«Гала-радіо»: міжнародний арбітраж визнав, що ліцензії на мовлення в Україні видаються з порушеннями

26 Січня 2010
16379
26 Січня 2010
13:14

«Гала-радіо»: міжнародний арбітраж визнав, що ліцензії на мовлення в Україні видаються з порушеннями

16379
«Гала-радіо»: міжнародний арбітраж визнав, що ліцензії на мовлення в Україні видаються з порушеннями

«Гала-радіо» заявляє, що 21 січня 2010 року арбітражний трибунал Міжнародного центру з рішення інвестиційних спорів при Світовому банку (ICSID) прийняв рішення на користь Джозефа Леміра у справі проти України. Про це йдеться у прес-релізі компанії.

 

За інформацією компанії, суд ухвалив, що Україна порушила міжнародне право під час надання ліцензій на радіомовлення, що й було основною частиною претензій пана Леміра. Зокрема, трибунал визнав відповідальність держави за чотирма випадками.

 

Серед них:

- практика надання ліцензій на використання радіочастотного ресурсу в той час, коли Національна рада була недієздатною у період з 16 березня 1999 по 9 червня 2000 року, а також рішення Національної ради від 1 січня 2001 року щодо легалізації зазначених ліцензій;

 

- рішення Нацради від 16 травня 2004, яким «Гала-радіо» було відмовлено в отриманні ліцензії на мовлення в АМ-діапазоні, і рішення від 21 грудня 2004 року, що надало ліцензію на мовлення на цій же частоті іншій компанії;

 

- рішення Нацради від 19 жовтня 2005 щодо відмови «Гала-радіо» в отриманні ліцензії на інформаційне мовлення з наступним наданням права мовлення на цьому каналі іншій радіокомпанії, а також наступного рішення про присудження ще 12 радіочастот іншій радіомережі;

 

- рішення Нацради від 6 лютого 2008, яким «Гала-радіо» було відмовлено, проте заява на отримання ліцензії на мовлення іншого конкурсанта була задоволена.

 

«Ці порушення відносяться до застосування упередженого ставлення, використання тиску та втручання політиків у процес надання ліцензій на радіомовлення Національною радою з питань телебачення і радіомовлення у період з 1999 року до самого останнього часу, у тому числі шляхом прямого втручання Президента України на користь окремих кандидатів під час проведення конкурсів», - йдеться у повідомленні компанії.

 

Щодо відшкодування збитків, як повідомляє компанія, суд встановив, що в результаті цих порушень Україна зобов'язана сплатити компенсацію панові Леміру у сумі, яку буде визначено в ході наступної і заключної стадії арбітражного розгляду.

 

Нагадаємо, вчора перший заступник міністра юстицій Євген Корнійчук заявив  про те, що  трибунал відмовив пану Леміру в задоволенні позову проти України в повному обсязі і не визнав справедливими вимоги щодо порушення Україною умов договору зі США щодо підтримки та взаємного захисту інвестицій. Вчора директор з регіонального розвитку «Гала-радіо» Сергій Денисенко не зміг прокоментувати ТК це рішення через умови конфіденційності, оскільки ICSID попросив згоди пана Леміра та держави Україна щодо публікації цього рішення на своєму веб-сайті. Пан Лемір дав свою згоду, а міністерство юстиції поки що цього не зробило.

 

Керівник управління представництва інтересів держави в міжнародних та іноземних судах Лариси Ліщинська  у коментарях ТК відмовила. І наголосила, що дати оцінку ситуації зможе лише по завершенню розгляду судової справи.

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16379
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ЧЕЛ
5210 дн. тому
В Нацсовете сегодня в пять часов вечера начался дерибан частот. На внеочередном заседании без кворума 5 человек подводят итоги конкурса
Sayko
5211 дн. тому
Re: Саша Для України це якраз і є нагодою зробити так, щоб хоча б хтось відповідав за свої вчинки. Всі знають, хто саме роздавав частотний ресурс і хто повинен відшкодовувати, проте за все знову будемо платити ми, а члени Національної Ради будуть їздити на своїх лімузинах та доповідати про швидкий розвиток національного телерадіопростору. Треба змінити законодавство так, щоб дійсно сиділи відповідальні. А, загалом, це перший в історії незалежної України прецедент, коли держава ПРОГРАЛА міжнеродний комерційний арбітраж і це, я сподіваюсь, розпочне хоча б якійсь оздоровчій процес для ліцензування в Україні.
Саша
5211 дн. тому
Тільки незрозуміло - чому Україна має відшкодовувати завданні збитки. Нехай ті хто відмовив(конкретні персони) і відшкодовують збитки або позбавляються волі на деякий термін. Чому помилки цих людей мають виправлятись за рахунок платників податків?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду