Редактор «Коломийського вісника» організовує Комітет захисту журналістів

19 Квітня 2010
16437
19 Квітня 2010
10:27

Редактор «Коломийського вісника» організовує Комітет захисту журналістів

16437
Редактор «Коломийського вісника» організовує Комітет захисту журналістів

Редактор газети «Коломийський вісник» Василь Дем'янів, якому 23 березня невідомі проламали череп та зламали ногу, оголосив про створення Комітету захисту українських журналістів, повідомляє «Інститут масової інформації».

 

Прес-конференція відбулася у хірургічному корпусі Івано-Франківської обласної клінічної лікарні. Нині представники ініціативної групи зі створення Комітету готують відповідні документи для юридичного оформлення організації, котра планується як ефективний інструмент захисту представників ЗМІ. Долучитися до цієї ініціативи вони закликають усіх небайдужих та свідомих журналістів. Наразі до групи увійшли представники медіа з Києва, Львівщини, Прикарпаття та Буковини.

 

«Ми не прагнемо того, щоб в Комітеті було багато членів, нам головне, щоб ті журналісти, які погодяться до нього вступити (хай їх буде 10-20), були активними, рішучими та завжди готовими стати на захист прав журналістів», - зазначив ІМІ Василь Дем'янів.

 

Ініціативна группа спрямуваладо вищого керівництва держави та правоохоронних органів звернення, в котрому закликала припинити утиски на газету «Коломийський вісник» та притягти виконавців та замовників замаху на життя журналіста Дем'яніва до кримінальної відповідальності, а також перекваліфікувати злочин вчинений проти журналіста із статті, що передбачає кримінальну відповідальність за нанесення тяжких тілесних ушкоджень, на статтю, що кваліфікує цей злочин як замах на життя.

 

Текст звернення наведено нижче:

 

 «Президенту України Віктору Януковичу

 Голові Верховної Ради України Володимиру Литвину

 Прем'єр-міністру УкраїниМиколі Азарову

 Генеральному Прокурору УкраїниОлександру Медведьку

Міністру Внутрішніх справ України Анатолію Могильову

    

23 березня в місті Коломия Івано-Франківської області було здійснено замах на життя головного редактора газети «Коломийський вісник» Василя Дем'яніва. Лише за збігом обставин журналіст залишився живим. Минуло три тижні від дня зухвалого нападу на журналіста, однак до сих пір правоохоронні органи не знайшли ні виконавців, ні замовників цього підлого злочину. Лікарі констатують, що у В.Дем'яніва перелом кісток черепа та перелом у колінному суглобі. Йому зроблено трепанацію черепа. Курс лікування журналіста триватиме більше ніж 3,5 місяці і він вже фактично є інвалідом.

 

Характерно що, як напередодні замаху на життя В. Дем'яніва, так і зараз коли він із тяжкими тілесними ушкодженнями перебуває в нейрохірургічному відділенні Івано-франківської обласної лікарні, на газету «Коломийський вісник» та на її колектив не припиняється тиск з боку міської влади і тих хто стоїть за нею. Про це, зокрема засвідчують відповідні позови на газету «Коломийський вісник» до суду.

 

Журналістська діяльність В. Дем'яніва є основною версією слідства, однак уже приходить час, щоб правоохоронці відзвітували за зроблене, в інакшому випадку така ситуація буде розглянена, як подальше потурання тим, хто хоче закрити правді рот, як нездатність, або небажання розкрити цей резонансний злочин.

 

Комітет захисту українських журналістів заявляє про готовність наполегливо контролювати та інформувати громадськість про хід розслідування цієї кримінальної справи та факти тиску на редактора газети «Коломийський вісник» Василя Дем'яніва, на колектив редакції і реагувати належним чином на зволікання з розслідуванням.

 

Ми очікуємо публічного звіту МВС та Генеральної Прокуратури України про хід цієї кримінальної справи до другої декади травня. Україна не повинна бути країною, де вбивають, калічать чи б'ють журналістів.

 

Комітет захисту українських журналістів».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16437
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду