detector.media
27.05.2011 15:50
Куликов нагадав Шувалову, що держава є власником багатьох українських ЗМІ, зокрема й Першого каналу

Ведучий «Свободи слова» на ICTV Андрій Куликов у відповідь на твердження радника глави Адміністрації президента Ігоря Шувалова, що в Україні немає цензури, а є позиція власників, нагадав, що власником багатьох ЗМІ, зокрема і Першого каналу, є держава.

 

«Власником багатьох засобів масової інформації в Україні (в тому числі одного із національних телеканалів) є держава, а державу уособлює великою мірою президент і його оточення. Отже, коли ми ведемо мову про власників і їхні відносини зі ЗМІ, ми повинні також думати про те, яку політику держава здійснює щодо тих ЗМІ», - сказав пан Куликов у коментарі «Детектор медіа».

 

Зазначимо, що за даними регулярних моніторингів «Детектор медіа» за 2008-2011 роки, до весни 2010 року новини Першого національного були одними з найкращих з точки зору дотримання стандартів. Навіть у розпал останньої передвиборної президентської кампанії Перший канал поступався лише 5-му за якістю новин. Для порівняння: через рік, у січні 2011 року, Перший уже був лідером за кількістю матеріалів з ознаками цензури і замовчування.

 

Також Андрій Куликов, який до переходу на ICTV тривалий час був продюсером Української служби Бі-бі-сі, прокоментував думку Ігоря Шувалова, що канали, які прагнуть об'єктивності, втрачають рейтинги. Нагадаємо, за словами пана Шувалова, Бі-бі-сі програє Sky News, а CNN - Fox. Відтак, пан Куликов нагадав Ігорю Шувалову про збитковість Sky News.

 

«Я навмисне видрукував із сайту Бі-бі-сі повідомлення: "Медіамагнат Мердок продає телеканал Sky News", а підзаголовок там такий: "Медіа-магнат Руперт Мердок погодився продати збитковий телеканал Sky News ". Як це? Якщо обганяє за рейтингами Бі-бі-сі, а все одно збитковий, невже такі низькі рейтинги в Бі-бі-сі? Або може справді не обганяє?», - сказав пан Куликов.

 

Також він порадив усім не надто довіряти, коли йдеться про рейтинги: «Ми дуже часто намагаємося бити одне одного рейтингами, які часто самі вигадуємо. Або кажемо: "Це вже нікого не цікавить, об'єктивні новини вже нікому не потрібні, збалансована інформація нікому не потрібна". А виявляється, що це [не так]».

 

Нагадаємо, Ігор Шувалов в інтерв'ю журналу «Фокус» сказав: «Немає в Україні цензури. У якоїсь частини журналістів є страх та очікування можливості цензури. Це зрозуміло та природно. Усе решта - позиція власників, - сказав він. - Канали, які прагнуть об'єктивності, втрачають рейтинги. ВВС програє Sky News, а CNN - Fox. А Fox та Sky займають цілком визначену позицію. І питання швидше не в об'єктивності, а у вмінні інформувати, якщо йдеться про новини. А якщо про журналістів, то у яскравості їх позиції».

 

Як відомо, російський політтехнолог Ігор Шувалов як радник Сергія Льовочкіна відповідає за «питання співпраці з іноземними медіа», а також, за словами глави СБУ Валерія Хорошковського, працює як консультант на каналі «Інтер».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY