Проти Мостових і «Дзеркала тижня» розсилають фальшиві листи по редакціях і посольствах

11 Липня 2011
14877
11 Липня 2011
18:16

Проти Мостових і «Дзеркала тижня» розсилають фальшиві листи по редакціях і посольствах

14877
Проти Мостових і «Дзеркала тижня» розсилають фальшиві листи по редакціях і посольствах

Редакція «Детектор медіа» отримала поштове повідомлення, оформлене у вигляді «відкритого листа колективу "Дзеркала тижня. Україна"», у якому читачів видання просять допомогти «прибрати Мостових від керівництва видання». Лист, адресований шеф-редактору ТК Наталії Лигачовій, надійшов поштою.

 

«Мы не хотим превращения газеты в механизм медиакиллерства и заработка. Помогите убрать Мостовых от руководства издания. Верните права западному инвестору. Дайте свободно и честно делать свою работу и открыто смотреть людям в глаза», - йдеться в листі.

 

«Мы чувствовали себя более уверенно и защищено, когда одним из собственников был американец Юрий Орликов. Американских инвестор, фактически основатель газеты, а юридически владелец контрольного пакета акций (60%) следил за редакционной политикой и сдерживал поток джинсы. Но несколько лет назад его не стало, права перешли его сыну Алексу. А зимой этого года его, не предупредив, просто выкинули из бизнеса. Мостовые быстро создали новое предприятие», - пишуть автори тексту.

 

Під листом розміщені підписи співробітників «Дзеркала тижня. Україна», зокрема Сергія Рахманіна, Ігоря Маскалевича, Валентини Самар, Інни Ведернікової - загалом 57 підписів.

 

На конверті зазначений відправник: «03150, Украина, Киев-150, ул. Тверская, 6, Газета "Зеркало недели. Украина"». Водночас поштовий штемпель свідчить про те, що лист був надісланий з київського поштового відділення № 214, яке розташоване на вулиці Північній на Оболоні.

 

Редактор відділу культури «Дзеркала тижня. Україна» Олег Вергеліс, чий підпис також розміщений під листом, сказав «Детектор медіа», що цей лист є фальшивкою.

 

«Це провокативна фальшивка, яка не перша за тривалий час у зв'язку із ситуацією, яку нагнітають довкола тижневика "Дзеркало тижня". Спроби брудної і не дуже розумної дискредитації спочатку були у вигляді пробігів по Хрещатику, коли розмахували брудними гаслами, потім - коли роздавали безкоштовну фальшиву газетку біля станцій метро. А це черговий етап брудної нікчемної і надзвичайно підлої дискредитації», - каже Олег Вергеліс.

 

Він припускає, що автори «листа» використали підписи, які були розміщені в одному з листів колективу «Дзеркала тижня. Україна» на «Детектор медіа», й підмонтували їх під інший текст. За його словами, фальшивий лист, який отримала ТК, надійшов на адреси інших редакцій, а також деяких посольств. «Очевидно, публікації газети комусь стали поперек горла, можливо, представникам бізнесового крила. І це, очевидно, помста», - вважає він.

 

Пан Вергеліс зазначив, що у зв'язку із ситуацією довкола газети він особисто відчуває тиск з боку зовнішніх сил, але детальніше про це поки воліє не говорити. «Мені дуже прикро. Виявляється, чорні технології не зникають з нашого життя, хоча декларується, що йде поступовий рух до Європи, що преса повинна бути підтримана», - резюмував він.

 

Як повідомляла ТК, нещодавно в Києві біля станцій метро роздавали фальшиве «Дзеркало тижня» з «чорнухою» на Юлію Мостову й Анатолія Гриценка. Національна спілка журналістів України закликала покарати авторів фальшивки. Водночас колектив газети відреагував відкритим зверненням, у якому наголосив, що довіряє своєму керівництву. «Завдяки В.Мостовому та Ю.Мостовій нас не поцупили, не розорили й не закрили, хоча охочих не бракує. Ми пишаємося тими, з ким працюємо. Ми пишаємося тим, що робимо. Прагнемо робити це ще краще. Нам ні перед ким і ні за що виправдовуватися. Тим більше, що масштаби і методи кількамісячної анонімної кампанії проти нашого тижневика свідчать про те, що її ініціаторам не бракує ні коштів, ні «креативу», ні послужливих виконавців. Натомість у дефіциті мають тільки совість, порядність і смак», - написали співробітники «Дзеркала тижня. Україна».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14877
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
80
4672 дн. тому
Петров?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду