У справі за позовом ТВі суд витребував у президента докази роботи Хорошковського в галузі права

5 Серпня 2010
17572
5 Серпня 2010
17:26

У справі за позовом ТВі суд витребував у президента докази роботи Хорошковського в галузі права

17572
У справі за позовом ТВі суд витребував у президента докази роботи Хорошковського в галузі права

Вищий адміністративний суд витребував у президента України докази роботи члена Вищої ради юстиції (ВРЮ) та голови СБУ Валерія Хорошковського в галузі права. Таке рішення суд ухвалив 5 серпня під час розгляду справи за позовом ТОВ «Телерадіокомпанія "Телерадіосвіт"» (ТВі) до президента України про визнання незаконним указу від 31 травня 2010 №644/2010 «Про призначення члена Вищої ради юстиції».

 

Під час судового засідання суд заслухав пояснення позивача та дослідив докази у справі. Представники відповідача та третьої особи, як і минулого разу, на засідання не з'явилися. Однак, оскільки сторони були належним чином повідомлені, суд розглядав справу за їх відсутності.

 

У своїх поясненнях суду представник ТВі Юрій Крайняк, керівний партнер юридичної компанії Jurimex, зазначив, що вважає указ президента про призначення Валерія Хорошковського незаконним і таким, що не відповідає положенню закону «Про Вищу раду юстиції» про необхідну наявність у члена ВРЮ юридичної освіти та стажу роботи у галузі права не менше 10-ти років.

 

Пан Крайняк проаналізував біографію Валерія Хорошковського, розміщену на сайті ВРЮ. «У ній є лише одна посада, яка принаймні за означенням може мати стосунок до стажу роботи у галузі права: професор кафедри фінансового права податкової академії. Цю посаду третя особа займала упродовж року», - зазначив він. Решта посад Валерія Хорошковського, на думку адвоката, є адміністративними «і для того, щоб їх займати, не потрібна будь-яка юридична освіта».

 

Також, на його думку, стаж роботи в галузі права особа може набути, лише маючи юридичну освіту і працюючи за фахом. Інші члени чинної ВРЮ, за словами представника позивача, раніше були суддями, прокурорами, адвокатами та викладачами. Відсутність стажу в галузі права є лише в Олександра Лавриновича - міністра юстиції, який входить до ради за посадою.

 

«У своїх поясненнях суду представник СБУ вказував, що для того, щоб особа набула стажу у галузі права, необхідно, щоб вона просто якось використовувала право. Це є досить спірним, оскільки навіть коли людина переходить вулицю, вона все одно застосовує правила дорожнього руху. За такою логікою професійний водій чи таксист також займається діяльністю у галузі права і може стати членом ВРЮ», - наголосив він.

 

Відповідаючи на запитання суду, яким чином оскаржуваний наказ порушує права та інтереси позивача, Юрій Крайняк зазначив, що оскільки член ВРЮ може звільняти суддів із займаних посад, то оскаржуваний указ президента надає можливість потенційного впливу на суддів, які розглядають справу за позовам компаній Валерія Хорошковського проти Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, де третьою особою є ТВі. Однак пан Крайняк зазначив, що на сьогодні він не має конкретних доказів здійснення цього впливу.

 

Також під час розгляду справи суддя Світлана Головчук дозволила зйомку засідання 5-му каналу та ТВі. Наступне засідання у справі відбудеться 12 серпня.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17572
Читайте також
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
!
5016 дн. тому
Оптимістичний початок!
атосу
5016 дн. тому
Одно-другому не мешает. То что с 5-м и ТВИ не все чисто не отбеляет конфликт интересов Хорошковского. И разбираться надо как с конкурсом, так и с метросексуальненьким.
atos
5016 дн. тому
Зварич не имел юридического образования и работал Министром ЮСТИЦИИ . Нормально. Сейчас его в ВР считают "великим" юристом. Зато жена занималась РЭЭКСПОРТОМ газа и нефти. Чистая спекуляция под руководством мужа. А здесь Хорошковкий некоторым наступил на хвост и начали искать "пенки".
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду