ОБСЄ закликає українську владу гарантувати захист журналістів

14 Жовтня 2010
43672
14 Жовтня 2010
11:10

ОБСЄ закликає українську владу гарантувати захист журналістів

43672
Київ – Україні потрібно гарантувати безпеку журналістів, а також вжити негайних заходів, щоб зберегти лідерські позиції у своєму регіоні у сфері плюралізму ЗМІ, вважає представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович. За її словами, ще одним важливим кроком задля збереження свободи слова в Україні є створення суспільного мовлення.
ОБСЄ закликає українську владу гарантувати захист журналістів

 Тривожні сигнали у сфері свободи слова в Україні розгледіла під час свого офіційного візиту до Києва представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович. Вона висловила сподівання, що Україна не стане тією черговою країною, де працювати журналістом небезпечно.



За словами Дуні Міятович, вже за кілька тижнів вона представить доповідь за результатами візиту. «Ми не ухвалюємо резолюцій, але ми тримаємо контакт із владою, слідкуємо за її діяльністю. Таким чином, під час візиту ми можемо представити наші висновки і рекомендації, і дуже радимо владі до них дослухатися», - каже вона.



Проект закону про суспільне мовлення вже є - Герман



 

Серед першочергових кроків, які Організаціяз безпеки і співробітництва у Європі радить здійснити Україні задля підтримки свободи слова, зокрема ухвалення закону про доступ до інформації, а також внесення змін до Закону України «Про телебачення та радіомовлення», які б запобігли заангажованості Національної ради з питань телебачення й радіомовлення.

 



 

Проте найважливіше для української влади, на думку Дуні Міятович, - забезпечити захист журналістів та зрештою погодити запровадження суспільного мовлення. «Це питання надзвичайної важливості, щоб перетворення деяких ЗМІ - з підконтрольних владі на органи суспільного мовлення - відбувалося правильно і прозоро», - додає представник ОБСЄ.



Заступник глави Адміністрації Президента Ганна Герман наголошує, що Проект закону про суспільне мовлення глава держави передасть до Верховної Ради вже наступного тижня. «Законопроект вже готовий, і за тиждень Президент передасть його як невідкладний до парламенту. Ми вважатимемо, що зробили перший важливий крок, коли розпочнеться обговорення цього законопроекту», - зазначає вона.



Опозиція владі не вірить



В опозиції обіцянкам президентської команди не дуже вірять. Водночас народний депутат, голова парламентського Комітету з питань свободи слова Андрій Шевченко зауважує, що серед нагальних завдань влади у підтримці свободи слова - спрощення доступу до інформації, роздержавлення преси та забезпечення прозорості медіа власності. «За ключовими напрямками, за якими можна судити, рухаємося ми до європейських стандартів чи ні, ми маємо або відсутність прогресу, або «відкат» назад», - вважає парламентар.



Питання захисту свободи слова в Україні за останні місяці набуло актуальності не лише всередині країни. Його активно обговорюють і в міжнародних організаціях. Так, на початку жовтня Парламентська асамблея Ради Європи представила резолюцію, у якій зокрема пролунав заклик на адресу української влади, щоб та утрималася від будь-яких спроб контролю над змістом інформації в українських ЗМІ.

 

Олена Ремовська,  «Радіо Свобода»

 

Фото -  «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олена Ремовська, «Радіо Свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
43672
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду