Куликов нагадав Шувалову, що держава є власником багатьох українських ЗМІ, зокрема й Першого каналу

27 Травня 2011
16873
27 Травня 2011
15:50

Куликов нагадав Шувалову, що держава є власником багатьох українських ЗМІ, зокрема й Першого каналу

16873
Куликов нагадав Шувалову, що держава є власником багатьох українських ЗМІ, зокрема й Першого каналу

Ведучий «Свободи слова» на ICTV Андрій Куликов у відповідь на твердження радника глави Адміністрації президента Ігоря Шувалова, що в Україні немає цензури, а є позиція власників, нагадав, що власником багатьох ЗМІ, зокрема і Першого каналу, є держава.

 

«Власником багатьох засобів масової інформації в Україні (в тому числі одного із національних телеканалів) є держава, а державу уособлює великою мірою президент і його оточення. Отже, коли ми ведемо мову про власників і їхні відносини зі ЗМІ, ми повинні також думати про те, яку політику держава здійснює щодо тих ЗМІ», - сказав пан Куликов у коментарі «Детектор медіа».

 

Зазначимо, що за даними регулярних моніторингів «Детектор медіа» за 2008-2011 роки, до весни 2010 року новини Першого національного були одними з найкращих з точки зору дотримання стандартів. Навіть у розпал останньої передвиборної президентської кампанії Перший канал поступався лише 5-му за якістю новин. Для порівняння: через рік, у січні 2011 року, Перший уже був лідером за кількістю матеріалів з ознаками цензури і замовчування.

 

Також Андрій Куликов, який до переходу на ICTV тривалий час був продюсером Української служби Бі-бі-сі, прокоментував думку Ігоря Шувалова, що канали, які прагнуть об'єктивності, втрачають рейтинги. Нагадаємо, за словами пана Шувалова, Бі-бі-сі програє Sky News, а CNN - Fox. Відтак, пан Куликов нагадав Ігорю Шувалову про збитковість Sky News.

 

«Я навмисне видрукував із сайту Бі-бі-сі повідомлення: "Медіамагнат Мердок продає телеканал Sky News", а підзаголовок там такий: "Медіа-магнат Руперт Мердок погодився продати збитковий телеканал Sky News ". Як це? Якщо обганяє за рейтингами Бі-бі-сі, а все одно збитковий, невже такі низькі рейтинги в Бі-бі-сі? Або може справді не обганяє?», - сказав пан Куликов.

 

Також він порадив усім не надто довіряти, коли йдеться про рейтинги: «Ми дуже часто намагаємося бити одне одного рейтингами, які часто самі вигадуємо. Або кажемо: "Це вже нікого не цікавить, об'єктивні новини вже нікому не потрібні, збалансована інформація нікому не потрібна". А виявляється, що це [не так]».

 

Нагадаємо, Ігор Шувалов в інтерв'ю журналу «Фокус» сказав: «Немає в Україні цензури. У якоїсь частини журналістів є страх та очікування можливості цензури. Це зрозуміло та природно. Усе решта - позиція власників, - сказав він. - Канали, які прагнуть об'єктивності, втрачають рейтинги. ВВС програє Sky News, а CNN - Fox. А Fox та Sky займають цілком визначену позицію. І питання швидше не в об'єктивності, а у вмінні інформувати, якщо йдеться про новини. А якщо про журналістів, то у яскравості їх позиції».

 

Як відомо, російський політтехнолог Ігор Шувалов як радник Сергія Льовочкіна відповідає за «питання співпраці з іноземними медіа», а також, за словами глави СБУ Валерія Хорошковського, працює як консультант на каналі «Інтер».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16873
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Мииша
4717 дн. тому
Объективные новости 5 канала??? Это оксюморон. После этого можно не читать.
Ольга
4717 дн. тому
Очень смешно: ведущий заангажированного телеканала отвечает властному политтехнологу - от манипулятора манипулятору) А еще смешнее о ВВС: вскоре после закрытия украинской службы, деятельность которой сделать рентабельной так и не сподобились бездарные местечковые продюсеры, одним из которых был и господин напоминающий))) Безусловного уважения заслуживает разве что такая безоговорочная приверженность работодателю - как бывшему, так и нынешнему... Вот и еще одно подтверждение утверждениям господина советника.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду