detector.media
29.03.2011 15:31
«Зеонбуд» вирішив будувати мережу цифрового телебачення у стандарті DVB-T2

Провайдер чотирьох цифрових мультиплексів «Зеонбуд» ухвалив остаточне рішення мовити в усіх чотирьох мультиплексах у стандарті DVB-T2. Цю інформацію, оприлюднену видавцем журналу Mediasat Олександром Глущенком у блозі на ТК, «Детектор медіа» підтвердив заступник генерального директора компанії Андрій Шумілов.

 

«Це дасть нам можливість збільшити швидкість інформаційного потоку в півтора рази і в подальшому (за бажанням телекомпаній) перейти на мовлення в стандарті високої чіткості - HD», - зазначив він, уточнивши, що до 13 «найрейтинговіших програм» можна буде мовити в HD, інші - в SD (стандартній чіткості).

 

За словами пана Шумілова, «Зеонбуд» уже офіційно повідомив виробника передавачів - німецьку компанію Rohde&Schwarz - про своє рішення. Виробник, у свою чергу, підтвердив готовність доставити передавачі у новому стандарті в раніше обумовлені строки - у червні-серпні поточного року.

 

На запитання ТК, якої потужності передавачі планується закуповувати і встановлювати, Андрій Шумілов зазначив, що потужність більшості передавачів - 500 Вт і 1 кВт. «Якщо порівнювати зони покриття аналогових і цифрових передавачів, то загальноприйнятним є співвідношення 1:4, тобто в цифрового 250 Вт та аналогового 1 кВт зони покриття однакові», - наголосив він.

 

Також заступник генерального директора «Зеонбуду» запевнив, що рішення про мовлення у стандарті DVB-T2 не вплине на обіцяну компанією тарифну політику. «Наприклад, тариф для передавача 100 Вт - 7,9 грн/год, для 500 Вт - 18,81 грн/год. Це тарифи, за якими цього року телекомпанії платять Концерну РРТ», - сказав він.

 

Андрій Шумілов нагадав, що на перехідний період заплановані знижки на тарифи: 50% - з червня 2011 року по червень 2012 року, 25% - з липня 2012 року по липень 2013 року.

 

Кінцева вартість послуги з поширення сигналу для телекомпаній залежатиме від кількості передавачів, які використовує мовник, і їхньої потужності. «Якщо це місцева ТРК, то вона сплачує за один передавач, регіональна - за 6-7, національне покриття - за всі», - уточнив пан Шумілов.

 

Як відомо, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення 16 березня прийняла рішення, яким дозволила «Зеонбуду» обирати між DVB-T і DVB-T2, а також долучила до його ліцензій частоти у додаткових 24 населених пунктах. Тепер у «Зеонбуда» на кожен мультиплекс розписано по 199 частотних виділень.

 

Як писала ТК, раніше заступник генерального директора «Зеонбуду» Олексій Шумілов заявив, що вартість присутності у мультиплексі для одного каналу (загальнонаціонального) становитиме $700 тис 2011 року та $2,5 млн - 2012-го. Згодом голова Нацради Володимир Манжосов повідомив, що вартість послуг «Зеонбуду» з розповсюдження сигналу телевізійних мовників становитиме $10-60 тис. на рік за один передавач.

 

Нагадаємо, що міжнародні експерти рекомендували Україні обрати стандарт DVB-T2.

 

Генеральний продюсер компанії «Телеодин» (телеканали М1 і «М2-Естрада»), голова Цифрового комітету ІТК Валентин Коваль пропонує запускати чотири мультиплекси у форматі HD стандарту DVB-T2, щоб не збільшувати кількість загальнонаціональних каналів унаслідок переходу на «цифру».

 

Стандарт цифрового наземного мовлення DVB-T2 розроблено у 2008 році. Наприкінці 2009 року його почала впроваджувати Велика Британія. Стандарт має на 30% вищу пропускну здатність, ніж DVB-T, а також ефективнішу систему корекції помилок і більшу гнучкість у системах кодування. Якщо, DVB-T дає змогу мультиплексування в один пакет до 10 телеканалів, то з DVB-T2 кількість каналів у мультиплексі зростає до 16.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY