Валентин Коваль пропонує запускати чотири мультиплекси у форматі HD

28 Січня 2011
11597
28 Січня 2011
14:23

Валентин Коваль пропонує запускати чотири мультиплекси у форматі HD

11597
Валентин Коваль пропонує запускати чотири мультиплекси у форматі HD

Генеральний продюсер компанії «Телеодин» (телеканали М1 і «М2-Естрада»), голова Цифрового комітету ІТК Валентин Коваль пропонує запускати чотири загальнонаціональні цифрові мультиплекси у форматі телебачення високої чіткості (high definition, HD) стандарту DVB-T2, щоб не збільшувати кількість загальнонаціональних каналів унаслідок переходу на «цифру». Таку ідею він озвучив 27 січня на міжнародній конференції «Цифрове ефірне телебачення в Україні: є рішення?».

 

Нагадаємо, чинні плани Національної ради з питань телебачення і радіомовлення передбачають, що п\'ять мультиплексів (МХ-1, -2, -3, -5, а також МХ-4) запускатимуть у форматі SD (стандартна чіткість зображення). Унаслідок цього на ринку з\'явиться 42 загальнонаціональні телеканали.

 

«Це абсолютно не відповідає реаліям рекламного ринку України, який має покривати витрати мовників на розповсюдження в цих мережах», - пояснює Валентин Коваль, чому не потрібно йти за запропонованою Нацрадою схемою та збільшувати кількість загальнонаціональних каналів.

 

«По-друге, весь контент, який запускається каналами, і всі технології виробництва, якими ми вже користуємося або на які переобладнаємося найближчі три-чотири роки, - це технології виробництва у форматі high definition», - додає він.

 

Тому пан Коваль пропонує таку модель запуску цифрового телебачення:

Мультиплекс

Стандарт і формат мовлення

Перелік каналів

МХ-1

MPEG-4 SD, DVB-T

так званий «соціальний пакет»: державні канали Перший національний, «Рада», «Культура», а також локальні телестанції та система оповіщення населення - загалом 8-10 каналів

МХ-2

MPEG-4 HD, DVB-T2

3-4 комерційні канали у відкритому доступі

МХ-3

MPEG-4 HD, DVB-T2

3-4 комерційні канали у відкритому доступі

МХ-4

MPEG-4 HD, DVB-T2

3-4 комерційні канали у відкритому доступі

МХ-5

MPEG-4 HD, DVB-T2

3-4 комерційні канали у відкритому доступі

МХ-6

DVB-H

окрема концепція

МХ-7

розвиток

комерційні канали із системою умовного доступу (платний пакет)

МХ-8

розвиток

комерційні канали із системою умовного доступу (платний пакет)

 

На думку Валентина Коваля, це дозволить також зберегти ринок аналогового кабельного телебачення. Адже коли з\'явиться 40 загальнонаціональних каналів, усі вони будуть в універсальній програмній послузі, й аналогові кабельні оператори, мережі яких не здатні розширювати ресурс, втратять будь-яку можливість варіювати перелік каналів у своїх пакетах.

 

«Але потрібно одразу говорити про сет-топ-бокси, які повинні мати функцію даунскейлу до стандартного розширення (SD). Тоді ми своїм HD не відкинемо половину населення, яка не матиме HD-телевізорів, від доступу до телепрограм», - уточнив він. Але для незахищених верств населення соціальні сет-топ-бокси можуть бути тільки SD, тобто надавати доступ лише до соціального пакету.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11597
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сателлит
4842 дн. тому
Все, ну, или почти все, делают из появления в стране сет-топ-боксов какую-то неразрешимую проблему. Дайте только что на них принимать, и завтра всю страну завалят как относительно качественными Openbox-T моделями, так и дешевым китайским ширпотребом. Относительно предложенного Ковалем распределения (назначения) MX пакетов, вижу что это намного лучше чем то, до чего смогли додуматься в Нацсовете. Действительно 32 и более общеукраинских каналов це дуже занадто для такой маленькой страны. Осталось определить, а нужна ли "прокладка" между студией телеканала и эфирным передатчиком. Куда проще было бы доставлять по регионам общенациональные каналы через спутник и на местах формировать на базе государственных РТПЦ миксы (MX мультиплексы), добавляя в них местные региональные каналы. При этом прокладка не нужна...
Коваль
4842 дн. тому
Единственное, что хочу добавить в режиме комментария - высказанная мной идея не является позицией ИТК или нашей медиа-группы. Это исключительно моё личное мнение о том, как можно было бы сегодня видоизменить концепцию развития ТВ-пространства. Буду рад, если получится какое-либо обсуждение, и в результате станет возможным рассмотрение этой идеи в Нацсовете.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду