«Більшість скарг журналістів стосується відносин із силовими структурами» – Ірина Геращенко

8 Вересня 2010
22195
8 Вересня 2010
13:11

«Більшість скарг журналістів стосується відносин із силовими структурами» – Ірина Геращенко

22195
Генеральна прокуратура та Міністерство внутрішніх справ обіцяють перевірити інформацію про погрози та тиск на свідків у справі про зникнення харківського журналіста Василя Климентьєва. Про це уповноважені представники правоохоронних органів заявили на засіданні парламентської тимчасової слідчої комісії з розслідування випадків цензури. Також депутати закликали правоохоронців негайно розслідувати факти стеження за журналістами
«Більшість скарг журналістів стосується відносин із силовими структурами» – Ірина Геращенко

Відкриваючи засідання, голова комісії, депутат-нашоукраїнець Ірина Геращенко повідомила, що в журналістів, особливо регіональних видань, часто виникають проблеми з правоохоронними органами.



На адресу нашої тимчасової слідчої комісії надійшло 48 звернень від журналістів та журналістських колективів із скаргами на перешкоджання журналістської діяльності або на факти, які можна розцінювати як цензуру. Більшість скарг стосується відносин із силовими структурами», - зазначила вона.



Парламентська комісія закликала правоохоронців та колег-політиків утриматися від некоректних заяв щодо справи зниклого редактора газети «Новий стиль» Василя Климентьєва. Заступник міністра внутрішніх справ Леонід Зима запевнив, що правоохоронці отримали відповідний інструктаж. «Щоб відносилися більш-менш... не більш-менш, а коректно до всіх і у визначений термін проводили слідчі дії», - сказав він.


Заступник керівника МВС пообіцяв особисто перевірити інформацію оприлюднену заступником редактора газети «Новий стиль» Петром Матвієнком про те, що у свідків по справі Климентьєва виникають проблеми з податковою і міліцією. Леонід Зима визнав, що певний час слідство тривало кволо, проте тепер ситуація докорінно змінилася.



Регіонали проти виїзду комісії в Харків



Парламентська комісія попросила правоохоронців якомога швидше повернути техніку «Нового стилю», вилучену в перебігу розслідування, щоб газета могла вже найближчим часом поновити свій вихід.



Проте члени комісії від фракції Партії регіонів не підтримали ініціативу голови комісії закликати керівників правоохоронних органів відсторонити на час слідства тих посадовців, про яких готував викривальні матеріали зниклий журналіст. На їхню думку, це буде втручання у сферу компетенції правоохоронних органів.



Також регіонали не підтримали ідею провести в Харкові виїзне засідання комісії (саме з цього міста надійшло надто багато звернень журналістів про утиски свободи слова). Натомість депутат-регіонал Вадим Колесниченко зазначив, що напередодні виборів будь-який «виїзд на місця» буде насамперед політичною акцією.

 

Дмитро Штурхало, «Радіо Свобода»

Фото - «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Дмитро Штурхало, «Радіо Свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22195
Читайте також
14.09.2010 11:15
Андрій Лаврик, Богдан Буткевич, Тетяна Федоркова, «Український тиждень»
36 137
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду