У парламенті за запити відповідатиме інформаційне управління апарату і секретаріат Комітету свободи слова

15 Травня 2011
11410
15 Травня 2011
10:25

У парламенті за запити відповідатиме інформаційне управління апарату і секретаріат Комітету свободи слова

11410
У парламенті за запити відповідатиме інформаційне управління апарату і секретаріат Комітету свободи слова

У Верховній Раді уповноваженим структурним підрозділом, відповідальним за запити на інформацію, визначене інформаційне управління Апарату Верховної Ради. Про це йдеться в розпорядженні голови Верховної Ради Володимира Литвина № 393 від 11 травня «Про забезпечення виконання Закону України "Про доступ до публічної інформації"».

 

Згідно з документом, розпорядником публічної інформації Верховної Ради України визначено її апарат. Однак апарат не є розпорядником щодо запитів, направлених народним депутатам, посадовим особам ВРУ, а також інформації, що потребує аналітичної обробки, узагальнення або потребує створення в інший спосіб.

 

Інформаційне управління стало уповноваженим структурним підрозділом апарату, а також держателем єдиної бази даних запитів на інформацію, що надходять до парламенту. Воно повинне створити та підтримувати в актуальному стані роботу розділу «Запити на інформацію» на сайті парламенту. Також управління має визначити структурний підрозділ, який буде відповідальним за розгляд запитів.

 

Згідно з розпорядженням Володимира Литвина, в апараті парламенту мають створити єдину електронну адресу для запитів на інформацію, а також запровадити єдиний багатоканальний телефонний і факсовий номер.

 

За частину запитів відповідальним став і секретаріат парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації. Йдеться про запити на інформацію, яка може бути одержана із загальнодоступних джерел (офіційний сайт ВРУ, офіційні друковані видання тощо), а також про запити на інформацію, відповідь на який гарантує п. 3 ч. 1 ст. 4 закону. У цьому пункті йдеться про те, що доступ до публічної інформації здійснюється на принципах рівноправності, незалежно від ознак раси, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовних або інших ознак. Очевидно, секретаріат Комітету свободи слова опрацьовуватиме запити, наприклад, надані іншими мовами.

 

Як повідомляла ТК, органи влади погано підготувались до вступу в дію закону «Про доступ до публічної інформації». Першим органом влади, який створив структурний підрозділ - Головне управління забезпечення доступу до публічної інформації - стала Адміністрація президента. Також спеціальний підрозділ створено у Генпрокуратурі. У Київській обласній державній адміністрації створено відділ, який реалізовуватиме положення Закону «Про доступ до публічної інформації». На сайті Київської міської ради з'явився розділ «Закон України "Про доступ до публічної інформації"».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11410
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду