Комісія з журналістської етики оголосила журналістам ТСН Світлані Федчун і Христині Ісаян «дружнє попередження»

6 Липня 2010
20562
6 Липня 2010
10:02

Комісія з журналістської етики оголосила журналістам ТСН Світлані Федчун і Христині Ісаян «дружнє попередження»

20562
Комісія з журналістської етики оголосила журналістам ТСН Світлані Федчун і Христині Ісаян «дружнє попередження»

Комісія з журналістської етики, розглянувши заяву групи офіцерів МВД та СБУ про порушення етичних норм журналістами ТСН у сюжеті про самогубство у Макіївці від 9 листопада 2009 року, оголосила журналістам Світлані Федчун і Христині Ісаян дружнє попередження.

 

Журналісти ТСН Світлана Федчун та Христина Ісаян оприлюднили сюжет про смерть 39-річної жінки, яка перед самогубством написала своєю кров'ю ім'я засновниці релігійної «Школи духовного подвижництва» Ольги Асауляк. У сюжеті була наведена інформація про відлучення Ольги Асауляк від офіційної церкви, про вимагання грошей від парафіян та заклики до суїциду. Повідомлялося також про закритість «Школи духовного подвижництва», було оприлюднено думку родичів загиблої, що душевні розлади у небіжчиці почалися після відвідування школи.

 

На думку офіцерів, що звернулися до комісії, журналісти надали суспільству неповну та недостовірну інформацію, чим порушили конституційні права основоположниці «Школи духовного подвижництва» та низку законів України. Зокрема, вони наголошують, що офіційного рішення щодо відлучення Ольги Асауляк від церкви не існує, фактів вимагання грошей не встановлено так само, як і суїцидальних закликів до прихильників «Школи духовного подвижництва».

 

Комісія вивчила наведені факти і вважає, що хоч у матеріалі і є певні неточності, проте вони мають і певні виправдання. Приміром, офіційно анафема чи відлучення Ользі Асауляк від ортодоксального православ'я не проголошувалися, журналісти могли вжити таку форму вислову, позаяк один із церковних високопосадовців УПЦ МП свого часу оголосив засновницю «Школи духовного подвижництва» поза церквою. На користь журналістів свідчить і те, що не підпорядкована церкві релігійна діяльність за канонами РПЦ є неприпустимою, будь-який вірний цими діями сам ставить себе поза церквою, а самі такі дії РПЦ вважає сектантством і суворо засуджує. Тож наведена інформація жодним чином не шкодить репутації основоположниці «Школи духовного подвижництва».

 

Крім того, члени Комісії переконані, що факт самогубства молодої жінки, яка написала ім'я засновниці «Школи духовного подвижництва» кров'ю, був серйозним і суспільно-значимим інформаційним приводом для підготовки сюжету, і журналісти виконали свій професійний обов'язок, розповідаючи про це. Заслуговує на увагу, що журналісти ТСН, розповідаючи про цей випадок, виконали свою роль «сторожа над прірвою», у яку могла втрапити інша людина. Коментар релігієзнавця до сюжету щодо небезпеки діяльності тоталітарних сект в Україні був необхідною крапкою у репортажі.

 

На думку членів Комісії, журналісти ТСН виявили коректність, не звинувачуючи Ольгу Асауляк у причетності до смерті її прихильниці, тому підозри скаржників щодо замовності сюжету чи упередженості журналістів є безпідставними.

 

«Прийнята до розгляду скарга на  журналістів ТСН не є першою у діяльності Комісії. Як і в попередніх випадках, ми маємо приклад неякісної підготовки матеріалу до ефіру, що призвело до прикрих неточностей. Комісія з журналістської етики звертає увагу керівництва ТСН і на те, що журналісти програми, які причетні до вказаного сюжету, виявили як некоректність, так і нерозуміння правил корпоративної етики, проігнорувавши прохання Комісії пояснити, які причини обумовили неточності у сюжеті «Донеччанка принесла себе в жертву вірі за допомогою ножиць» від 9 листопада 2009 року. Ця некоректність полягає  як у неповазі до осіб, які оскаржували сюжет і брали участь у розгляді питання, так і до самої Комісії», - йдеться у рішенні Комісії.

 

Нагадаємо, що в січні 2010 року Комісія з журналістської етики оголосила журналісту «1+1» Жану Новосельцеву громадський осуд.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20562
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
shelya
5062 дн. тому
Редакція газети «Правдошукач» висловлює співчуття журналістам в зв’язку з дискредитацією їх професійної діяльності необгрунтованими і необ’єктивними оціночними судженнями громадської організації «Комісія з журналістської етики» http://sheliazhenko.livejournal.com/200823.html
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду