Їй сорок. Але в неї чудовий вигляд

5 Листопада 2010
26515
5 Листопада 2010
23:06

Їй сорок. Але в неї чудовий вигляд

26515
Конкурсна програма 40-річної «Молодості» після кількох років сумного депресивного кіно нарешті намацала пульс того запалу й того студентського драйву, яким і славилася багато років
Їй сорок. Але в неї чудовий вигляд

Перемога фільму Сергія Лозниці «Щастя моє» в основному конкурсі «Молодості» - небезпідставний привід для національної гордості і чудове свідчення амбіцій незалежного українського продюсирування.

 

Цей фільм, про який багато хто чув, але мало хто бачив, - явище цікавого художника, що корениться в нашому спільному радянському минулому. Він пов'язав свою роботу з Україною. Але фільм - російською мовою. З російськими «ментами»... Та хіба українські «принципи» професії багато в чому відмінні від «принципів» колег-сусідів?

 

Цей фільм - загальнолюдський для пострадянських людей. І тотально «неблизький» свідомості західній. Цей фільм - спроба режисера розібратися з нашим сьогоденням. Яке одне на всіх. Причому розібратися не на рівні запитань-відповідей. А на рівні самих лише запитань, загадок, страхів. І... жахів реальності, показаних на екрані дуже жорстокосердо.

 

Відверта натура і «міфологічна» подорож нового Одіссея-далекобійника... Кінороздуми про особистість на просторах батьківщини... Це не заховано ні за жанр, ні за драматургію. Ні за «світло у кінці тунелю». Герой у фіналі йде в непроглядну темряву. Усе те, що самі бачимо щодня й знаємо апріорі. Це наше життя. Це наше «щастя».

 

Фільм як скалка, що повільно впивається в глядача й починає докучати після перегляду, коли настає момент осмислення... До якого, слід зізнатися, не кожен готовий. 

 

«Щастя моє» - дуже складна для розуміння картина. Але дійсність, яку вона представляє, нам знайома. Перемога Лозниці, у принципі, виходить за рамки якихось фестивальних нагород. Тут доцільніше говорити про реалізоване художнє висловлення. Дуже точний образ часу, відбитий у мистецтві кіно. З цього погляду, «Щастя» - новаторська авангардна картина. Хоча авторський голос у ній - голос мудрості. І тому цей фільм виходить навіть за рамки фестивалю «Молодість»...

 

Утім, нинішнього року конкурсна програма «Молодості» тішила на кожному повороті. І сам п'єдестал призерів не викликав особливих суперечок.

 

Фільм «Високосний рік» мексиканського драматурга, дебютанта в кіно Майкла Роу (йому не пощастило потрапити в конкурс із Лозницею) мав шанси на перемогу. На відміну від «Щастя», де топос знайомий і до такої міри належить Своєму, що Іншому і не втовкмачити, і не достукатися, - мексиканська картина цілком універсальна. Історія самотності, ізоляція прогресивної свідомості в міській клітці. Дрібний служка медіа - журналіст, скромний репортер, невдаха критик або оглядач - щодня проживає насичене інформацією життя. Таке, в якому є ілюзія чогось важливого. А насправді він замкнений у собі та у своїх фантазіях. З яких втілює лише одну соту. І щодня дає собі слово, що зміниться і стане щасливим... Символом такої драми стала й героїня «Високосного року». Її тягар пристрастей спостерігаємо в замкненому просторі квартири. Цей сюжет створений для акторської реалізації. Ну й призу «Молодості» ім. Іва Монтана - акторці місцевого «мексиканського ТЮГу» Моніці дель Кармен.

 

Ще одним лідером симпатій журі та глядачів став винахідливий кіноатракціон двох шведів - Ули Сімонссон і Йоханнеса Штерне «Звуки шуму». Про боротьбу світовідчувань у музиці. «Банда» авангардистів, яка вичленяє музику з повсякденного шуму («грають» симфонії на людських тілах, екскаваторах, високовольтних дротах тощо), бореться за визнання та рівноправність із класичною музикою! На поверхні вічне запитання: де ж проходить межа мистецтва? Але автори «Звуків шуму» не переймаються пошуками, а віртуозно обставляють шумові музичні номери, нанизавши їх на простенький комедійний любовно-детективний сюжет. Вийшла повноцінна глядацька картина - чудовий повнометражний ігровий фільм.

 

У короткометражному конкурсі приз розділили дві достойні роботи. Гендерна фантазія француженки Елеонор Пур'я під промовистою назвою «Пригноблена більшість» на тему «якби у світі панував матріархат» - фільм, ідейно близький до мініатюри Аркадія Райкіна, в якій чоловіки й жінки помінялися ролями. І британська картина «Дівчисько як я» - сумний пейзаж провінційної нудьги з проблемою педофілії на чолі.

 

Серед студентських робіт відзначу кіноесе про старість - «Це я, Хельмут», талановито розігране в нескінчених розсувних декораціях.

 

...Загалом же, конкурсна програма 40-річної «Молодості» після кількох років сумного депресивного кіно нарешті намацала пульс того запалу й того студентського драйву, яким і славилася багато років. Особисто для мене важливими на цьому фестивалі виявилися навіть не конкурсанти і круглі столи, а відкритий конкурс «Фільмів за один день». Це справжнє відлуння «Молодості» ще часів Будинку кіно й тодішнього студентського «розгулу». Зав'язаного все-таки на мистецтві, а не на тусовках і жонглюванні амбіціями. Всім охочим зняти фільм в екстремальних умовах одного дня й відразу винести його на суд глядачів та журі випала нагода це зробити. Зізнаюся, такого натовпу, такого інтересу до конкурсу і натхненного залу я не спостерігала ще із золотої пори фестивалю середини 90-х. Примітна акція й тим, що брали участь у ній молоді люди, далекі від кіноінститутів, кіношкіл. Вільні від штампів кіноосвіти - студенти-фінансисти, наприклад.

 

Справді: знімати тепер можуть усі. Носіїв - слава Богу! Телефон, фотоапарат, різноманітні відеокамери, нескінченна цифра. Фільм, знятий будь-яким способом на задану всім учасникам тему - «Я хочу, щоб ти був/була...» - робиться за добу, вночі демонструється і відразу нагороджується (якщо пощастить). Фільмів таких було знято з півсотні. Сорок три з них у напханому під зав'язку залі Синематека в кінотеатрі «Київ» дивилися, не відаючи втоми, до п'ятої ранку. На жодних фестивальних круглих столах неможливо було б настільки яскраво розгорнути картину «проблем» укркіно. На жодному кінофестивалі я не побачила б такої приголомшливої документальної замальовки про людину, яка живе у світі своїх фантазій, як у роботі «Дідусь Женя знайомий із Doos».

 

«Фільм за один день» - приємний абгрейт у 40 років. З чим «Молодість» і привітаємо.

 

Ольга Клінгенберг, «Дзеркало тижня»

Фото - www.dt.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ольга Клінгенберг, для «Дзеркала тижня»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26515
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
31415926
4922 дн. тому
Пардон, на "абгрейт", а, наоборот, "апгрейд". Употребляя иностранные слова вместо общеизвестных отечественных, неплохо бы знать, как они пишутся.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду