Ударимо «кіном» по авторитаризму!

24 Березня 2012
22306
24 Березня 2012
11:24

Ударимо «кіном» по авторитаризму!

22306
Ударимо «кіном» по авторитаризму!
У Києві триває кінофестиваль документального кіно з прав людини Docudays UA. Це вже дев’ята спроба поговорити з нашим широким загалом на актуальні теми сьогодення засобами кінематографа. Цьогорічна програма надзвичайно цікава. Кияни побачать роботи оскарівського номінанта Маршалла Каррі, австрійця Міхаеля Главоггера. Нарешті доїде до Києва і Кірілл Туші зі своєю резонансною стрічкою про Ходорковського. Голова оргкомітету фесту Світлана СМАЛЬ розповіла DT.UA про те, чому тема цьогорічного кінофоруму розвінчує авторитаризм. 


— Нинішнього року темою фестивалю заявлено авторитаризм. Своєрідний тренд останнього року, з огляду на світові події. Як Docudays UA репрезентує цю тему? 
— Ми підготували окрему програму фільмів, присвячених запобіганню та боротьбі з авторитаризмом. Але такі фільми по-справжньому існують у просторі обговорень і дискусій. Це один із принципових моментів Docudays UA. Ми запросили відомих правозахисників, письменників, дисидентів, які постраждали від політичних переслідувань. Адже, як відомо з історії, авторитаризм як форма політичної влади часто перетворюється на самодержавство й диктатуру, і зупинити цей процес може тільки зріле громадянське суспільство, здатне захистити демократичні цінності. 

У циклі «Диктатура та авторитаризм» очікувана українська прем’єра фільму «Ходорковський» німецького режисера Кірілла Туші, який приїде на наш фестиваль разом із продюсером Сімоною Бауман. Обговорення стрічки відбудеться з участю Миколи Козирєва, голови правління Громадського комітету захисту прав людини, народного депутата СРСР 1989—1991рр. Ще одна стрічка спецпрограми — «Щоденник, листи, революції» Флавії Кастро (Франція—Бразилія). Режисерка знімала про свого батька, бразильського журналіста, який загинув дуже загадково. Тема близька українцям. Після перегляду запрошуємо до дискусії з участю Євгена Захарова, голови правління Української Гельсінкської спілки з прав людини.

У циклі також наш знаний Сергій Буковський із «Україна. Точка відліку». Герої його фільму — Оксана Забужко, Семен Глузман, Олесь Доній — після показу будуть присутні на обговорені. Модеруватиме цикл «Диктатура та авторитаризм» Єгор Соболєв (бюро журналістських розслідувань «Свідомо»). 

Крім того, у програмі фестивалю — тематичний круглий стіл «Чи можливий авторитаризм в Україні?» з участю видатних правозахисників, аналітиків, науковців, письменників, журналістів. А ще — виставка у холі Будинку кіно «Прага через об’єктив таємної поліції» Празького Інституту дослідження тоталітарних режимів.

— За яким принципом відібрано фільми для програми фестивалю? Адже ми маємо справу з кіно, де першорядне «що», а не «як». 
— Наша відбірна комісія відбирає фільми для трьох різних конкурсів. У кожного конкурсу — свої потреби. Цьогоріч на Docudays UA представлено три конкурси — DOCU/ЖИТТЯ, DOCU/ПРАВО і новостворений DOCU/КОРОТКО.

Перший конкурс представляє повнометражні документальні стрічки, виконані в жанрі креативної документалістики. Це конкурс для кіноманів. Тут можна відпочити і просто насолодитися картинами життя в різних куточках планети. До DOCU/ПРАВО відбірна комісія включила стрічки, які досліджують проблеми у сфері прав людини. У програмі є фільми, що розповідають про проблеми людей зі статусом ВІЛ, людей із обмеженими можливостями, національних меншин, біженців тощо. Після кожного перегляду ми проводимо дискусії з авторами та правозахисниками.

DOCU/КОРОТКО — наша цьогорічна новинка. Тут представлено документальні стрічки, тривалість яких не перевищує 45 хвилин. Започаткувати конкурс короткого метра — давня мрія команди фестивалю. Про фестиваль дізнаються дедалі більше молодих митців світу, щороку ми отримуємо хороші короткометражки. Але їм важко конкурувати з повним метром. Так і виник новий конкурс. Відбірна комісія вітає нові тенденції в документальному кіно, тому тут буде багато експериментів, анімації та інших сюрпризів. Всього змагатимуться 14 короткометражок. У трьох конкурсах представлені 44 фільми. Разом із позаконкурсною програмою, на фестивалі буде переглянуто 70 чудових фільмів майже з усіх куточків світу. Чекаємо найповажнішого суддю — глядача! Як і всі останні роки фестивалю, саме глядачі присуджуватимуть Приз глядацьких симпатій.

— Так зване соціальне кіно існує в царині проблем, актуальних для суспільства. І кожна країна, або економічна зона, або інше угрупування, має свої, що не важко простежити і у вашій програмі. Британці, наприклад, поголовно борються за екологію (ретроспектива «Антиутопія. Нове британське кіно»). Для російської документалістики притаманна у різних проявах тема виживання Особистості (людини в надлюдських умовах). Фільми Марини Разбєжкіної — яскравий приклад такої документалістики, до того ж високого художнього рівня. Європейський контекст у цілому — імміграція. Який «нерв» в Україні? 
— Українських фільмів занадто мало для формування тенденцій. Поки що вони репрезентують перші кроки молодих українських режисерів. Важко судити про «нерв», якщо в одному фільмі — життя дітей одеських підвалів («Хворісукалюди», реж. Юрій Речинський), в другому — притулок для людей із психічними відхиленнями («Тихе місце» Олесі Бортняк), у третьому — дівчинка-вундеркінд, котра грає на всіх інструментах духового оркестру («Поліна» Романа Бондарчука). Але нас тішить, що нинішнього року Docudays UA відкрило більше достойних українських фільмів, ніж торік. 

— У програмі українських фільмів в око відразу впадає прямо унікальний (за анонсом) посібник для нашого населення — як вижити в умовах вовчих тарифів на комунальні послуги. Місце дії — Павлоград…
— Я знала, що ви обов’язково звернете на нього увагу, хоч програма і досить насичена. Це історія мешканців 30 будинків у Павлограді, котрі відмовилися від послуг ЖЕКів і створили ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирних будинків). У результаті вони платять за комунальні послуги вшестеро-всемеро менше, ніж раніше. Героїня фільму — Валентина Мінаєва, голова ОСББ «Степового фронту 50». Цей фільм входить до спецпроекту фестивалю «Нові герої», який представляє три документальні фільми-портрети звичайних українців (режисер Роман Бондарчук). Кожен зі своєю історією, проте єднає їх боротьба з несправедливістю у країні. Пересічна людина часто ізольована від інформації про наявні правові можливості. І ці три розповіді показують, що перемогти несправедливість можна, якщо докласти зусиль, не боятися й не ламатися під тиском обставин. Про те, як звичайні люди з глибинки Сходу та Півдня України не дозволили системі загнати себе у безвихідь. Фільми створені Херсонським обласним Фондом милосердя і здоров’я та Міжнародним фестивалем Docudays UA за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» в рамках реалізації ініціативи «Посилення правових можливостей бідних верств населення» (для неї працюють 27 центрів правової інформації та консультації у 12 областях України).

— Один із цьогорічних гостей — оскарівський номінант Маршалл Каррі. Режисер енергійних драйвових стрічок про юних гонщиків та екологів-терористів. 
— Так, справді, Маршалл Каррі зняв три фільми, два з яких були номіновані на Оскар: «Якщо падає дерево. Історія Фронту звільнення Землі» та «Мрії гонщика». Саме їх ми представляємо в кінотеатрі «Кінопанорама» — дружньому майданчику фестивалю. Маршалл Каррі також проводитиме там майстер-клас. Ми дуже прагнули показати нашим глядачам по-справжньому круту американську документалістику. З його фільмів видно, що американська кіношкола цілком інакша, має відмінні від європейських документалістів традиції. Нам хотілося розширити кут зору нашої аудиторії.
 
— Фестиваль співпрацює з європейськими форумами (FIDMarseill, Краківський кінофестиваль). Але тематично і соціально поруч стоїть великий російський «Артдокфест». Чи є якісь зв’язки з ним або перспективи на співпрацю?
— Щороку ми розширюємо коло друзів. І також радо запрошуємо режисерів, яких відкрив «Артдокфест»: уже вдруге до нас приїздить російський режисер Андрій Грязєв. Цьогоріч із фільмом «Завтра» про арт-групу «Война»…

— Що на минулому Берлінале, де була його прем’єра, викликав неабияку дискусію та роздратування саме російського глядача. Головні провокатори — звісно, герої фільму.
— У нас фільм змагатиметься в конкурсі Docu/Право.

— На сайті Docudays UA (http://www.docudays.org.ua) можна знайти і координати дистриб’юторів фільмів. Я не передбачаю зацікавлення з боку традиційного кінопрокату. Але документалістика — сіль телебачення. Чи відчутний інтерес українського ТБ до фільмів, які ви показуєте? 
— Телебачення в Україні боїться показати щось нестандартне. Єдиний канал, який робить кроки в напрямі документального формату, це ТВі. Він обережно але послідовно створює слоти для документального кіно. Торік ми допомагали формувати йому програму документальних фільмів. Було б здорово, якби такої ініціативи у телеканалів з’являлося більше. Наразі ж більшість українських каналів ТБ не враховують потреб інтелектуальної частини населення і вдають, що таких не існує. Але це неправда. Такі люди є. І вони приходять до нас у зали. За «кіном». І на розмову.
 
Ольга Клінгенберг, «Дзеркало тижня. Україна»
Фото - http://dt.ua
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ольга Клінгенберг, «Дзеркало тижня. Україна»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22306
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду