У Донецьку кореспонденти СТБ, УНІАНу та чотирьох видань поскаржилися прокурору на порушення їх прав

16 Грудня 2010
16601
16 Грудня 2010
10:19

У Донецьку кореспонденти СТБ, УНІАНу та чотирьох видань поскаржилися прокурору на порушення їх прав

16601
У Донецьку кореспонденти СТБ, УНІАНу та чотирьох видань поскаржилися прокурору на порушення їх прав

Донецькі журналісти звернулися до прокурора Донецької області Володимира Гальцова з колективною заявою про порушення їх професійного права на вільне отримання інформації. Про це повідомляє УНІАН.

 

Заяву, яку підписали 9 журналістів, зокрема, кореспонденти видань «Голос України», «Дзеркало тижня», «Україна молода», сайту «Острів», телеканалу СТБ і агентства УНІАН, офіційно зареєстровано в обласній прокуратурі. Також з нею було ознайомлено прес-секретаря Донецької облпрокуратури Павла Зорю.

 

Як ідеться у заяві, журналісти вважають, що їх права на отримання інформації були порушені 10 грудня під час заходів, пов`язаних з виборами ректора Донецького національного університету.

 

На думку журналістів, від преси спочатку приховували день, час і місце проведення конференції трудового колективу з виборів ректора, оскільки ні через офіційний сайт ДонНУ, ні в приймальні в.о. ректора Петра Єгорова, ні якимось іншим офіційним способом журналістам не повідомили цю інформацію. З неофіційних джерел журналісти з'ясували, що акредитацією на конференцію займається керівник прес-служби університету Олександр Буга. Проте по телефону він заявив, що списки акредитованих журналістів будуть затверджені керівником ДонНУ Петром Єгоровим.

 

Кореспонденти заявляють, що пан Єгоров заборонив «небажаним» журналістам бути присутніми на зустрічі заступника міністра освіти і науки України Євгена Суліми з колективом університету, яка передувала самим виборам: «Спіймавши Євгена Суліму після зустрічі зі студентами, журналісти зажадали припинення перешкоджати їх професійної діяльності. Євген Суліма пообіцяв розібратися», - сказано в заяві журналістів. За годину до початку конференції журналістів повідомили, що їм дозволено бути присутнім на конференції трудового колективу вишу.

 

При цьому представникам ЗМІ запропонували місця на балконі третього поверху актової зали університету, де не було належних умов для роботи журналіста. Про відсутність умов для роботи представники преси повідомили проректора університету Олександра Правдівцева і Олександра Буга. Проте вказані посадовці, за словами журналістів, не вжили заходів для усунення порушення професійних прав журналістів.

 

Як зазначається у заяві, люди у формі охоронців не дозволяли представникам ЗМІ пройти у фойє другого поверху, де безпосередньо проходила конференція. Таким чином, значна частина представників преси не могла спостерігати за ходом голосування. Крім того, журналісти були позбавлені можливості спілкуватися з делегатами конференції під час перерви на голосування.

 

На думку авторів заяви, ці факти порушують право журналіста на вільне отримання, використання, розповсюдження (публікацію) і зберігання відкритої за режимом доступу інформації; на вільне відвідування державних органів влади, органів місцевого і регіонального самоврядування, а також підприємств, установ і організацій (ст. 26 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні»).

 

 «Дії посадовців: начальника служби охорони університету Володимира Щербіни, керівника прес-служби університету Олександра Буги, проректора університету Олександра Правдівцева і в.о. ректора Петра Єгорова - містять ознаки злочину: "умисне перешкоджання законної професійної діяльності журналістів" (ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України)», - зазначається у заяві, підписаній журналістами.

 

Автори заяви просять порушити кримінальну справу щодо вказаних осіб, а також розглянути ступінь відповідальності в.о. ректора Донецького національного університету Петра Єгорова як посадовця, який має забезпечувати дотримання законодавства в підлеглому йому навчальному закладі. Для підтвердження цих фактів журналісти готові надати фото-, відео- і аудіоматеріали.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16601
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду