«Молодість-2010»: передчуття громадянської війни

3 Листопада 2010
31187
3 Листопада 2010
15:14

«Молодість-2010»: передчуття громадянської війни

31187
Існування людини на межі стало основним лейтмотивом стрічок авторів конкурсної програми
«Молодість-2010»: передчуття громадянської війни

На цьогорічному кінофестивалі «Молодість», що відбувся у 40-й раз, довелось-таки переконатись, що криза середнього віку - не міф, особливо коли вона співпадає із небаченою економічною кризою у світі та перманентною політичною кризою у власній країні. Дві останніх позначилися на «Молодості» відсутністю гучних міжнародних прем`єр та презентацій, а також таких суспільно резонансних та вагомих подій, як спеціальні програми «Кіно проти тоталітаризму» на «Молодості-2008» або «Права людини» на минулорічному фестивалі. Що ж до кризи власне вікової, то вона, як відомо, може спіткати на п`ятому десятку особистість, яка відчуває розрив між власними ідеальними та реальними образами та своїми життєвими набутками. І тут вже хронічна проблема «Молодості» полягає у нав'язливому іміджевому рівнянні на Канни та водночас намаганні зберегти дух експериментального фестивалю молодого кіно. Звуження доступності кінопоказів для незаможної демократичної аудиторії, запрошення акторів- зірок бальзаківського та пост-пост-бальзаківського віку задля задоволення цікавості буржуазного глядача - замість відкриття молодих акторських імен, вітчизняних та зарубіжних, - такі ознаки «каннського комплексу» навряд чи додають «Молодості» індивідуальної самобутності.

 

Але в чому фестиваль дійсно виявив власну зрілість і самодостатність як міжнародний кінофорум - це, без сумніву, конкурсна програма, а також, незважаючи на зростаюче розмаїття позаконкурсних програм, - підбірки фільмів-учасників минулих років, присвячені фестивальному ювілею: «20 х 20. Знакові фільми «Молодості» та «Панорама переможців FIPRESCI». Студентські фільми «Молодості-2010» за своїм художнім та змістовим рівнем аж ніяк не відрізнялись від короткометражних, у більшості являючи собою не учнівські етюди, а викінчені кіноісторії.

 

Соціально заангажований реалізм як основний напрям сьогоднішнього світового кінематографу наклав виразний відбиток на роботи і молодих початківців. Навіть традиційні герої «Молодості» - діти та підлітки -   стикаються тут із зовсім недитячими проблемами і розв'язують їх по-дорослому: це англійський хлопчак, який працює на фермі і вчиться звикати до відправлень на бойню сотень хворих тварин, що їх вигодував власноруч

(фільм «Коров'ячий» англійця Віл'яма Мак-Грегора) або чотирнадцятирічний боксер, який усвідомлює свої спортивні досягнення як єдину можливість вирватись із безрадісної буденщини не тільки для себе, а й для власної родини (блискучий фільм «38,5» поляка Гжегожа Дембовські). Деякі автoри-студенти також демонстрували власну зрілість, звертаючись до абсолютно дорослих та аж надто актуальних тем - зокрема, не лише фізичної, а насамперед психологічної виснажливості емігранського існування («Стіни» француженки Маріон Дессень-Равель) або теми морального здичавіння та самосуду на колишньому «острові свободи» («Ефект доміно» німця Габріеля Гоше) - теми, яка, до речі, стала однією з провідних у конкурсних роботах повного метру.

 

Можливо, втомившись від цієї надмірної серйозності чи, навіть, песимістичності більшості студентських фільмів, міжнародне журі вирішило нагородити призом одну з небагатьох оптимістичних історій, до того ж позначену пошуками оригінальної кіностилістики, яка, щоправда, дуже скидалася на театральну: у фільмі німця Ніколаса Штайнера «Я, Гельмут» старіючий головний герой переживає власне руйнування не лише фізичне, а й духовне як перманентну зміну рухливих декорацій свого життя.

 

Пошуками нових виражальних кінозасобів у конкурсі короткого метру також вирізнялися хіба що нечисленні анімаційні стрічки (зокрема, французькі «Без імені» та «На балу повішених») - решта авторів-дебютантів більше зосереджувалась на тематично-змістовій актуальності своїх фільмів. Так, особливий успіх у глядачів та приз Журі міжнародної кінопреси  FICC   заслужено здобув гротескний опус «Маленький нацист» німкені Петри Люшов, де через трагікомічну житейську ситуацію викривались рецидиви фашистської ментальності. Викінченим за змістом і формою кінотвором виглядала короткометражка індійця за походженням із Великобританії Рауля Гандотра «Шлях до дому» - надактуальна у сьогоднішньому «дорослому» кіно тема зіткнення Сходу і Заходу поставала тут у стражданнях індійського підлітка, що відчуває себе європейцем, але весь навкошній світ відмовляє йому у свободі самоідентифікації.

 

На жаль, модна на минулорічних фестивалях тенденція відзначати призами  представників маргінальних кіношкіл, що тільки розвиваються, на теперішній «Молодості» зійшла нанівець: і в конкурсі короткого метру приз поділили між собою, хоча і правомірно, фільми з класичних кінематографічних країн. За англійською традицією гостро препарувала сучасність стрічка Роуленда Джобсона «ДівчинаЯкЯ»: не стільки у сюжеті, скільки у віртуозно знятих крупних планах надзвичайно харизматичної юної актриси розкривалася драма надто ранньої жіночності. У французькому ж фільмі «Пригноблена більшість» Елеонор Пур`я головною фішкою став саме гротескно загострений напівфантастичний сюжет із недалекого майбутнього - про морально-фізичні тортури остаточно фемінізованого чоловіка у світі пануючих вкрай маскулінізованих жінок.

 

Існування людини на межі - чужого і рідного світів, морально-психологічної норми й анормальності, терпіння та відчаю - так можна було б узагальнити проблематику фільмів повного метру, що згнітила загальний похмурий настрій цьогорічної конкурсної «Молодості» до майже катастрофічного. Однаково почуваються чужими у навколишньому середовищі героїня німецької стрічки «Чужинка» (реж. Фео Аладаг), що емігрує в іншу країну, та героїня іракської стрічки «Манду» (реж. Ебрагім Саїді), що після років життя у Швеції змушена відвідати батьківщину. Кримінальний світ ламає однаково, змушуючи прийняти його закони і сорокап`ятирічного чоловіка у грузинських «Прогульниках» (реж. Леван Когуашвілі), і зовсім юного Пікко з однойменного німецького фільму (реж. Філіп Кох). І нарешті, межу людяності, яку назавжди переступає той, хто зважується на самосуд, досліджували відразу три, найбільш жорсткі, картини повнометражної програми: угорська «Втрачений час» Арона Матьяшші, польська «Лінч» Кшиштофа Лукашевича та українська «Щастя моє» Сергія Лозниці. Знову ж таки дивуючи своїм рішенням, яке співпало із призом глядацьких симпатій, - Міжнародне журі фестивалю назвало кращим серед повнометражних картин не якусь із реалістичних драм, а напівмюзикл шведсько-французького походження «Звуки шуму» (реж. Ула Сімонссон, Йоханнес Штерне Нілссон).

 

Проте, безумовно, головною, хоча й передбачуваною інтригою 40-ї «Молодості» стало присудження призу FIPRESCI та Гран-прі фестивалю повнометражному дебюту українського режисера Сергія Лозниці «Щастя моє» (Україна - Німеччина - Нідерланди), що цього року брав участь у конкурсі Каннського фестивалю. Чи не вперше за багато останніх років, відповідаючи нарешті на безкінечні і справедливі звинувачення українських кінорежисерів у неспроможності адекватно відобразити сучасну дійсність,  документаліст Лозниця у своєму першому ігровому фільмі таки намагається впритул роздивитись реальність пострадянського простору, хоча для цього йому доводиться показати існування людини не те що на межі, а поза межею - і не тільки правових норм, а й будь-яких моральних людських законів. За нехитрим сюжетом в його прямому викладі (бо у фільмі його навмисне інверсовано), головний герой, простий шофер Георгій, за вдачею - чи то Іван Дурник, чи то новітній князь Мишкін, везе через глуху сільську російську провінцію благородний вантаж (борошно) і всім не тільки бажає, а й робить лише добро, але його весь час матюкають, відштовхують і нарешті так б`ють по голові, що він насправді стає напівідіотом. Та й після цього, вже німого і хворого, героя продовжують гнати й бити, допоки він не випускає цілу пістолетну обойму у своїх кривдників - на цей раз у міліцейських погонах, вбиваючи ще кілька людей вже за компанію. Таким чином, усі персонажі фільму - від селян (напівбожевільних алкашів та бомжів-розбійників і  неповнолітніх повій) до міліціянтів-живодерів і, кінець кінцем, самого героя - демонструють повний морально-фізичний розпад. Такою бачить нашу дійсність режисер Лозниця, і, можливо, вона й є такою - і навіть жахливішою.

 

Але чомусь найбільш переконливими у його фільмі лишаються саме неігрові плани і деталі (зокрема, довга панорама сільського базару), ключові ж епізоди митарств героя та вставні новели з часів війни, що мають ілюструвати тодішню таку ж моральну деградацію людей, лишають певне враження штучності - балансуючи між умовністю притчі та відвертою фальшивкою, так само як і весь сюжет фільму. Ну, не стала б адекватна людини розводити теревені у товаристві волоцюг, які щойно намагалися її пограбувати, чекаючи, поки їй вгатять поліном по голові; не став би учитель  середньої школи розповідати про свої пацифістські та пронімецькі настрої солдатам відступаючої Червоної Армії і т.д., і т.п. Що ж до фінального епізоду кривавої бійні у будці ДАЇ та не менш кривавої помсти героя - він постає окремим бліц-знімком сучасного стану нашого суспільства, що вже наблизилось до стану війни всіх проти всіх. У цілому ж «Щастя моє», на жаль, демонструє жанрову невизначеність (хитання між сучасною казкою, філософською притчею та жорсткою психологічною драмою) та розрив між точним документальним спогляданням реальної дійсності і тим цілісним художнім світом, яким є правдивий мистецький твір, - розрив, що його, можливо, подолає автор у своїй наступній роботі.

 

P. S.  від «Детектор медіа». З іншими, в тому числі і протилежними, думками та враженнями від 40-ї «Молодості», а також з ексклюзивним інтерв'ю Сергія Лозниці оглядачу ТК Марині Баранівській ви зможете ознайомитися найближчим часом на «Детектор медіа».

 

Фото - http://novynar.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Анжела Бутєва, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
31187
Читайте також
05.11.2010 23:06
Ольга Клінгенберг, для «Дзеркала тижня»
26 518
01.11.2010 18:27
Анна Купінська, «Українська правда»
29 802
31.10.2010 16:23
Ольга Веснянка, «Німецька хвиля»
34 074
29.10.2010 23:47
Катерина Константинова, «Дзеркало тижня»
36 051
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду