Представник ОБСЄ занепокоєна зникненням редактора «Нового стилю», але задоволена реакцією влади

25 Серпня 2010
20032
25 Серпня 2010
12:45

Представник ОБСЄ занепокоєна зникненням редактора «Нового стилю», але задоволена реакцією влади

20032
Представник ОБСЄ занепокоєна зникненням редактора «Нового стилю», але задоволена реакцією влади

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дунья Міятович 20 серпня висловила глибоке занепокоєння зникненням українського журналіста Василя Климентьєва, але при цьому заявила, що вона задоволена швидкою реакцією на нього української влади. Про це йдеться в її офіційній заяві.

 

«Я вітаю увагу, яку президент Віктор Янукович виявляє до розслідування цього випадку, і закликаю правоохоронні органи України зробити все від них залежне, щоб знайти Василя Климентьєва», - заявила вона.

 

Пані Міятович також направила лист міністру закордонних справ України Костянтину Грищенку, у якому вона схвалила рішення Дзержинського районного відділу міліції Харкова про негайне порушення кримінальної справи про умисне вбивство. У листі, зокрема, йдеться: «Це дозволить слідству використати більш ефективні способи пошуку журналіста. Я сподіваюся, що ці зусилля найближчим часом принесуть результати».

 

«Враховуючи, що досі не завершене розслідування вбивства Георгія Ґонґадзе, я впевнена, що українська влада проведе швидке і прозоре розслідування справи Климентьєва, - йдеться в заяві пані Міятович. - Випадки насильства проти журналістів, які можуть бути наслідком їхньої професійної діяльності, повинні активно розслідуватися владою не тільки для дотримання зобов'язань із захисту свободи слова, прийнятих в рамках ОБСЄ, але й для публічного визнання тієї важливої ролі, яку виконують журналісти в демократичному суспільстві».

 

Нагадаємо, що про зникнення засновника і головного редактора газети «Новий стиль» Василя Климентьєва стало відомо 12 серпня. Із заявою про те, що пан Климентьєв напередодні пішов з дому та не повернувся, до міліції звернулись його близькі родичі.

 

17 серпня о 18.00 у човні, який плавав на Печенізькому водосховищі, виявили мобільний телефон Василя Климентьєва.

 

За словами колег журналіста, у червні йому пропонували 10 тисяч доларів за відмову від публікації.

 

Як повідомляла ТК, стурбованість щодо зникненням головного редактора «Нового стилю» висловив Комітет із захисту журналістів. А «Репортери без кордонів» закликали провести ретельне і прозоре розслідування.

 

Президент України Віктор Янукович узяв розслідування справи під особистий контроль і доручив міністру внутрішніх справ і генеральному прокурору зробити «все можливе і неможливе» для того, щоб знайти Василя Климентьєва.

 

Газета «Новий стиль» висвітлює теми корупції в силових органах, у друк виходить нерегулярно. Василь Климентєв цілеспрямовано шукає та публікує компромат на окремих керівників міліції, прокуратури та податкової адміністрації. За словами засновника інформаційного агентства «Медіапорт» Зураба Аласанії, Василь Климентьєв підтримує контакти з небагатьма журналістами.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20032
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду