Шевченківську премію з літератури отримає Василь Шкляр

10 Лютого 2011
16691
10 Лютого 2011
19:58

Шевченківську премію з літератури отримає Василь Шкляр

16691
Шевченківську премію з літератури отримає Василь Шкляр

Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка присудив Шевченківську премію з літератури письменнику Василю Шкляру за роман «Залишенець» («Чорний Ворон»). Про це повідомляє УНІАН з посиланням на лауреата.

 

За словами Василя Шкляра, до нього 10 лютого подзвонив один з членів комітету і сказав, що відбулося таємне голосування, на якому більшістю голосів (17) премію присудили йому.

 

«Мені сказали, що дуже гаряче виступав на мою підтримку письменник Василь Герасим'юк, Герой України Марія Стеф'юк», сказав пан Шкляр.

 

Сюжет роману «Залишенець» («Чорний Ворон») побудований довкола боротьби українських повстанців проти окупаційної влади у 1920-х роках. Головний герой роману - холодноярський отаман на прізвисько Чорний Ворон - воює проти більшовиків, які окупували Україну й запроваджують у ній свій лад.

 

Нагадаємо, що на Шевченківську премію з літератури цього року претендували Василь Шкляр зі своїм романом про повстанців «Залишенець» («Чорний Ворон»), поет Павло Вольвач із збіркою «Триб» та Володимир Рутківський із дитячою трилогією «Джури».

 

Цього року грошова винагорода за Шевченківську премію становить 260 тисяч гривень. Раніше вона становила 130 тисяч гривень, та оскільки президент торік скоротив число лауреатів до п'яти осіб, а гонорарний фонд - у сумі 1 млн 300 тис. гривень - залишився той самий, то кожному номінанту припаде по 260 тис. грн.

 

Вручення Шевченківської премії відбувається традиційно у день народження Тараса Шевченка - 9 березня.

 

Як писала ТК, лауреатами Шевченківської премії у 2010 році в галузі літератури та публіцистики стали Оксана Пахльовська за книгу публіцистики «Ave, Europa!», Галина Пагутяк за роман «Слуга із Добромиля» і Дмитро Іванов за книгу поезій «Село в терновому вінку».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16691
Читайте також
09.03.2011 08:23
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
21 692
16.10.2010 09:30
Любов Журавльова, «Дзеркало тижня»
17 603
04.08.2010 12:13
Сергій Грабовський, «Радіо Свобода»
25 833
01.02.2008 09:51
Сергій Грабовський
для «Детектор медіа»
27 956
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду