detector.media
04.11.2010 18:51
Міліція заявляє, що не погрожувала білоруському журналісту зробити з нього другого Гонгадзе

За словами керівника Центру громадських зв'язків головного управління МВС у місті Києві Володимира Поліщука міліціонери не погрожували білоруському опозиційному журналісту Олександру Цинкевичу. Про це він сказав у коментарі ТК.

 

За його словами, після виходу фальшивого випуску газети «Коммерсантъ», видання звернулося до кримської міліції, яка порушила кримінальну справу за ч. 2 ст. 229 Кримінального  кодексу України (незаконне використання товарних знаків). У межах цієї справи до Києва приїхав представник УБОЗу Криму, і він з «двома молодими» київськими убозівцями приїхав за адресою, за якою, як було «вирахувано оперативним шляхом», проживає людина, яка може бути причетною до виходу фальшивого «Коммерсанта».

 

«Вони зустріли дружину і сказали, що треба опитати чоловіка, а якщо він не хоче відповісти, тоді потрібно скласти протокол і вручити повістку, щоб він поїхав до Криму. Вона сказала, що чоловіка вдома немає, хоча правоохоронці бачили, що якийсь чоловік там ходив. Після цього жінка поїхала на роботу, а вони постукали у двері і почули, що він не відкриє, бо не знає, хто вони. Після цього працівники міліції, як мені повідомили, викликали власника квартири, який підтвердив, що з ним співробітники МВС. Але натомість він не відкрив двері, а зателефонував на "102"», - повідомив пан Поліщук.

 

За його словами, згодом приїхали слідчі оперативної групи, дільничний інспектор і в присутності понятих продовжили перемовини з чоловіком у квартирі. Як зазначив пан Поліщук, тільки тоді стало відомо, що там перебуває громадянин іншої країни і журналіст, який хоче спілкуватися тільки через вчинення дипломатичної процедури. І після цього, як переконує пан Поліщук, правоохоронці пішли.

 

Раніше білоруський опозиційний журналіст Олександр Цинкевич повідомив «Українській правді», що в його київську квартиру намагалися проникнути правоохоронці. За його словами, серед правоохоронців було двоє співробітників Управління по боротьбі з організованою злочинністю і полковник міліції з Криму. Пан Цинкевич заявив, що міліціонери спілкувалися з його дружиною і говорили, що хочуть опитати його «по якійсь справі, пов'язаній з виходом "Коммерсанта" в Криму» і вручити повістку.

 

У свою чергу журналіст рекомендував правоохоронцям звернутися із цим питанням до МЗС, оскільки він акредитований для роботи в Україні й існують спеціальні юридичні процедури. Проте правоохоронці, за словами пана Цинкевича, викликали «людину з інструментами» і намагалися зламати двері в його квартиру.

 

«Я викликав наряд міліції. Після цього вони перестали це робити. Я кілька разів повторював, що існує певна юридична процедура, що у мене в квартирі знаходяться малолітні діти і вони дуже перелякані. Вони (міліціонери) ніяк не реагували і погрожували. Після того, як наряд міліції пішов, двоє співробітників УБОЗу мені сказали, що, мовляв, ти дивись, може з'явитися другий Гонгадзе і ми з тобою ще побачимось. Я запитав: ви мені погрожуєте? Вони: ні, не погрожуємо, але ось так просто говоримо», - сказав він.

 

Щодо цих погроз Володимир Поліщук зазначив: «Співробітники київського УБОЗу категорично заперечують, що хтось із них такі слова казав. Але зважаючи на резонанс, оскільки у справі фігурує журналіст і громадянин іншої країни, керівництво київської міліції призначило загальну перевірку, яка з'ясує всі обставини, хто як себе поводив. Дуже сподіваюся, що представники УБОЗу сказали правду, а також дуже не хочеться, щоб журналісти піарилися на історії з Гонгадзе».

 

Також пан Поліщук переконує, що ця історія не пов'язана із затриманням білоруських опозиціонерів у Житомирі 3 листопада, про що повідомляла ТК.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY