Ювілейний фестиваль «Молодість» здобув фінансову підтримку й обіцяє «нову хвилю» національного кіно

17 Жовтня 2010
35141
17 Жовтня 2010
14:21

Ювілейний фестиваль «Молодість» здобув фінансову підтримку й обіцяє «нову хвилю» національного кіно

35141
Ювілейний фестиваль «Молодість» здобув фінансову підтримку й обіцяє «нову хвилю» національного кіно

Цього року організатори фестивалю спеціально обрали латинську нумерацію для того, щоб підкреслити знаковість події: Молодість XL - тобто екстравеликий, зрілий і навіть досвідчений. Як приклад останнього - прискіпливіше ставлення до конкурсної програми повнометражних фільмів: попрактикувавшись на власних помилках, гендиректор фестивалю Андрій Халпахчі пообіцяв брати лише якісні вітчизняні картини. Але давайте про все по порядку.

 

Святкування по-дорослому

 

«Молодість», кінофестиваль, який не потребує зайвого представлення, розпочне свою роботу в Києві уже за тиждень і триватиме впродовж дев'яти днів - з 23 по 31 жовтня. Після довгих пошуків приміщення для урочистих церемоній відкриття й закриття (Будинок кіно, Палац «Україна», кінотеатр «Київ») оргкомітет зупинився на будівлі Оперного театру України. Висока місія вимагає високих гостей, і на ювілейне відкриття запросили двох президентів України (Віктора Януковича й Віктора Ющенка, який ще є почесним президентом фестивалю), міністра культури й багатьох відомих акторів та режисерів (щоправда, здебільшого з Росії): Фані Ардан, Карена Шахназарова, Єжи Гофмана, Микиту Міхалкова, Олексія Германа-молодшого. Російська актриса українського походження Людмила Гурченко та російський режисер й актор Володимир Меньшов отримають приз «За внесок у світове кіномистецтво». Також цією нагородою відзначать пару Софі Марсо - Крістоф Ламбер, які представлятимуть фільм «Картагена», що відкриватиме фестиваль. Як обіцяє режисер події Максим Паперник, наскрізною темою церемонії стане антре мімів, що має асоціюватися з німим кіно. За офіційною версією, ведучими обрали Жерара Депардьє та Аду Роговцеву - вибір Ади Миколаївни був символічним, адже у 1970 році, коли народилася «Молодість», її визнали найкращою актрисою року за участь у фільмі «Салют, Маріє». Проте через зайнятість актриси у виставі, ходять чутки, що її може замінити Рената Літвінова. Забігаючи наперед, повідомимо, що закриватиме фестиваль картина «Ти зустрінеш високого незнайомця» Вуді Аллена, яку показували в Канні цього року. Тоді ж, крім нагород за конкурсні картини, буде вручено відзнаку «За розвиток українського кіномистецтва» від Фонду «Україна 3000».

 

Наразі конкурс, за словами програмного директора фестивалю Дениса Нікітенка, укомплектований на 95% i складається з 13 фільмів. Один iз них - призер кількох міжнародних кінофорумів, новітня гордість України - «Щастя моє» Сергія Лозниці. Визнавши, що було помилкою ставити в програму «не дуже сильні українські фільми, тому що на тлі сильної міжнародної програми вони програвали», Андрій Халпахчі запевнив, що цього року українська складова буде потужнішою. Компанію «Щастю» складуть три українські фільми у конкурсі короткометражок (усі - з проекту «Мудаки»: «Тупик» Івана Тімшина, «Останній лист» Юрія Ковальова і «Труси» Оксани Довгич) i дві роботи в конкурсі студентських фільмів («Її місце порожнє» Богдана Смирнова й «Перешкода» Максима Буйніцького). Позаконкурсна програма «Панорама українського кіно» налічує понад 30 фільмів. Судитиме картини основного конкурсу міжнародне журі на чолі з французьким режисером Марком Каро («Місто загублених дітей» і «Делікатеси»), свою участь у роботі фестивалю також підтвердили Лайнер Фріммель (лауреат минулорічної «Молодості»), Гжегож Кенджєрські (оператор фільму «Вогнем і мечем»), український художник Олександр Ройтбурд і російський продюсер Олена Яцура.

 

І сильне плече державних мужів

 

Особливу увагу рекомендуємо приділити історичній програмі «Ретроспектива 20+20», де представлені кращі фільми-призери «Молодості». Поза конкурсом також покажуть картини, що засвітилися на відомих світових кінофорумах: «Дерево» Джулі Бертучеллі із Шарлоттою Гінзбур (Франція), «Білий матеріал» Клер Дені з Ізабель Юппер (Франція), «Вівсянки» Олексія Федорченка (Росія). Звісно, також буде кіно німецьке, скандинавське, Східної Європи, а ще ретроспективи Єріка Ромера та П'єра Етекса. У програму «Молодості» також затесалася скандальна стрічка «Ми з майбутнього-2», яку Держслужба кінематографії під керівництвом Ганни Чміль заборонила до прокату в Україні.

 

Найбільшою удачею ювілейної «Молодості» стала фінансова підтримка державних органів. Уперше за багато років Андрій Халпахчі не нарікав на брак уваги з боку міністерства чи мерії. «Цього року я відчуваю, що Мiністерство культури є не просто нашим донатором, а й повноправним організатором. І зі Службою кінематографії у нас багато планів, які ми хочемо реалізувати не тільки під час кінофестивалю. Також я мав зустріч iз мером міста, з його заступником і вирішено, що місто підтримає фестиваль», - радісно звітував на прес-конференції Халпахчі у присутності нинішньої голови Держслужби кіно Катерини Копилової. Так, міністерство дає півтора мільйона гривень, а підтримка мерії полягатиме у рекламі й логістиці. Звісно, на тлі того безладу, що панує зараз у культурній сфері держави, підтримка кінофестивалів (Київського міжнародного і «Молодості») - слабка спроба уряду відбілити свій імідж. Але тінь на попередні уряди це кидає. Щодо участі Держслужби кіно, то наразі вона виглядає більше декларативною, бо, крім ефемерної підтримки копродакшн маркету на фестивалі (Boat Meeting), Копилова більше нічого не пообіцяла. Хоча Халпахчі все ж спробував зблизити Службу й національне кіно, запропонувавши Катерині Копиловій судити «Українську панораму». В унісон цій політиці звучать слова голови відбіркової комісії «Молодості» Міли Новикової: «Програма 2010 року відкриє нові таланти і чималий мистецький потенціал нової генерації митців. Якщо держава і можновладці помітять і підтримають цю обдаровану молодь, невдовзі ми станемо свідками довгоочікуваної «нової хвилі» вітчизняного кіно».

 

P. S. Покази фестивалю відбуватимуться в кінотеатрах «Київ», «Жовтень», «Кінопанорама» та Будинку кіно.

 

«Україна молода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Наталя Дмитренко, «Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
35141
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду