Україну зобов’язали сплатити власникові «Гала-радіо» $9,5 млн

29 Березня 2011
22693
29 Березня 2011
19:47

Україну зобов’язали сплатити власникові «Гала-радіо» $9,5 млн

22693
Україну зобов’язали сплатити власникові «Гала-радіо» $9,5 млн

Україна повинна сплатити 8 млн 717 тис. 850 доларів на користь американського інвестора, власника компанії «Гала-радіо» Джозефа Леміра за недотримання стандартів справедливого та рівноправного проведення конкурсів на радіочастоти, як цього вимагає двосторонній договір між Україною та США про заохочення та взаємний захист інвестицій.

 

Таке рішення ухвалив 28 березня арбітражний трибунал Міжнародного центру з вирішення інвестиційних спорів при Світовому банку (ICSID). Крім цього, трибунал наказав державі Україна відшкодувати 750 тис. доларів за юридичні витрати позивача. Про це йдеться у повідомленні «Гала-радіо».

 

Рішення було прийнято за участі членів трибуналу Хуана Фернандеса-Арместо (президент), Яна Паулссона та Юргена Восса.

 

Як писала ТК, арбітражний трибунал прийняв рішення на користь Джозефа Леміра у справі проти України ще у січні 2010 року. Відповідно до остаточного рішення трибунал відхилив позицію захисту держави Україна щодо питань юрисдикції та встановив відповідальність держави за порушення міжнародного законодавства при проведенні конкурсів, що й було головною частиною позову пана Леміра. «Трибунал визнав щонайменше чотири випадки порушення Україною стандартів справедливого та рівноправного ставлення, а також дискримінаційного та свавільного відношення до пана Леміра відповідно договору», - йдеться у повідомленні.

 

Трибунал вирішив, що Україна унеможливила створення в державі компанією «Гала-радіо» двох повноцінних радіомереж, а саме, «не дозволивши розвинути існуючу мережу "Гала-радіо" з загальнонаціональним покриттям, а також створити додаткову АМ-мережу». На підставі цього і було присуджено панові Леміру компенсацію у розмірі 8 млн 717 тис. 850 доларів за заподіяні збитки.

 

Крім того, трибунал встановив, що держава повинна буде сплачувати відсотки у розмірі ставки LIBOR +2% у випадку відмови від добровільного виконання остаточного рішення з перерахунком кожного півроку.

 

«Пан Лемір вірить у те, що від рішення, що офіційно встановлює факт злодіянь проти нього протягом останніх десяти років, насправді виграє велика держава Україна та її народ, оскільки це рішення буде рушійною силою для необхідних реформ та сприятиме невпинному прагненню країни до демократії та свободи», - йдеться у повідомленні.

 

Як уже писала ТК, пан Лемір подав позов до ICSID на суму $15 млн ще в 1998 році, звинувативши Нацраду з питань телебачення і радіомовлення у невиконанні зобов'язань та невидачі його компанії ліцензії у 12 містах. Тоді суперечку владнали до суду шляхом підписання мирової угоди.

 

Проте у 2006 році пан Лемір подав повторний позов до ICSID, де вказував на невиконання умов угоди та упередженість Нацради щодо «Гала-радіо». Зокрема, на той факт, що компанії було винесено дві санкції - попередження, які потім було скасовано рішенням суду. Також пан Лемір вказував на порушення своїх прав щодо торгівельних марок NRJ та Kiss FM - позивних, що їх український регуляторний орган дозволив використовувати іншим радіокомпаніям. У 2007 році міжнародний арбітраж почав розглядати справу.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22693
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
vitalkivua
4781 дн. тому
qwer, Знаете что происходит в Европе с работодателем, который не подписал с сотрудником договор и потом его кинул? Поинтересуйтесь ради интереса. Если бы эти законы были в Украине, то Лемир давно бы уже удрал в свои штаты и носа бы не показывал. А так, когда в стане законы работают через раз, то Лемир и поймал волну, на которой плыл, а как только с неё скинули, начал истеричить. Это быдло нужно выкинуть из страны. Не нравсятся законы страны, гуд бай в штаты и занимайся там бизнесом! Я не оправдываю украинские кланы, я осуждаю это америкское быдло, которое меня в своё время кинуло, я не один из пострадавших от беспредела америкоса. Теперь благодаря этому долбню, я ненавижу всех америкосом, никогда больше на них не работал и работать не буду. Это ещё те кидалы! Главное во время включить мороз: I don`t understand!
qwer
4781 дн. тому
Что бы ни писали злопыхатели, а развитые страны, и в первую очередь США, с 30-х годов задают тон во всей мировой экономике. Кто придумал компьютер, интернет, фейсбук, на чьих автомобилях мы ездим? Это Цивилизация! А Украина как была в ж.., так и остается. У власти находится несколько криминальных кланов, которые используют сырьевую базу и продают сырье либо полусырье, не хотят инвестировать в развитие технологий и улучшение благосостояния населения. Им наплевать на престиж страны. И эти же кланы подгребли под себя радиосети в течение последних лет - через Нацзраду. Так что alex и vital решение справедливое, и надо было еще больше назначать компенсацию.
Alex
4782 дн. тому
С каждой развивающейся страны всегда кормятся кучки международных аферистов, и с Украины их кормится не больше, чем с Камеруна или Уганды. Это есть во всех отраслях. Просто лемир применяет стандартную американскую технологию к отрасли СМИ и проявляет сотоварищи в ее реализации завидную настойчивость (есть ради чего). Если Украина, как государство, пошлет все эти решения арбитража "куда подальше", то люди. которые знают истинную историю "инвестиций" лемира и "развития двух полноценных радиосетей" это будут только приветствовать
vitalkivua
4783 дн. тому
Пускай лучше Джозеф расскажет как он на Галу брал студентов на испытательный срок вечерний и ночной эфир крутить, обещая достойную зарплату с двумя нулями в зелёных, а когда испытательный срок заканчивался, он не выплачивал последнюю зарплату и говорил что ты нам не подходишь, а дальше включал "мороз", мол по русски не понимаю. А ещё эта америкосская тварь на корпоративной вечеринке по пьяне начала всем говорить что благодаря американцам, мы, украинцы, существкем как нация! Что мы им обязаны ноги целовать! Эту тварь нужно департировать из нашей страны а Гала радио обанкротить. Я приницпиально не слушаю эту станцию, а когда рассказываю эту историю своим друзям, они тоже перестают её слушать. Хотя и без рейтинг у станции ниже плинтуса, они остались на уровне 90-х, хотя все отсальные станции выросли.
Татьяна
4784 дн. тому
И обязать эти деньги заплатить членам разных каденций Нацрады.
777
4784 дн. тому
Тепер можна і мережу продати - всерівно тут більше ловити нічого, будуть і далі палки в колеса ставити.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду