Розгляд справи ТВі проти президента щодо призначення Хорошковського у ВРЮ перенесено на 5 серпня

29 Липня 2010
17887
29 Липня 2010
11:49

Розгляд справи ТВі проти президента щодо призначення Хорошковського у ВРЮ перенесено на 5 серпня

17887
Розгляд справи ТВі проти президента щодо призначення Хорошковського у ВРЮ перенесено на 5 серпня

Розгляд справи у Вищому адміністративному суді Києва за позовом ТОВ «Телерадіокомпанія «ТелеРадіоСвіт» (ТВі) до президента України про визнання незаконним Указу від 31 травня 2010 №644/2010 «Про призначення члена Вищої ради юстиції» перенесено через відсутність представників відповідача і третьої особи - Валерія Хорошковського.

 

Як повідомила секретар, до суду надійшли заяви від представника президента  та третьої особи про розгляд справи за їхньої відсутності.

 

Однак  представник ТВі Юрій Крайняк, керівний партнер юридичної компанії Jurimex, наголосив, що  клопотання про розгляд справи за відсутності представника  президента підписано Оленою Лукаш, яка діє на  підставі довіреності Адміністрації президента

 

«Адміністрація президента не є учасником цієї справи. Якщо подивитись положення про Адміністрацію президента, яке затверджене указом від 2 квітня цього року,  то АП не має повноважень здійснювати безпосередньо представництво президента, ні видавати довіреність від його імені. Це окремий суб'єкт, який  може вступити у справу, якщо суд визнає це за можливе», - сказав він.

 

За його словами, повноваженнями здійснювати представництво інтересів президента наділено не АП, а Міністерство юстиції.

 

Саме тому, пан Крайняк вважає, що є необхідність уточнити повноваження особи, а поки за відсутності відповідача цю справу розглядати неможливо «з огляду на положення  про адміністративне судочинство, яке відносить до процесуальних обов'язків відповідача надати заперечення проти позову і обґрунтувати правомірність свого рішення».  

 

Також, Юрій Крайняк звернув увагу, що пояснення третьої особи, які містяться у справі, підписані не представником Валерія Хорошковського, а представником Служби безпеки України, яка не має ніякого відношення до цієї справи.

 

У коментарях ТК Юрій Крайняк наголосив, що не наполягатиме, щоб справа розглядалась саме у присутності представників відповідача та третьої особи, якщо про це заявлять їхні уповноважені представники.

 

Також якщо інші сторони не братимуть участь у справі і не нададуть заперечень на позов, то, на думку пана Крайняка, «презумується, що сторона не може нічим обґрунтувати правомірність свого указу»: «І суд має оцінювати ті докази, які є у справі. Якщо не буде доказів, що особа призначена на посаду члена Вищої ради юстиції правомірна, то виходить, що суд має вирішувати цю справу з розрахунком на те, що таких доказів не має».

 

Наступне засідання відбудеться 5 серпня о 14.30.

 

Нагадаємо, телеканал ТВі оскаржив указ президента Януковича, згідно з яким членом Вищої ради юстиції призначено Валерія Хорошковського. У позовній заяві телеканалу зазначається, що призначення Валерія Хорошковського є неправомірним.

 

«Детектор медіа» направила до Адміністрації президента інформаційний запит щодо правомірності призначення Валерія Хорошковського членом Вищої ради юстиції 10 червня 2010 року, але відповіді на нього досі не отримала, хоча визначений законодавством місячний термін на відповідь вже сплив.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17887
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду