«Зеонбуд» вирішив будувати мережу цифрового телебачення у стандарті DVB-T2

29 Березня 2011
19268
29 Березня 2011
15:31

«Зеонбуд» вирішив будувати мережу цифрового телебачення у стандарті DVB-T2

19268
«Зеонбуд» вирішив будувати мережу цифрового телебачення у стандарті DVB-T2

Провайдер чотирьох цифрових мультиплексів «Зеонбуд» ухвалив остаточне рішення мовити в усіх чотирьох мультиплексах у стандарті DVB-T2. Цю інформацію, оприлюднену видавцем журналу Mediasat Олександром Глущенком у блозі на ТК, «Детектор медіа» підтвердив заступник генерального директора компанії Андрій Шумілов.

 

«Це дасть нам можливість збільшити швидкість інформаційного потоку в півтора рази і в подальшому (за бажанням телекомпаній) перейти на мовлення в стандарті високої чіткості - HD», - зазначив він, уточнивши, що до 13 «найрейтинговіших програм» можна буде мовити в HD, інші - в SD (стандартній чіткості).

 

За словами пана Шумілова, «Зеонбуд» уже офіційно повідомив виробника передавачів - німецьку компанію Rohde&Schwarz - про своє рішення. Виробник, у свою чергу, підтвердив готовність доставити передавачі у новому стандарті в раніше обумовлені строки - у червні-серпні поточного року.

 

На запитання ТК, якої потужності передавачі планується закуповувати і встановлювати, Андрій Шумілов зазначив, що потужність більшості передавачів - 500 Вт і 1 кВт. «Якщо порівнювати зони покриття аналогових і цифрових передавачів, то загальноприйнятним є співвідношення 1:4, тобто в цифрового 250 Вт та аналогового 1 кВт зони покриття однакові», - наголосив він.

 

Також заступник генерального директора «Зеонбуду» запевнив, що рішення про мовлення у стандарті DVB-T2 не вплине на обіцяну компанією тарифну політику. «Наприклад, тариф для передавача 100 Вт - 7,9 грн/год, для 500 Вт - 18,81 грн/год. Це тарифи, за якими цього року телекомпанії платять Концерну РРТ», - сказав він.

 

Андрій Шумілов нагадав, що на перехідний період заплановані знижки на тарифи: 50% - з червня 2011 року по червень 2012 року, 25% - з липня 2012 року по липень 2013 року.

 

Кінцева вартість послуги з поширення сигналу для телекомпаній залежатиме від кількості передавачів, які використовує мовник, і їхньої потужності. «Якщо це місцева ТРК, то вона сплачує за один передавач, регіональна - за 6-7, національне покриття - за всі», - уточнив пан Шумілов.

 

Як відомо, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення 16 березня прийняла рішення, яким дозволила «Зеонбуду» обирати між DVB-T і DVB-T2, а також долучила до його ліцензій частоти у додаткових 24 населених пунктах. Тепер у «Зеонбуда» на кожен мультиплекс розписано по 199 частотних виділень.

 

Як писала ТК, раніше заступник генерального директора «Зеонбуду» Олексій Шумілов заявив, що вартість присутності у мультиплексі для одного каналу (загальнонаціонального) становитиме $700 тис 2011 року та $2,5 млн - 2012-го. Згодом голова Нацради Володимир Манжосов повідомив, що вартість послуг «Зеонбуду» з розповсюдження сигналу телевізійних мовників становитиме $10-60 тис. на рік за один передавач.

 

Нагадаємо, що міжнародні експерти рекомендували Україні обрати стандарт DVB-T2.

 

Генеральний продюсер компанії «Телеодин» (телеканали М1 і «М2-Естрада»), голова Цифрового комітету ІТК Валентин Коваль пропонує запускати чотири мультиплекси у форматі HD стандарту DVB-T2, щоб не збільшувати кількість загальнонаціональних каналів унаслідок переходу на «цифру».

 

Стандарт цифрового наземного мовлення DVB-T2 розроблено у 2008 році. Наприкінці 2009 року його почала впроваджувати Велика Британія. Стандарт має на 30% вищу пропускну здатність, ніж DVB-T, а також ефективнішу систему корекції помилок і більшу гнучкість у системах кодування. Якщо, DVB-T дає змогу мультиплексування в один пакет до 10 телеканалів, то з DVB-T2 кількість каналів у мультиплексі зростає до 16.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19268
Читайте також
09.04.2010 09:50
Мар'яна Закусило
34 770
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Serhiy1970
4779 дн. тому
Отзовитесь тот, у кого есть или телевизор, или ресивер, поддерживающий DVB-T2.
Вова
4779 дн. тому
А тюнери і телевізори з ДВБ-Т(1), що, викидати ????
oops
4780 дн. тому
Zeon-bud? Ню-ню...
boss
4780 дн. тому
Очень деньги нужны? Пока ЗЕОНОБУДДЫ раздуплятся , пипл уйдет в ИНТЕРНЕТ. Дешевле.
Сергій
4781 дн. тому
Якщо допустити, що в одному мультиплексі буде 12 програм, а не 16, то Зеонбуд отримає за 100 Вт цифрового передавача 47,4 грн при знижці 50%. Враховуючи, що цифровий в 4 рази ефективніший аналогового вартість якого за 500 Вт становить 18,81 грн, то апетити власників Зеонбуду захмарні і можна здогадатись хто в Україні на халяву заробляє мільярди. Лише маленька проблема, чи згідні ТРК платити за пусті обіцянки. Адже їх доходи від DVB-T2 в найближчі 3 роки не збільшаться навіть на 1%.
//
4782 дн. тому
Так если передатчики нужны в 4 раза менее мощные, и в одном частотном канале - не один, а 8 телеканалов, а тарифы будут такими же, почему так сильно растет цена распространения? Что-то тут неладно...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду