Міліція стверджує, що проти білоруського журналіста кримінальної справи не порушували

8 Листопада 2010
9297
8 Листопада 2010
13:16

Міліція стверджує, що проти білоруського журналіста кримінальної справи не порушували

9297
Міліція стверджує, що проти білоруського журналіста кримінальної справи не порушували

Проти журналіста білоруського видання «Народная воля» Олександра Цинкевича, у квартиру якого 4 листопада намагалися проникнути правоохоронці, кримінальної справи не порушували. Про це 8 листопада заявив керівник Центру громадських зв'язків ГУ МВС у місті Києві Володимир Поліщук на прес-конференції з приводу конфлікту пана Цинкевича з українськими міліціонерами.

 

За словами Володимира Поліщука, кримінальна справа за ч. 2 ст. 229 Кримінального кодексу України (незаконне використання товарних знаків), яку порушила кримська міліція є «фактовою справою» й Олександра Цинкевича викликали до міліції тільки для з'ясування обставин.

 

Як писала ТК, раніше білоруський опозиційний журналіст Олександр Цинкевич повідомив, що в його київську квартиру намагалися проникнути правоохоронці. За його словами, серед правоохоронців було двоє співробітників Управління по боротьбі з організованою злочинністю і полковник міліції з Криму. Пан Цинкевич заявив, що міліціонери спілкувалися з його дружиною і говорили, що хочуть опитати його «по якійсь справі, пов'язаній з виходом "Коммерсанта" в Криму» і вручити повістку.

 

«Замість того, щоб з'явитися за повісткою до міліції 5 листопада і пояснити свою позицію, Олександр почав телефонувати своїм друзям-журналістам. Як законослухняний громадянин, якщо він жодним чином не причетний до цієї справи, то він просто може розказати про це слідчому, урешті-решт він може, посилаючись на статтю 63 Конституції України, взагалі відмовитися давати якісь коментарі», - говорить пан Поліщук.

 

Олександр Цінкевич вважає, що «офіційні особи публічно оприлюднюють неправдиву інформацію» у цій справі, посилаючись на офіційне повідомлення директора департаменту інформаційної політики МЗС Олега Волошина, яке було заявлено кілька днів тому. «До нас надійшов офіційний запит заступника начальника ГУ МВС України в Криму полковника Гончарова. Проти Цинкевича порушено кримінальну справу за ст. 229, ч. 2 ККУ», - цитує Олександр Цинкевич.

 

Пан Цинкевич заявив, що готовий вести бесіду з правоохоронцями і з'явитися за повісткою до міліції у разі дотримання установленої законом юридичної процедури.

 

Також білоруський журналіст наполягає на тому, що 4 листопада, під час спроби проникнення правоохоронців у помешкання, в них була відсутня повістка на ім'я Олександра Цинкевича, вони не представлялися, не надавали посвідчень особи, застосовували фізичні дії проти його дружини та погрожували йому особисто.

 

Олександр Цинкевич пов'язує ці події зі своєю активною журналістською діяльністю під час регіональних виборів в Україні. Також він заперечує свою приналежність до опозиційних білоруських сил. Як повідомив на прес-конференції журналіст, протягом останніх днів він провів власне розслідування і з'ясував ім'я людини, причетної до цієї справи: «Якщо по відношенню до мене і моєї сім'ї і надалі будуть продовжуватися злочинні дії, я озвучу прізвище цієї людини. Але поки що я не буду її озвучувати, тому що наразі до мене це не має ніякого стосунку. Я буду вимагати від компетентних органів України притягнути до відповідальності співробітників міліції за вчинені злочини проти мене і моєї сім'ї».

 

Олександр Цинкевич заявив, що звернувся до депутатів Верховної Ради України - Сергія Соболєва, Анатолія Матвієнка, Ірини Геращенко - з проханням уточнити, на яких підставах проводилися слідчі дії по відношенню до нього.

 

Зазначимо, що на прес-конференцію також були запрошені представники Посольства Білорусі в Україні, однак вони на захід не з'явилися.

 

Тим часом редакція білоруської газети «Народная воля», власним кореспондентом якої в Україні є Олександр Цинкевич, висловлює занепокоєння ситуацією та сподівання на те, що українські правоохоронці об'єктивно розберуться в інциденті. «У свою чергу підтверджуємо, що останнім часом Олександр Цинкевич займався темою місцевих виборів в Україні, декілька останніх публікацій у газеті стосувалися саме цієї виборчої кампанії в Україні», - йдеться в заяві, підписаній заступником головного редактора Марією Ейсмонт.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9297
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду