Підозрювані в побитті журналіста відмовились у суді від зізнань

2 Жовтня 2010
14686
2 Жовтня 2010
11:47

Підозрювані в побитті журналіста відмовились у суді від зізнань

14686
Підозрювані в побитті журналіста відмовились у суді від зізнань

Комітет захисту українських журналістів (КЗУЖ) сподівається, що суд всесторонньо й неупереджено розгляне справу про побиття головного редактора газети «Коломийський вісник» Василя Дем'яніва. Про це повідомляє УНІАН із посиланням на КЗУЖ.

 

Як зазначили в Комітеті захисту українських журналістів, підозрювані в замаху на життя Дем'яніва заявили в ході судового засідання 30 вересня у Коломийському міськрайонному суді про те, що свідчення, дані ними про скоєння злочину щодо Дем'яніва, є неправдивими, і що справа щодо вчинення ними злочину є сфабрикована міліцією на досудовому слідстві. Зізнання у вчиненні злочину, як зазначили підозрювані, було зроблено ними під тиском.

 

Сам постраждалий у ході судового засідання заявив, що немає до підозрюваних жодних претензій, оскільки не впізнав і не міг впізнати їх, бо бачив лише силуети злочинців, підкреслили в КЗУЖ.

 

Крім того, за даними Комітету, на попередньому слуханні для забезпечення об`єктивного й всебічного розгляду всіх обставин справи Дем'янів вніс клопотання, щоб ще додатково дослідити справу, бо вважає, що слідство проведено поверхово та необ'єктивно, ретельно не вивчено умисел підозрюваних у нападі, недостатня увага надана достеменній перевірці версій, пов`язаних із журналістською діяльністю.

 

За словами Дем'яніва, поспішність міліції, яка не зважила на ці обставини, пояснюється намаганням заспокоїти громадську думку, «призначивши» винуватців, зазначили в КЗУЖ.

 

Крім того, з приводу заяви 31 травня начальника УМВС України в Івано-Франківській області Василя Варцаби про те, що «під час проведення слідчих дій потерпілий журналіст упізнав у затриманому нападника», а також «з'ясовано, що зловмисники скоїли злочин з корисливою метою, маючи намір заволодіти особистим майном потерпілого», Дем'янів звернувся із відкритим листом до міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова.

 

У ньому Дем'янів, за даними КЗУЖ, зокрема, зазначив: «Я ніколи і нікому, в тому числі слідчим, не стверджував, що упізнав нападників чи когось із них, оскільки злочин було вчинено ввечері, несподівано. Я лишень бачив приблизні силуети нападників, про що в ході слідчих дій розказав міліціонерам і показав, якої приблизно статури були злочинці. Неправди я не свідчив і не свідчитиму, бо це не тільки порушення закону, а тяжкий гріх. То ж сказане Василем Варцабою про те, що я начебто упізнав у затриманому нападника, не відповідає дійсності».

 

Також, за словами Дем'яніва, для нього є досить сумнівним і твердження Варцаби, що зловмисники скоїли злочин з корисливою метою, що начебто йдеться про чистої води хуліганство заради банальної наживи - мобільного телефону. «По-перше, мій мобільний телефон звичайнісінький, а не коштовний... Крім того, за той час, коли я лежав без свідомості, можна було забрати і мобілку, і сумку, і шкіряну куртку, але ж ні... Проламали голову, ногу і продовжували добивати. Вони мене хотіли вбити і, можливо, убили б, якби не випадковий свідок і якби удари в голову прийшлися кілька сантиметрів убік. Це не моє припущення, це висновок знаного в області хірурга Юліана Худецького», - йдеться у листі Дем'яніва до Могильова.

 

Він вважає, що повідомлення начальника обласної міліції має ознаки фікції, коли задля заспокоєння громадськості бажане видають за дійсне, а громадську думку не те що ігнорують, а вводять в оману. «У зв'язку з цим у мене закрадається підозра: чи "не підсовують" міліцейські чини мені і суспільству "цапів-відбувайлів", аби все списати на так звану "хуліганку"? Вважаю, що замах на моє життя було вчинено через професійну діяльність, через принципову позицію газети у відстоюванні прав та інтересів людей та громади», - цитує лист Дем'яніва КЗУЖ.

 

У зв'язку з цим Комітет захисту українських журналістів також висловив сподівання, що суд покарає як замовників, так і виконавців цього тяжкого злочину.

 

Як повідомлялося, ввечері 23 березня цього року двоє зловмисників заподіяли Дем'яніву тяжкі тілесні ушкодження та втекли з місця події після того, як в ситуацію втрутився чоловік, який став випадковим очевидцем злочину. Потерпілий отримав черепно-мозкові травми і перелом ноги, і пов'язує злочин із професійною діяльністю, а в міліції вважають, що це було побутове пограбування.

 

30 вересня Коломийський міськрайсуд розпочав слухання по суті справи щодо побиття Дем'яніва. Наступне засідання відбудеться 21 жовтня

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14686
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду