Про вміння дивувати

29 Травня 2012
10829
29 Травня 2012
08:21

Про вміння дивувати

10829
Чому Гайтана лише п’ятнадцята?
Про вміння дивувати

Прогноз букмекерів про те, що переможе Лорін із Швеції (з піснею Euphoria, вона набрала 372 бали), а друге місце посяде Party For Everybody «Бурановских бабушек» (Росія) підтвердився на все 100%. «Бронза «дісталася Желько Йоксимовичу з Сербії за композицію Nije Ljubav Stvar. Українська конкурсантка Гайтана набрала 65 балів і посіла лише 15 місце (ще нижчий результат - 19 місце показала 2005 року група «Гринджоли»). Чому ж не оцінили телеглядачі Європи нашу співачку?

 

- Пісня Гайтани непогана, - вважає відомий композитор, ректор Київського інституту музики ім. Р. Гліера Олександр ЗЛОТНИК. - Якщо чесно, то особливих шлягерів на Євробаченні-2012 не було. Наприклад, таких яскравих, як «Молитва» Марії Шерифович із Сербії 2007 р. або на Євробаченні-2009 пісня Fairytale Олександра Рибака (Норвегія). Нині, на мій погляд, шведка Лорін виграла абсолютно чесно. Її Euphoria - хіт! Наша Гайтана виступала на рівні. Вона не була гірша за інших, але не змогла чимось виділитися серед інших конкурсантів... На жаль, Євробачення - це не лише мистецтво і яскраве телешоу, а стосунки різних країн. Сьогодні Європа дивиться на Україну насторожено і мабуть це позначилося на результатах голосування. Попри програш Гайтани, нам потрібно в майбутньому брати участь у конкурсі, але якщо їхати, то виконувати справжній шлягер, щоб номер був оригінальним і таким, що запам'ятовується. А Гайтана була просто добрим, високого рівня виконавцем. В Європі таких співаків і таких пісень як Ве My Guest багато, а на конкурсі потрібно чимось дивувати глядачів. Це вдалося Лорін і «Бурановским бабушкам». Самодіяльний колектив із Росії продемонстрував шоу і дуже міцне аранжування (комерційний і шлягерний продукт). А ще в усіх є або були бабусі, і цей виступ удмуртського колективу викликав у слухачів сентементальні почуття.

 

Нинішній конкурс мене розчарував тим, що не було яскравої пісні-лідера, хоча з 26 фінальних композицій Euphoria Лорін виділялася із загального списку, а тому прине-сла перемогу Швеції і саме в цій країні пройде Євробачення-2013.

 

Шабаш патріотів

 

Прикро чути, як на «Буранівських бабусь» ллються потоки бруду.

 

Мовляв, виступ огидний, пісня огидна, привезли на фестиваль молодих виконавців якихось басусь, наче молодшого когось немає, «Європа побачила справжнє обличчя Росії» й інше, інше, інше...

 

Нічого потворного і відштовхуючого я ні в «бабусях», ні в їхній музиці не знаходжу.

 

Навпаки - вони, швидше, розчулюють.

 

Але це що стосується їх самих.

 

З конкурсом усе набагато складніше.

 

Мерзенність і жах - єдиний відповідний опис того, що організатори гордо називають російською трансляцією «Євробачення».

 

Нашій країні суворо протипоказані прямі ефіри, в яких немає чітко й заздалегідь розписаних реплік і ролей, - бо саме під час цих ефірів на поверхню спливає все найвульгарніше й найогидніше, що в ній є.

 

Шедевральні коментарі Дмитра Губернієва, який розігрівся, коли почалося голосування.

 

Абсолютно пекельне «старик Бьорндален нас отметил и в гроб сходя благословил и восемь нам очков вручил» - з приводу оцінок Норвегії. Ображене «тепер на відпочинок до Туреччини не поїде чимало росіян» про 7 балів від України. І, звісно, тріумфальне «ми взимку теж уболіватимемо за Домрачеву!» за 12 балів, подарованих братньою Білоруссю.

 

Але на цьому вакханалія не закінчилася.

 

Так звана «афтепаті» на Росії-1 виявилася шоу ще крутішим, ніж саме «Євробачення». Чесно кажучи, склалося враження, що за час трансляції публіка в студії встигла випити не одну чарку чаю. П'яні обличчя, скляні очі, ура-патріотичні коментарі.

 

Репліка одного з експертів про те, що «сто пудів Швеція все купила» й просто позамежне, на мій погляд, але вкрай показове висловлювання однієї диви про те, що, мовляв, наша велика багатомільйонна країна не знайшла можливості «дати (купити?) бабусям це ср*не перше місце».

 

Ефір федерального каналу.

 

Ганьба та й годі.

 

Тож «бабусям» нашим залишається лише поспівчувати.

 

Тому що той контекст, у який занурили їхній виступ, жодним чином не стосується слова «Культура» взагалі.

 

Тетяна Поліщук, «День»

Фото - «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Тетяна Поліщук, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10829
Читайте також
28.05.2012 16:23
Борис Бахтєєв
для «Детектор медіа»
13 430
27.05.2012 12:53
Сергей Оболонков, Lenta.Ru
15 961
26.05.2012 11:10
Борис Бахтєєв
для «Детектор медіа»
20 535
22.05.2012 10:49
Борис Бахтєєв
для «Детектор медіа»
15 423
15.05.2012 17:12
Борис Бахтєєв
для «Детектор медіа»
7 306
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
розчарований глядач
4355 дн. тому
Відверто кадучи, на Гайтану соромно було дивитися. Пісня - ніяка, безнаціональна англійська мова, визивні вульгарні пози і жести... Кого цим можна здивувати чи вразити? Україна, як і будь-яка країна, може бути цікава світові тільки тим, чим відрізняється від інших. Своєю українськістю, а не безликою космополітичністю. І расизм тут ні до чого. Просто Арфуші з Шустерами, перекотиполе, не можуть цього оцінити. Тому й потрапили на вершину списку південні слов'яни, що співають своєю мовою, дуже національні бабусі з Росії...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду