Міліція заявляє, що не погрожувала білоруському журналісту зробити з нього другого Гонгадзе

4 Листопада 2010
9848
4 Листопада 2010
18:51

Міліція заявляє, що не погрожувала білоруському журналісту зробити з нього другого Гонгадзе

9848
Міліція заявляє, що не погрожувала білоруському журналісту зробити з нього другого Гонгадзе

За словами керівника Центру громадських зв'язків головного управління МВС у місті Києві Володимира Поліщука міліціонери не погрожували білоруському опозиційному журналісту Олександру Цинкевичу. Про це він сказав у коментарі ТК.

 

За його словами, після виходу фальшивого випуску газети «Коммерсантъ», видання звернулося до кримської міліції, яка порушила кримінальну справу за ч. 2 ст. 229 Кримінального  кодексу України (незаконне використання товарних знаків). У межах цієї справи до Києва приїхав представник УБОЗу Криму, і він з «двома молодими» київськими убозівцями приїхав за адресою, за якою, як було «вирахувано оперативним шляхом», проживає людина, яка може бути причетною до виходу фальшивого «Коммерсанта».

 

«Вони зустріли дружину і сказали, що треба опитати чоловіка, а якщо він не хоче відповісти, тоді потрібно скласти протокол і вручити повістку, щоб він поїхав до Криму. Вона сказала, що чоловіка вдома немає, хоча правоохоронці бачили, що якийсь чоловік там ходив. Після цього жінка поїхала на роботу, а вони постукали у двері і почули, що він не відкриє, бо не знає, хто вони. Після цього працівники міліції, як мені повідомили, викликали власника квартири, який підтвердив, що з ним співробітники МВС. Але натомість він не відкрив двері, а зателефонував на "102"», - повідомив пан Поліщук.

 

За його словами, згодом приїхали слідчі оперативної групи, дільничний інспектор і в присутності понятих продовжили перемовини з чоловіком у квартирі. Як зазначив пан Поліщук, тільки тоді стало відомо, що там перебуває громадянин іншої країни і журналіст, який хоче спілкуватися тільки через вчинення дипломатичної процедури. І після цього, як переконує пан Поліщук, правоохоронці пішли.

 

Раніше білоруський опозиційний журналіст Олександр Цинкевич повідомив «Українській правді», що в його київську квартиру намагалися проникнути правоохоронці. За його словами, серед правоохоронців було двоє співробітників Управління по боротьбі з організованою злочинністю і полковник міліції з Криму. Пан Цинкевич заявив, що міліціонери спілкувалися з його дружиною і говорили, що хочуть опитати його «по якійсь справі, пов'язаній з виходом "Коммерсанта" в Криму» і вручити повістку.

 

У свою чергу журналіст рекомендував правоохоронцям звернутися із цим питанням до МЗС, оскільки він акредитований для роботи в Україні й існують спеціальні юридичні процедури. Проте правоохоронці, за словами пана Цинкевича, викликали «людину з інструментами» і намагалися зламати двері в його квартиру.

 

«Я викликав наряд міліції. Після цього вони перестали це робити. Я кілька разів повторював, що існує певна юридична процедура, що у мене в квартирі знаходяться малолітні діти і вони дуже перелякані. Вони (міліціонери) ніяк не реагували і погрожували. Після того, як наряд міліції пішов, двоє співробітників УБОЗу мені сказали, що, мовляв, ти дивись, може з'явитися другий Гонгадзе і ми з тобою ще побачимось. Я запитав: ви мені погрожуєте? Вони: ні, не погрожуємо, але ось так просто говоримо», - сказав він.

 

Щодо цих погроз Володимир Поліщук зазначив: «Співробітники київського УБОЗу категорично заперечують, що хтось із них такі слова казав. Але зважаючи на резонанс, оскільки у справі фігурує журналіст і громадянин іншої країни, керівництво київської міліції призначило загальну перевірку, яка з'ясує всі обставини, хто як себе поводив. Дуже сподіваюся, що представники УБОЗу сказали правду, а також дуже не хочеться, щоб журналісти піарилися на історії з Гонгадзе».

 

Також пан Поліщук переконує, що ця історія не пов'язана із затриманням білоруських опозиціонерів у Житомирі 3 листопада, про що повідомляла ТК.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9848
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду