Мін’юст хоче скасувати рішення арбітражного трибуналу щодо виплати «Гала-радіо» $9,5 млн

31 Березня 2011
21605
31 Березня 2011
16:21

Мін’юст хоче скасувати рішення арбітражного трибуналу щодо виплати «Гала-радіо» $9,5 млн

21605
Мін’юст хоче скасувати рішення арбітражного трибуналу щодо виплати «Гала-радіо» $9,5 млн

Міністерство юстиції України проаналізує рішення Арбітражного трибуналу від 28 березня 2011 року, ухваленого у справі за позовом американського інвестора, власника «Гала-радіо» Джозефа Леміра до держави Україна, з метою встановлення наявності підстав для його анулювання. Про це повідомляє прес-служба Мін'юсту.

 

Як ідеться в повідомлені, згідно зі статтею 52 Конвенції про порядок вирішення інвестиційних спорів між державами та іноземними особами рішення Арбітражного трибуналу може бути відмінене будь-якою зі сторін провадження протягом 120 днів з дати винесення рішення за письмовою заявою на ім'я генерального секретаря Міжнародного центру з врегулювання інвестиційних спорів.

 

Нагадаємо, 28 березня 2011 року Міжнародний центр з врегулювання інвестиційних спорів надіслав сторонам остаточне рішення Арбітражного трибуналу ARB/06/18 у справі за позовом Джозефа Леміра до держави Україна разом з окремою думкою одного з арбітрів.

 

Трибунал вирішив, що Україна унеможливила створення в державі компанією «Гала-радіо» двох повноцінних радіомереж, а саме, «не дозволивши розвинути існуючу мережу "Гала-радіо" з загальнонаціональним покриттям, а також створити додаткову АМ-мережу». На підставі цього і було присуджено панові Леміру компенсацію у розмірі 8 млн 717 тис. 850 доларів за заподіяні збитки, а також відшкодування юридичних витрат у розмірі 750 тис. доларів, що разом становить близько $9,5 млн. Усі вимоги позивача щодо моральної шкоди Арбітражний трибунал відхилив.

 

Зазначимо, що сума позовних вимог, яка заявлялась позивачем, коливалась у межах від $35 млн до $51 млн (включаючи суму моральної шкоди та витрати позивача на юридичне супроводження справи).

 

Як уже писала ТК, пан Лемір подав позов до ICSID на суму $15 млн ще в 1998 році, звинувативши Нацраду з питань телебачення і радіомовлення у невиконанні зобов'язань та невидачі його компанії ліцензії у 12 містах. Тоді суперечку владнали до суду шляхом підписання мирової угоди.

 

Проте у 2006 році пан Лемір подав повторний позов до ICSID, де вказував на невиконання умов угоди та упередженість Нацради щодо «Гала-радіо». Зокрема, на той факт, що компанії було винесено дві санкції - попередження, які потім було скасовано рішенням суду. Також пан Лемір вказував на порушення своїх прав щодо торгівельних марок NRJ та Kiss FM - позивних, що їх український регуляторний орган дозволив використовувати іншим радіокомпаніям. У 2007 році міжнародний арбітраж почав розглядати справу.

 

У січні 2010 року арбітражний трибунал прийняв рішення на користь Джозефа Леміра у справі проти України. Остаточний текст рішення сторони отримали 28 березня 2011 року.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21605
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду