Міліція допитує журналістів Gazeta.ua через пошкодження білбордів Януковича

8 Лютого 2012
9028
8 Лютого 2012
18:11

Міліція допитує журналістів Gazeta.ua через пошкодження білбордів Януковича

9028
Міліція допитує журналістів Gazeta.ua через пошкодження білбордів Януковича

Міліція допитала двох авторів інтернет-видання Gazeta.ua в рамках розслідування кримінальних справ про пошкодження білбордів із зображенням президента Віктора Януковича у Львові та Костополі Рівненської області. Про це повідомляє Gazeta.ua.

 

До видання надійшов запит з Личаківського РВ МВС у Львові з проханням «надати список осіб, які працюють у Львівській редакції "Газети по-українськи", повідомити порядок висвітлення статей та фото на офіційній сторінці видання в інтернеті». А також сказати, «на яких підставах було надруковано статтю і фото».

 

Позаштатного автора зі Львова Євгена Борісова, який надіслав статтю на поштову скриньку Gazeta.ua, вже викликали на допит 20 січня. З його слів розмова тривала близько чотирьох годин. «Перше, що у нього запитав слідчий: "Чи знаєш ти, як у міліції катують людей?" Після чого в деталях почав розповідати, як саме проводять тортури. Радив зізнатись у тому, що журналіст сам закидав бігборд фарбою, щоб першим написати про це і таким чином стати відомим. А міліціонери, у свою чергу, зможуть швидше закрити справу», - пише Gazeta.ua.

 

Крім того, Євген Борісов зазначив, що міліціонери відібрали в нього мобільний телефон, щоб нібито перевірити, чи він не крадений. Віддали його через 30 хвилин, але скопіювали всю базу номерів. Зі слів знайомих автора, зараз правоохоронці обдзвонюють людей зі списку його контактів і теж викликають їх на допити. Приводом виклику в міліцію називають вбивство невідомого: «У Личаківському районі вбили таксиста. Ваш телефон був у зоні дії вишки, в дії якої був телефон вбитого таксиста». Запитували, чи щось бачили, чи могли б якось допомогти слідству.

 

Іншого позаштатного автора Gazeta.ua, Віктора Гомоля, викликали на розмову 6 лютого. Йому зателефонував Василь Іваннюк з карного розшуку, лейтенант міліції Костопільського райвідділу УМВС України в Рівненській області. Міліціонер хотів дізнатися, звідки журналіст отримав інформацію для статті. Хоча в тексті чітко написано, хто про це розповів і кому належать фото, а сам журналіст навіть не виїжджав на місце події. За інформацією Gazeta.ua, міліціонер назвав Віктора Гомоля «ініціатором порушення кримінальної справи», оскільки він висвітлив цю подію. Зараз правоохоронці вирішують, чи вимагатимуть від журналіста лише пояснень, чи викличуть на допит.

 

Редакція Gazeta.ua наголошує, що журналісти виконували свій обов'язок, коли висвітлювали інциденти з пошкодженням білбордів з привітанням президента. І будь-яке втручання у роботу журналістів може стати перешкодою у виконанні ними свого прямого обов'язку - донести інформацію до громадськості.

 

Нагадаємо, що у Верховній Раді має розглядатися законопроект, що унеможливлює допит журналістів як свідків і 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9028
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ророp
4463 дн. тому
Оце так любов президента до кожного українця.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду