detector.media
05.10.2010 10:33
«У-Медіа»: друковані ЗМІ не дотримувалися балансу у висвітленні політичних тем

Журналістський стандарт подання всіх основних точок зору на проблему та стандарт дотримання балансу найчастіше порушується загальнонаціональними друкованими виданнями. Переважно, найбільше порушень стандартів було зафіксовано у матеріалах, які висвітлюють політичні питання та питання судової реформи. Також проблемною є вимога повноти подачі інформації з висвітлюваного питання, а критерій оперативності подачі інформації дотримується найкраще.

 

Такі результати моніторингу журналістських стандартів, який проводив протягом 2 тижнів вересня Інститут масової інформації. Загалом, досліджувалися 6 загальнонаціональних видань («Факти й коментарі», «Сегодня», «Экономические известия», «Кореспондент», «Український тиждень», а також газети «Коментарі», яка не досліджувалася в серпні з технічних причин) на предмет дотримання ними шести основних журналістських стандартів (баланс думок, оперативність, достовірність (посилання на джерела), відокремлення фактів від коментарів, точність та повнота представлених фактів - якщо стандарту в матеріалі дотримано, то видання отримувало 1 бал, в іншому разі - 0. Також видання досліджувалися на предмет виявлення ознак замовних матеріалів.

 

Як і в попередньому місяці, найвищий середні бал за журналістський матеріал отримав журналі «Кореспондент» - 5,55 з 6 (необхідно зазначити, що моніторилися номери за 3 і 17 вересня). В той же час в «Кореспонденті» було найменше матеріалів суспільно важливої тематики (11 на обидва номери), тоді як в газеті «Коментарі» найбільше - 34, і вона зайняла другу позицію з середнім балом 5,35  за матеріал. Найменший середній бал отримала газета «Факти й коментарі» - 2,47.

 

У процесі моніторингу загальнонаціональних видань за всі тижні вересня було виявлено 13 матеріалів з ознаками прихованої реклами, найбільше, 8, - в газеті «Факти», зокрема на користь партії «Сильна Україна». Також журнал «Український тиждень» продовжує в кожному номері розміщувати матеріали на користь ТМ TravelSIM (3 замітки).

 

Крім того, було виявлено 21 рекламний матеріал, не маркований словами «реклама» чи «на правах реклами», найбільше, 8 з них, - у газеті «Сегодня», зокрема під рубрикою «Відкритий лист» на користь трудового колективу Консорціуму ЄДАПС, а також 7 матеріалів такого роду в журналі «Кореспондент».

 

З детальними результатами моніторингу можна ознайомитися тут.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY