ТК) проводив у сесійній залі, перебуваючи на робочому місці в робочий час. Замість того, щоб голосувати за закони і займатися своїми безпосередніми обов'язками, він намагався виручити свого сина», - нагадала Ольга Червакова.  Вона підкреслила, що інформацію фотокореспондент добув законним шляхом: «Фотограф Макс Левін перебував на робочому місці в ложі преси сесійного залу, і мав відповідну акредитацію. А це означає, що він мав право знімати все, що вважає за потрібне. Тим більше опублікована LB.Ua інформація була особливо соціально значимою. Ця історія абсолютно виграшна і я шокована заявами про те, що Соні загрожує 7 років в'язниці».

 

Нагадаємо, сам Володимир Ландік наголошує, що його заява до прокуратури не є спробою тиску на Lb.ua. Він підтверджує, що дійсно звернувся до прокуратури з вимогою порушити кримінальну справу проти Lb.ua ще 8 місяців тому, одразу після виходу статті «Ландік-старший рятує сина за допомогою технологів і «правильних» коментарів на сайтах», для того, щоб з'ясувати обставини публікації матеріалу, в якому оприлюднили його приватне СМС-листування. За словами депутата, йому невідомо, чому прокуратура вирішила розглянути його заяву лише зараз.

 

За інформацією джерел ТК, Соня Кошкіна перебуває зараз на відпочинку в Італії з двома своїми подругами, одна з яких постійно мешкає в цій країні. Поїздка планувалася кілька місяців тому. У відпустку Соня Кошкіна поїхала ще до появи інформації про прокурорську перевірку.

 

«Детектор медіа»

Відео - http://www.pravda.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21307
Читайте також
19.07.2012 08:55
Артем Біденко, «Блоги. Українська правда»
21 623
18.07.2012 08:57
Соня Кошкина, LB.ua
19 734
09.07.2012 08:59
Ірина Узлова, «Україна молода»
20 105
30.06.2012 23:15
Ольга Червакова, Korrespondent.Net
32 321
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Спортсмен
4315 дн. тому
Что-то здесь нечисто. Попахивает дурно. Может рыльце в пушку и красиво бежим?
Г.Б.
4316 дн. тому
История с Василенко-Кошкиной удручает. Левый Берег, кроме двух-трех журналистов, наполнен кучей малой бездарей и медиа лушпаек. Несмотря на немеряно бабло лоха инвестора, рейтинг и аудитория падают. Покупайются имиджевые компании, те выдают ложь, шитую белыми нитками Кошкиной о успешности издания на рынке. Докатились до дешевой профанации с отдыхом в Италии, как о "просьбе о политическом убежище". Соня, тебе не стыдно? Лучше бы задумалась, почему тебя мужики не преследуют, а пора бы. Тебя брали в пул к Януковичу, вместо серьмяжной правды писала никакие репортажи, а надо было откровенно лизнуть в то место, которое хорошо знает автор, звизда ЛБ Пиховшек. Сидение на двух стульях ни к чему не приводит. Вот и оказалась у разбиваемого корыта. А НАЧИНАЛА ТО НЕПЛОХО! Продажный львовский мойша Костя Бондареко не случайно павианом-вожаком восседает в стае ЛБ.
Олекса Донецький
4316 дн. тому
От такої... Якщо журналісти починають виїжджати, то це явна ознака диктатури і емоції тут не до чого.
Олег, Київ
4317 дн. тому
Пане mamber! Ви чий mamber - Президента, чи Ландика?
mamber
4317 дн. тому
Самое смешное, что все у кого "рыльце в пушку", когда попадают в просак, то президента сразу вспоминают, которого ранее обливали грязью!
mamber
4317 дн. тому
Попалась! На своих же злодеяниях. У нас журналисты больше политиков напоминают, а не журналистов! Соня! Вернитесь в Украину. За свои действия нужно отвечать! Все должны жить по законам и конститутции, не только обычные мы.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду