Законопроект про захист джерел інформації та заборону допиту журналістів зняли з розгляду через новий проект КПК

9 Лютого 2012
9768
9 Лютого 2012
13:20

Законопроект про захист джерел інформації та заборону допиту журналістів зняли з розгляду через новий проект КПК

9768
Партія влади каже: навіщо вносити зміни до старого Кримінально-процесуального кодексу, якщо можна їх врахувати в новому
Законопроект про захист джерел інформації та заборону допиту журналістів зняли з розгляду через новий проект КПК

Незалежна медіа-профспілка України заявила про те, що дуже важливий для суспільства проект Закону № 8256 про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення права журналістів на захист джерел інформації, який раніше двічі відкладався, знятий з розгляду невідомо чиїм рішенням. «Це означає, що впливова частина народних депутатів зацікавлена в тому, щоб законсервувати нинішню практику, коли міліція вимагає від журналістів розкривати джерела їхньої інформації, а у випадку відмови чинити сваволю», - йдеться в прес-релізі НМПУ.

 

Наразі на порталі Верховної Ради щодо статусу законопроекту зазначено, що його відхилено і знято з розгляду. У розгляді проекту головним визначено Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, серед інших шести є й Комітет з питань свободи слова та інформації.

 

Як уже писала «Детектор медіа», цей законопроект унеможливлює допит журналістів як свідків і Комітет з питань свободи слова одноголосно рекомендував за результатами розгляду в першому читанні парламенту прийняти його за основу. Проект був ініційований Київською незалежною медіа-профспілкою. Його зареєстрували депутати Андрій Павловський, Леся Оробець, Андрій Шевченко, Юрій Кармазин та інші.

 

У коментарі «Детектор медіа» перший заступник голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Олійник (член фракції Партії регіонів) зазначив, що рішення про зняття було ухвалене на погоджувальній раді 6 лютого. «Оскільки (до Верховної Ради) внесено новий проект Кримінально-процесуального кодексу, то ми вирішили не розглядати зміни до діючого КПК. Немає сенсу вносити зміни до старого, бо питання стоїть про прийняття нового КПК. Практично всі законопроекти, які мали внести зміни до діючого кодексу, згідно з рішенням погоджувальної ради, були зняті з розгляду. А потім при ухваленні нового КПК між першим і другим читанням ми врахуємо ці пропозиції», - пояснив він.

 

Сьогодні, 9 лютого, Рада прийняла проект КПК за основу в першому читанні, а до кінця лютого, за словами пана Олійника, планує ухвалити в другому читанні. «Є позиція президента в березні підписати його як закон», - сказав він.

 

Натомість заступник голови цього Комітету Володимир Стретович (фракція НУ-НС) має сумніви щодо того, що пропозиція про забезпечення права журналістів на захист джерел інформації буде врахована при підготовці проекту КПК до другого читання. «Я знаю, що цей законопроект мав розглядатися у вівторок 7 лютого. Мало того, я мав доповідати з цього питання. Але в порядку денному його не виявилося. Влада не підтримує цей законопроект, бо боїться надати журналістам відповідні права, але відкрито це сказати не хоче, бо матиме поганий імідж перед виборами. Тому вирішила зіграти в темну. Немає законопроекту - немає проблеми. Але ми на наступному сесійному тижні знову намагатимемося його внести в порядок денний. Я достеменно знаю, що наша пропозиція не буде включена до нового КПК, бо Адміністрація президента налаштована, таких змін не вносити», - сказав пан Стретович «Детектор медіа».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9768
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду