Члени Комітету свободи слова вимагають припинити тиск на журналістів через білборди Януковича

13 Лютого 2012
10865
13 Лютого 2012
17:55

Члени Комітету свободи слова вимагають припинити тиск на журналістів через білборди Януковича

10865
Опозиція вимагає від Генпрокуратури вжити заходів для перевірки законності дій МВС та захисту прав журналістів
Члени Комітету свободи слова вимагають припинити тиск на журналістів через білборди Януковича

Члени Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації від опозиції вимагають припинити тиск на журналістів за оприлюднення ними фактів псування білбордів із зображенням президента Віктора Януковича. Про це йдеться у заяві, яку підписали народні депутати Олександр Абдуллін, Олена Кондратюк, Юрій Стець, Віктор Уколов, Андрій Шевченко.

 

«Ми, народні депутати України, вимагаємо від Генеральної прокуратури України вжити заходів для перевірки законності дій МВС та захисту прав журналістів», - заявляють народні депутати.

 

У заяві йдеться, що впродовж останніх тижнів працівники Міністерства внутрішніх справ викликали на допити журналістів у трьох містах, розташованих у різних регіонах України. Єдине, що об`єднує цих трьох незнайомих між собою людей - їхня професійна діяльність, у ході якої вони оприлюднили факти псування білбордів з новорічним привітанням від президента Віктора Януковича. Це сталося у Львові, Одесі та місті Костопіль Рівненської області.

 

«Зокрема, у Львові під час допиту кореспондента інтернет-видання Gazeta.ua Євгена Борісова слідчі розпитували про джерела інформації, які він використав для написання статті "У Львові націоналісти закидали фарбою білборд з Януковичем" від 5 січня. Водночас слідчі опитували його знайомих з метою з`ясувати, чи міг кореспондент сам понівечити білборд», - йдеться у заяві.

 

За словами народних депутатів, іншого журналіста цієї газети Віктора Гомоля з Костополя намагалися викликати до райвідділу без повістки для розмови про його статті про пошкодження білбордів з привітанням Януковича.

 

Останній випадок - виклик повісткою одеського журналіста з інтернет-газети «Взгляд из Одессы» Ігоря Столярова у зв'язку із тим, що він є автором матеріалу про пошкодження у Одесі білбордів.

 

Крім того, занепокоєння депутатів викликають події навколо журналістки з Полтавської області Ірми Крат, яка змушена переховуватися разом із дитиною через погрози правоохоронців порушити проти неї кримінальні справи за її опозиційну діяльність.

 

Реагування вимагають і дії правоохоронних органів щодо телекомпанії «Нова Одеса», робота якої була заблокована бійцями підрозділу «Сокіл» та співробітниками УБОЗу.

 

У зв`язку з цим, члени Комітету з питань свободи слова та інформації заявляють свій протест, оскільки перешкоджання професійній діяльності журналістів прямо заборонено законом.

 

Автори заяви вважають, що в діях працівників МВС мали місце порушення прав журналістів на вільне одержання, використання та поширення інформації, гарантованих статтею 34 Конституції України та статтею 5 Закону України «Про інформацію».

 

На думку депутатів, виклики на допит чи бесіду журналістів та їхніх знайомих без вручення повістки та вимоги слідчих МВС без рішення суду оприлюднити джерела інформації журналістських матеріалів є втручанням у професійну діяльність журналістів та засобів масової інформації та містять ознаки переслідування і тиску на журналістів за оприлюднення певної інформації, що заборонено, згідно з положеннями статей 24 та 25 Закону України «Про інформацію», та карається за ст. 171 Кримінального кодексу.

 

Як писала «Детектор медіа», Ігоря Столярова викликали на допит у межах розслідування кримінальної справи за ознаками ч. 2 ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України у зв'язку із забрудненням в Одесі дев'яти білбордів з новорічним привітанням президента Віктора Януковича. Але допит не відбувся.

 

Раніше у Личаківському райвідділку міліції Львова допитали журналіста інтернет-видання Gazeta.ua Євгена Борісова - в межах розслідування кримінальної справи про пошкодження у Львові білборду з привітанням Віктора Януковича. За словами журналіста, розмова тривала близько чотирьох годин і почалася із фрази: «Чи знаєш ти, як у міліції катують людей?"». Головне управління МВС Львівської області тиск на журналіста заперечує.

 

Також на розмову до міліції запрошували ще одного позаштатника Gazeta.ua - Віктора Гомоля - у межах розслідування кримінальної справи про пошкодження білборда президента в Костополі Рівненської області.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10865
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду