Представник СБУ в суді: Хорошковський має 10 років стажу в галузі права

5 Серпня 2010
17283
5 Серпня 2010
18:42

Представник СБУ в суді: Хорошковський має 10 років стажу в галузі права

17283
Представник СБУ в суді: Хорошковський має 10 років стажу в галузі права

Представник Служби безпеки України в суді переконаний, що указ президента про призначення Валерія Хорошковського членом Вищої ради юстиції (ВРЮ) був виданий з дотриманням законодавчих норм і Хорошковський має необхідний десятирічний стаж роботи у галузі права. Про це йдеться в запереченнях представника СБУ, пана О. Пелюховського, на позов ТОВ «Телерадіокомпанія "Телерадіосвіт"» (ТВі) до президента України про визнання незаконним указу про призначення Хорошковського членом ВРЮ. Копія заперечень представника є в розпорядженні «Детектор медіа».

 

Нагадаємо, телеканал ТВі  у Вищому адміністративному суді оскаржив указ президента Віктора Януковича про призначення Валерія Хорошковського членом ВРЮ. У позовній заяві телеканалу зазначається, що це призначення є неправомірним, оскільки не відповідає  положенню закону «Про вищу раду юстиції» про необхідну наявність у члена ВРЮ юридичної освіти та стажу роботи в галузі права не менше 10-ти років. Хорошковський у справі виступає третьою стороною.

 

Зокрема, представник Пелюховський звертає увагу на те, що з діяльністю в галузі права безпосередньо пов'язана робота Валерія Хорошковського на посадах помічника прем'єр-міністра (1997-1998), народного депутата (1998-2002), заступника глави Адміністрації президента (06.2002-12.2002), міністра економіки з питань європейської інтеграції України (2002-2004),  першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони (2006-2007), голови Державної митної служби (2007-2009), першого заступника голови СБУ (01.2009-03.2010) та голови СБУ(з 1103.2010).

 

«Виконання посадових обов'язків за цими посадами зумовлює як безпосередню підготовку проектів нормативно-правових актів (проектів законів, указів, постанов тощо), їх візування, а також застосування правових норм», - йдеться у запереченнях на позовну заяву.

 

Як уже повідомляла ТК, представник каналу ТВі Юрій Крайняк вважає, що стаж роботи у галузі права особа можна набути, лише маючи юридичну освіту і працюючи за фахом. А пояснення представника СБУ він називає спірними: «Оскільки навіть коли людина переходить вулицю, вона все одно застосовує правила дорожнього руху. За такою логікою професійний водій чи таксист також займається діяльністю у галузі права і може стати членом ВРЮ».

 

Окрім цього, представник СБУ називає безпідставним твердження позивача, що через призначення членом ВРЮ Валерій Хорошковський отримав додаткові важелі впливу на суддів і це дає змогу здійснювати тиск на суд задля лобіювання інтересів своїх  компаній. «Такі вимоги можуть бути  висунуті до будь-кого з членів Вищої ради юстиції», - пише він. За його словами,  «у разі якщо у діях особи вбачатимуться ознаки правопорушень, то такі дії підлягають розгляду в порядку передбаченому чинним законодавством». Тому призначення Валерія Хорошковського не впливає на права та інтереси позивача.

 

Зауважимо, що «Детектор медіа» направила до Адміністрації президента інформаційний запит щодо правомірності призначення Валерія Хорошковського членом Вищої ради юстиції 10 червня 2010 року, але відповіді на нього досі не отримала, хоча визначений законодавством місячний термін на відповідь уже сплив.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17283
Читайте також
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
boss
5015 дн. тому
Мій сусід геніколог завжди каже , що працює у внутрішніх органах!
micka
5016 дн. тому
якщо 10 років {CENSORED} з юристками (навіть якщо лише з однією), то це ще не означає, що ти сам при цьому працюєш у галузі права
!
5016 дн. тому
Я страшенно люблю сидіти в туалеті. Але не кажу, що працюю асенізатором...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду