Представник ОБСЄ: Україні потрібно гарантувати безпеку журналістів

13 Жовтня 2010
11717
13 Жовтня 2010
10:47

Представник ОБСЄ: Україні потрібно гарантувати безпеку журналістів

11717
Представник ОБСЄ: Україні потрібно гарантувати безпеку журналістів

Україна має вижити негайних та рішучих заходів, щоб залишити свій показовий статус у сфері плюралізму ЗМІ та залишитися лідером у регіоні СНД. На цьому наголосила представник ОБСЄ зі свободи ЗМІ Дунья Міятович 13 жовтня на прес-конференції за результатами свого візиту до України.

 

У сфері свободи ЗМІ Україні необхідно, зокрема, ухвалити закон про доступ до публічної інформації, створити суспільне мовлення, забезпечити незалежність регуляторного органу (Національної ради з питань телебачення і радіомовлення), розслідувати всі випадки порушень прав журналістів на гарантувати безпеку журналістів.

 

«Безпека журналістів зараз викликає тривогу. Я чітко сказала на всіх зустрічах з представниками влади: якщо журналісти бояться виконувати свої професійні обов'язки, а хтось їм вказує, що писати і говорити, це проблема», - зазначила вона. Зокрема, вона закликала владу розслідувати зникнення Василя Климентьєва та завершити розслідування справи Георгія Гонгадзе, притягнувши до відповідальності всіх замовників і виконавців. Під час зустрічі з Ганною Герман представник ОБСЄ висловила стурбованість тим, що випадки насильства і залякування щодо журналістів можуть спричинити «охолоджуючий ефект» у сфері свободи слова в Україні.

 

Також, за її словами, на всіх зустрічах з представниками влади вона обговорювали питання суспільного мовлення, і її запевнили, що десятирічний процес створення суспільного мовлення буде завершений наприкінці цього року. «Я запропонувала, щоб офіс представника ОБСЄ зі свободи ЗМІ провів правову експертизу затвердженої Концепції створення суспільного мовлення, а згодом і законопроекту. Суспільне мовлення - один з параметрів, які ми використовуємо, коли вимірюємо свободу ЗМІ», - сказала вона.

 

На зустрічі з головою Верховної Ради Володимиром Литвином пані Міятович наголосила на необхідності прийняти під час поточної сесії закон про доступ до публічної інформації, прийняти закони, які б забезпечили прозорість власності ЗМІ та роздержавлення ЗМІ. «Я також вважаю, що необхідно негайно внести поправки до закону про телебачення і радіомовлення, аби гарантувати політичну та фінансову незалежність медіарегулятора, чого зараз бракує», - додала вона.

 

Відповідаючи на запитання про замовчування певних подій і тем у ЗМІ, пані Міятович зазначила, що її мандат не передбачає втручання в контент ЗМІ. Але вона знає про цю проблему і наголосила на тому, що важливо давати неупереджену інформацію та висвітлювати позиції всіх сторін, чим має займатися, власне, і суспільне мовлення. «У нову еру цифровізації ніхто не перешкоджає розмістити інформацію в інтернеті», - додала вона. «Щоб відповідати міжнародним медіастандартам та зобов'язанням в рамках ОБСЄ щодо забезпечення свободи ЗМІ, влада має уникати жодних спроб впливати або втручатися в контент», - підкреслила Дунья Міятович.

 

Відповідаючи на запитання про вплив Служби безпеки України на свободу ЗМІ, вона сказала, що чула про ці ризики в Україні, але не обговорювала цю тему, оскільки це не передбачено її мандатом. «Єдине, що я можу сказати: якщо є якісь впливи з боку СБУ, інших правоохоронних органів, судової системи і якщо це створює ситуацію загрози для журналістів, для свободи слова - це у будь-якому разі є порушенням», - сказала вона.

 

Дунья Міятович наголосила на тому, що Україна має сама вирішити, яким шляхом її іти. Офіс представника ОБСЄ зі свободи ЗМІ не вповноважений виносити якісь резолюції щодо України. За результатами візиту пані Міятович буде зроблена публічна доповідь, де будуть вказані всі загрози свободі ЗМІ України, буде також звернення до уряду. «Ми можемо допомогти з правовим аналізом, дати рекомендації, які Україна може виконати», - сказала представник ОБСЄ, додавши, що практичний правовий аналіз дуже цінний для більшості країн-членів ОБСЄ.

 

Пані Міятович продовжить ретельно стежити за розвитком ситуації в Україні і запропонувала владі довготривалу допомогу свого офісу щодо сприяння свободі слова в Україні.

 

Дунья Міятович відвідала Київ на відкрите запрошення президента Віктора Януковича отримати інформацію щодо стану свободи слова в Україні. Під час дводенного візиту вона зустрілася з головою Верховної Ради Володимиром Литвином, міністром закордонних справ Костянтином Грищенком, заступником глави Адміністрації президента Ганною Герман, головою Комітету з питань свободи слова та інформації Андрієм Шевченком, головою ТСК з питань розслідування випадків цензури у ЗМІ, тиску на свободу слова та перешкоджання професійній діяльності журналістів Іриною Геращенко, членами Нацради з питань телебачення і радіомовлення, генеральним директором Національної телекомпанії України Єгором Бенкендорфом, журналістами та представниками неурядових організацій у сфері мас-медіа.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11717
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду