Всесвітня асоціація видавців заступилася за «Експрес»

9 Лютого 2012
15580
9 Лютого 2012
17:02

Всесвітня асоціація видавців заступилася за «Експрес»

15580
Всесвітня асоціація видавців заступилася за «Експрес»

Всесвітня асоціація газет, новин і видавців (WAN-IFRA) та Всесвітній форум редакторів заявили про свою стурбованість рішенням суду у справі газети «Експрес». Про це йдеться у зверненні організацій до президента України Віктора Януковича, датованому 7 лютого, яке оприлюднила газета «Експрес» на своєму сайті.

 

«21 грудня 2011 суд господарський суд Львiвської областi визнав недiйсним один iз засновницьких документiв газети, що ставить пiд загрозу майбутнє газети», - йдеться у зверненні.

 

На думку асоціацій, рiшення суддi Тетяни Костiв було прийнято у незвично короткий перiод. «Незабаром пiсля прийняття рiшення суду, представники уряду нiбито зв'язались з Експресом для того, щоб запропонувати скасувати рiшення, якщо Експрес погодиться пом'якшити свою критику щодо уряду», - заявляють вони.

 

Нагадаємо, 26 січня газета «Експрес» вийшла з незадрукованою першою сторінкою, протестуючи проти тиску і спроби закриття через рішення суду. Як вдалося з'ясувати «Детектор медіа», мова йде про господарський конфлікт засновників видання. Один із засновників компанії, що є правонаступником колишнього видавця «Експресу», оскаржував виділення із цієї компанії окремої юридичної особи. А нинішній видавець газети «Експрес» ТОВ «Експрес медіа груп» був третьою стороною у справі.

 

Однак у міжнародних організаціях вважають, що справа є політично мотивованою. І вони нагадують, що «спроби чинити тиск на газету з допомогою несправедливих судових процесiв є кричущим актом цензури i порушують численнi мiжнароднi конвенцiї».

 

За даними асоціацій, «Експрес» - «газета з найбiльшим тиражем в Українi, в останнi роки була об'єктом низки актiв залякування. У листопадi 2011 року працiвники газети отримували погрози у зв'язку з проведенням журналiстського розслiдування, яке публiчно розвiнчувало щахрайство i корупцiю серед вищих посадових осiб правлячої партiї, Партiї регiонiв. Головний редактор газети Експрес Iгор Починок, як вiдомо, був жертвою пiдпалу, наклепницьких кампанiй, йому неодноразово погрожували кримiнальним переслiдуванням».

 

Всесвітня асоціація газет, новин і видавців (WAN-IFRA) та Всесвітній форум редакторів закликають президента України припинити способи втручання в діяльність «Експресу», провести розслідування стосовно посадовців, які пропонували скасувати рішення суду та просять гарантувати, що рішення суду в Україні стали повністю вільними від впливу уряду.

 

 

Всесвiтня асоцiацiя газет, новин та видавцiв (WAN-IFRA) об'єднує 18 тис. видавцiв, 15 тис. сайтiв та понад 3 тис. компанiй у бiльш нiж 120 країнах. Від України її членами є Всеукраїнська асоціація видавців та розповсюджувачів преси та асоціація «Незалежні регіональні видавці України».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15580
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду