Київрада хоче приєднати «Вечірній Київ» до «Хрещатика», а канал «Київ» перетворити на КП

14 Червня 2011
10228
14 Червня 2011
15:19

Київрада хоче приєднати «Вечірній Київ» до «Хрещатика», а канал «Київ» перетворити на КП

10228
Реорганізація не зачепить радіо
Київрада хоче приєднати «Вечірній Київ» до «Хрещатика», а канал «Київ» перетворити на КП

Депутати Київської міської ради реорганізують комунальні засоби масової інформації та оголосять конкурс на заміщення вакантних посад керівників цих ЗМІ. Відповідних два проекти рішення - «Про реорганізацію комунальних підприємств» та «Про внесення змін до деяких рішень Київської міської ради» - вони прийняли 14 червня на постійній комісії Київради з питань місцевого самоврядування, регіональних, міжнародних зв'язків та інформаційної політики.

 

Згідно з проектом рішення «Про реорганізацію комунальних підприємств», державне комунальне підприємство «Телерадіокомпанія "Київ"» буде реорганізоване шляхом перетворення його у комунальне підприємство Київської міської ради «Телекомпанія "Київ"». Як зазначила Оксана Збітнєва, начальник управління преси та інформації КМДА, у чинному Цивільному кодексі України державна комунальна форма власності відсутня.

 

За словами Збітнєвої, перші заходи щодо реорганізації телеканалу уже було вжито, зокрема, з 1 січня до 1 червня цього року штатна кількість працівників телекомпанії «Київ» скоротилася майже на 50%. За штатним розкладом на 1 січня 2011 року нараховувалося 311 осіб. Сьогодні ця цифра становить 176 осіб, з них 22 особи - в декретній відпустці. За словами пані Збітнєвої, завдяки таким скороченням вони «оптимізували витрати на фонд оплати праці і отримали можливість оптимізувати оплату комунальних послуг». Нагадаємо, як повідомляла раніше ТК виконувач обов'язків директора ТРК «Київ» Світлана Криворучко, скороченню мало підлягати не більше 25%.

 

Також Оксана Збітнєва розповіла, що рішенням сесії про бюджет передбачено фінансування в обсязі 19 млн. гривень на переїзд телеканалу в нове приміщення (Дегтярівська 31а), його оснащення, купівлю обладнання, тощо: «19 мільйонів, які передбачено плюс ті кроки, які ми вже робимо щодо налагодження роботи телекомпанії «Київ», я переконана, що вони дадуть ті результати, які ми очікуємо».

 

На сьогодні у телекомпанії є проблеми з оплатою ліцензії, яка за новим порядком обрахунку коштує 328 тис. грн. У своє чергу, викинувши з ефіру програми з ворожками, гадалками тощо, «Київ», позбавив себе таким чином додаткового доходу у розмірі приблизно 300 тис. грн. на місяць: «Але додаткові кошти і ті моральні збитки, які отримували наші глядачі, вони  просять того, щоб рішення було прийнято не на їх користь. Тому наразі вирішується питання, як ми будемо сплачувати за ліцензію», - коментує Збітнєва.

 

Наразі вирішується питання придбання програмного продукту та оновлення сітки: «На це у нас є літо і з вересня ми вийдемо у новому режимі. На час, коли  вестимуться ремонтні роботи в новому приміщенні, ми вже маємо домовленість з Першим національним, будемо брати в оренду студії, з яких вестимуть мовлення деякі програми. Зміна форми підприємства вона дуже важлива для самої телекомпанії. Борги, які сьогодні є в телекомпанії, становлять 4,5 мільйони гривень. Це борги непосильні, але ми маємо програму, як ми поступово з цього будемо викарабкуватися».

 

Зазначимо, що реорганізація комунальних підприємств засобів масової інформації не зачепить радіомовника. Комунальне підприємство «Радіостанція "Голос Києва"», за словами начальника управління преси та інформації, «в більш-менш нормальному стані». «Ми маємо сьогодні дев'яту позицію в рейтингу TNS. Це вражає, тому що це непогані показники». Однак вона не зазначає про плани перебудувати на радіо службу новин.

 

Щодо друкованих комунальних засобів масової інформації проект рішення передбачає реорганізувати КП «Редакція газети "Вечірінй Київ"» та КП Київської міської ради «Редакція газети "Українська столиця"» шляхом приєднання їх до КП «Редакція газети Київської міської ради "Хрещатик"».

 

Зазначимо, наразі газета «Українська столиця» не випускається, з 1 липня 2010 року фінансування газети було припинено. Тому фактично реорганізація друкованих медіа стосується «Хрещатика» та «Вечірнього Києва». Як повідомляла ТК, за результатами ревізії фінансово-господарської діяльності «Української столиці» КРУ в місті Києві виявило порушень на загальну суму 1,9 млн гривень.

 

Таким чином, автори проекту хочуть об'єднати схожі функції двох підприємств - адміністративні, логістичні, рекламні, комерційні - і оптимізувати витрати, але залишити при цьому двох редакторів («Хрещатика» і «Вечірнього Києва»), які будуть формувати і здійснювати редакційну політику.

 

Також Оксана Збітнєва повідомила, що планується чіткіше окреслити аудиторії комунальних видань: «Окремо, я би досить детально дивилася на аудиторії, на які розраховані ці видання. Якщо це газета «Хрещатик» - професійний вісник Київської міської ради - то вона має друкувати не лише офіційний документ, а давати і позицію голів фракції, голів депутатських комісій, давати коментарі юристів, яким чином це відображатися на житі киян».  Вона вважає, що більшою мірою цільова аудиторія «Хрещатика»  повинна бути в площині юридичних осіб.  У свою чергу газету «Вечірній Київ» розглядають як інформаційно-аналітичне видання: «Вона має бути розрахована на широку аудиторію. Також ми маємо на меті, щоб "Вечірній київ" більше приділяв уваги інформації, яка надходить з районів».

 

Нагадаємо, вперше про проект реорганізації комунальних ЗМІ, Оксана Збітнєва розповіла в інтерв'ю ТК у жовтні 2010.

 

За словами депутата Київради Олександра Бригінця, проект рішення повністю міняє ситуацію в засобах масової інформації: «У ньому передбачається, що статут і все інше буде затверджувати КМДА, тобто фактично з моменту прийняття цього рішення ніякого контролю над ЗМІ, навіть віртуального, вже Київрада не матиме», - говорить пан Бригінець. Він припускає, що у проекті буде прописана форма правління, за якої керівників ЗМІ в одному випадку своїм рішенням буде призначати голова КМДА, у іншому випадку - керівник підприємства, до якого будуть  входити газети: «Фактично, це виводить ЗМІ з-під контролю Київської міської ради».

 

Окрім цього депутати Київради проголосували за проект рішення «Про внесення змін до деяких рішень Київської міської ради», згідно з яким буде оголошено конкурс та створено конкурсну комісію для відбору кандидатів на посади керівників реорганізованих комунальних ЗМІ. Скільки посад буде виставлено на конкурс - вирішуватиметься у подальшому під час розгляду проектів на сесії Київської міської ради.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10228
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду