Шевченківська премія як естетичний злочин

13 Березня 2009
21621
13 Березня 2009
12:30

Шевченківська премія як естетичний злочин

21621
Цього року наша країна отримала лише 5 діячів культури і мистецтва, яким присуджено Національну премію ім. Шевченка. Для порівняння: минулого року їх було 10, як і в попередні роки. А загалом це – чи не перший випадок за 47 років від дня заснування премії, коли жодної нагороди не присудили за досягнення в сучасному національному кіно і українській художній прозі.
Шевченківська премія як естетичний злочин
Усе, що відбувається довкола цієї державної нагороди, яка встигла щонайменше 40 разів із 47 «підходів» себе скомпрометувати, донедавна викликало стабільне незадоволення української культурної спільноти. Але нині – і ось це точно вперше за майже півстолітню історію Шевченківки! – результатами премії-2009 не задоволений один із дійсних членів Шевченківського комітету, відомий поет (і теж Шевченківський лауреат) Тарас Федюк.
 
Свою позицію він висловив 11 березня, вже після того, як були оприлюднені результати цьогорічного голосування. Хоча сенсаційна новина: «Проза лишилася без нагороди!» опинилася в інформаційному просторі вже наступного дня після засідання Комітету.
Повернення втраченої Національною премією імені Шевченка позитивної репутації, за стратегічним задумом невідомої мені людини, повинно було початися з оновлення складу Шевченківського Комітету, включно з головою. На цій посаді Романа Лубківського замінив директор Інституту літератури НАН України Микола Жулинський, якого вважають «людиною президента».
 
Саме новому голові Комітету, як він сам признавався, належить ініціатива кардинально змінити склад «суддів», запросивши туди, крім згаданого вже пана Федюка, Андрія Куркова, Марію Матіос, Богдана Ступку, Олега Скрипку, Тараса Петриненка та інших медійних персонажів, які мають і художній смак, і досить великий кредит довіри в культурно-мистецькому середовищі.
 
Тому імпровізовану прес-конференцію, яку дав медіям Тарас Федюк, можна порівняти з тією гласністю, котру в 1985 році породила горбачовська перебудова. Кредит довіри, про якій ішлося вище, нові члени Комітету отримали не в останню чергу завдяки принциповості своїх позицій, коли йшлося про відкриту оцінку речей та процесів, які відбуваються в наших культурі та суспільстві. Зокрема, свого часу Олег Скрипка публічно відмовився від звання Народного артиста України, а Андрій Курков після недавнього скандалу із вилученням з продажу нової книги Олеся Уляненка заявив про свій вихід із складу Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі (НЕК).
 
Отже, запросивши в Шевченківський Комітет людей, у кожного з яких є своя позиція, Микола Жулинський, сам того, очевидно, не до кінця усвідомлюючи, випустив із пляшки «джина прозорості». Якої від діяльності Комітету давно вимагає багато хто, зокрема той-таки Федюк, котрий сам отримав премію не з першого разу. Саме тому з вуст пана Федюка на прес-конференції прозвучала фраза: «Я вважаю деякі результати цьогорічної Шевченківської премії естетичним злочином, скоєний групою осіб за попередньою змовою».
 
Неназвана поіменно «група осіб» - та частина Комітету, котра лишилася від старого складу. Саме завдяки напевне що узгодженим діям подібних груп Шевченківську премію не вдається змінити, навіть запустивши до зали засідань свіжого повітря. Правда, деякі зміни все ж таки відбулися. Якщо раніше можна було протягнути до нагородження всякого, кого захочеться і коли захочеться (кажуть, саме за таким принципом отримала минулого року Шевченківку Любов Голота, дружина нардепа, активіста НЕК і теж шевченківського лауреата Павла Мовчана), і, відповідно, завалити будь-кого з претендентів, то цього року протягти «лівих» не вдалося. Але й достойного кандидата не вдалося відстояти.
 
- В художній прозі явним лідером був Василь Портяк, автор єдиної виданої книжки – збірки новел «У снігах», - коментує ситуацію Тарас Федюк. – І коли дійшло до обговорення його кандидатури, почалося щось дивне. Спочатку представники «старої гвардії» заявили традиційне: мало написав, хай ще попише. Подібний критерій діяв постійно: навіть автори більшої, ніж одна, кількості книжок отримували такі настанови.
 
Потім критик Михайло Слабошпицький обмовився: «Таких новелістів у нас чоловік двадцять». Але коли попросили назвати хоча б десяток – обмежився одним прізвищем. Далі більше: Портяку закинули, що в одній його новелі в автобусі їдуть п’яні лісоруби, що, очевидно, принижує в нашій з вами свідомості образ лісоруба.
 
Нарешті, один критик винуватив Портяка в самозакоханості, процитувавши в якості прикладу… видавничу анотацію до його збірки новел, де зазначено, що їх автор – один із найкращих новелістів. Цікаво, що альтернативи Василю Портяку фактично не було – старі «бійці» просто не мали на противагу достойної кандидатури.
 
Колега Федюка, письменник Андрій Курков, який опинився на прес-конференції випадково, не погодився з бажанням оприлюднювати таку аж надто конфіденційну інформацію. І це не позиція страуса, а нормальна світова практика: члени того ж Нобелівського комітету чи члени журі Берлінського кінофестивалю (одним із яких був свого часу пан Курков) теж зачиняють перед журналістами двері. Громадськість дізнається лише про результат, а не стежить у живому ефірі за висвітлення процесу (подібне було взимку 2004 року під час засідання конституційного суду, який визнавав і таки визнав результат другого туру тодішніх президентських перегонів не дійсним – А.К.).
 
Справедливо – але не менш справедливою була відповідь Федюка: «Нобелівський комітет поки що себе нічим не скомпрометував. Ось коли Шевченківка пройде очищення відкритістю, тоді ми теж візьмемо за основу цивілізовану практику».
 
Виявляється, результат міг би справді бути інакшим, якби голосування відбувалося в кілька турів. Нагадаю: саме завдяки неможливості переголосувати минулого року на виборах мера в Києві переміг Черновецький. З цьогорічною Шевченківкою склася аналогічна ситуація: Микола Жулинський просто обмежився одним туром голосування і взяв його результат за основу, хоча в жодних нормативних документах цього не передбачено. І пояснення: «Зате ми зекономили грошей, давши менше премій!» не надто втішає. Бо гроші зекономили… державі.
 
А отже, вони зникнуть в якійсь темній дірі. Є підозра, що 800 тисяч зекономлених гривень згинуть по дорозі до скарбниці, звідки вони прийшли, в надрах НЕК, яка освоїть їх на потреби боротьби за мораль кожного українця. Чи буде списана ще на якусь хріновину, але точно не буде заощаджена.
 
Таким чином, ситуація, коли Національну премію України імені Тараса Шевченка 2009 року в галузі літератури, мистецтва, публіцистики та журналістики нема кому давати за досягнення в царині кіно і неможливо домовитися за «кращого прозаїка», досить показова. Зміна існуючого положення, як і часткове оновлення членів Комітету, насправді не врятує імідж премії, допоки у самому Шевченківському Комітеті не почнуть присуджувати премії, а не домовлятися за них.
 
Фото: proUa.com
 
Андрій Кокотюха, proUa.com
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Андрій Кокотюха, proUa.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21621
Читайте також
16.10.2010 09:30
Любов Журавльова, «Дзеркало тижня»
17 602
09.03.2010 12:44
Надія Степула, «Радіо Свобода»
15 137
28.04.2009 11:42
Володимир Яворівський, «Українська правда»
14 456
23.03.2009 10:28
Наталя Ярцева, ІнтерМедіаКонсалтинг
15 382
12.03.2009 15:21
Галина Титиш, «Українська правда»
38 924
27.02.2009 12:16
«Радіо Свобода»
15 124
17.02.2009 16:56
Андрій Коваленко, «Буквоїд»
29 465
17.02.2009 11:46
Блог Володимира Цибулька
19 762
06.02.2009 16:01
Олена Чекан, «Український тиждень»
15 620
Коментарі
8
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
тимошенко
5522 дн. тому
Сеньйор Кокотюха! Народ присуджує тобі за літературні страждання Велику шевченківську премію (без грошей, бо Пинздренік втік!)
кокотюха
5523 дн. тому
та хай собі кольорові люди живуть, де хочуть! між іншим, у Марокко вони теж живуть, як і в Києві, Москві, Нью-Йорку, Парижі.... чим негр, який виїхав із Кенії до Марокко і там живе, відрізняється від негра з Конго, який приїхав в Київ? взагалі, щонь не туди пішла розмова...
свідомий українець
5523 дн. тому
Маргинальная премия в маргинальной стране.Сам Тарас Григорьевич и от премии такой отказался бы и руки не подал бы тем,кто ее вручает.
Ю.В.
5523 дн. тому
Телекритика, родная, что ж у тебя комменты так глючат?!
Ю.В.
5523 дн. тому
Кока, дорогой, в Марокко живут не негры, а арабы! :)
кокотюха
5523 дн. тому
дякую за уточнення, але моя помилочка доводить двы речі: 1. я справді слабо розбираюся у цих нюансах і не відрізняю один суд від іншого, так само, як не відрізню неграз Конго від негра з Марокко, а китайця не відрізню від в`єтнамця; 2. один хрін суд був у живому ефірі, а людям пофігу, з судової зали якого суду вони дивилися це шоу, це правда.
Олександр
5524 дн. тому
Андрію, то не Конституційний суд був у 2004-му, а Верховний :)
Костенко
5524 дн. тому
Шевченківська премія у нинішньому вигляді - ХАБАР грошима від аморальної, корумпованої держави, яка поставила керувати роздачею хабарів за лояльність багаторічного сексота КГБ Жулинського. Член комітету Драч вкупі з Яворівським та Падлдичком написав листа-подяку шефу КГБ Андропову за репресії проти української інтелігенції. Підписи трійці літературних хвойд підтвердило бюро судових експертиз. То що ви хочете? Бідні, знедолені українці від копійчини не відмовляються, не замислюючись, що разом з іудиними срібляниками стали в один ганебний ряд з сотнями національних подонків, нагороджених цією державною премією ще з часів Хрущова-Брежнєва.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду