ТСК з питань цензури направить чотири депутатські запити до Генпрокуратури

8 Липня 2010
25939
8 Липня 2010
18:04

ТСК з питань цензури направить чотири депутатські запити до Генпрокуратури

25939
ТСК з питань цензури направить чотири депутатські запити до Генпрокуратури

Тимчасова слідча комісія з питань розслідування випадків цензури у засобах масової інформації, тиску на свободу слова в Україні та перешкоджання законній професійній діяльності журналістів звернеться до Генеральної прокуратури  з чотирма  депутатськими запитами. А саме,  щодо ситуацій довкола одеської газети «Чорноморські новини», 5-го каналу та ТВі, інцидентів між «Беркутом» та журналістом Нового каналу Сергієм Кутраковим і управлінням державної охорони з журналістом СТБ Сергієм Андрушком, а також щодо стеження за  генеральним директором ТВі Миколою Княжицьким.

 

Таке рішення ТСК прийняла на засіданні 8 липня.

 

Щодо газети «Чорноморські новини» ТСК просить Генеральну прокуратуру перевірити  чи дотримався губернатор Едуард Матвійчук вимог чинного законодавства приймаючи рішення про вихід Одеської облдержадміністрації зі складу співзасновників видання. Як вже повідомляла ТК, таке рішення губернатор прийняв наприкінці травня цього року.

 

Також комісія просить  перевірити факти та у разі потреби відреагувати на заяви ТВі та 5-го каналу щодо порушення їх прав з боку державних регуляторних органів. І, крім цього, надати юридичну оцінку діям керівника загону «Беркут» щодо  журналіста Нового каналу Сергія Кутракова та перевірити правомірність відмови в порушенні кримінальної справи щодо перешкоджання професійній діяльності журналіста СТБ Сергія Андрушка.

 

До речі Сергій Кутраков та його колега з СТБ  Сергій Андрушко, якому нещодавно відмовлено в порушенні кримінальної справи про перешкоджання його професійній діяльності співробітником охорони президента, звернулись до комісії щодо створення особливого контролю за їх справами. «Я вніс цю пропозицію. Її обґрунтувати не складно, тому що парламент має окрім законодавчої ще й контролюючу функцію, і кожен з народних депутатів має на це право», - зазначив член комісії Микола Катеринчук.  Однак з ним не погодився його колега Вадим Колесніченко, який переконаний, що оскільки справа Сергія Кутракова перебуває в суді, то такий контроль може бути розцінений як тиск на суд. Деякі члени комітету навіть пропонували вести паралельне розслідування цих випадків. У свою чергу голова ТСК Ірина Геращенко запропонувала піти на компроміс і розцінювати  особистий контроль за цими справами як те, що журналістів запросять на наступне засідання та дізнаватимуться про перебіг справи, а за потреби надаватимуть захист та допомогу.

 

 

 

 

Окрім цього ТСК просить Генпрокуратуру перевірити інформацію щодо стеження за журналістами та керівництвом телеканалу ТВі. Та поінформувати про заходи прокурорського реагування  на проведений Голосіївським РУ ГУ МВС у Києві розгляд заяви директора телекомпанії щодо встановлення причетних до здійснення стеження за журналістами осіб та притягнення їх до відповідальності. Нагадаємо, наприкінці червня Голосіївське районне управління міліції в місті Києві відмовилося порушувати кримінальну справу за заявою Миколи Княжицького про стеження за ним і журналістами телеканалу.

 

Під час засідання комісії начальник управління за додержанням конституційних прав Генеральної прокуратури Олексій Денисюк наголосив, що прокуратура готова розглянути цю постанову про відмову у порушенні справи. «Ми її витребуємо і надамо оцінку. Якщо будуть підстави ми його скасуємо і порушимо справу.  Тому особи, які прийняли таке рішення упередженно чи передчасно понесуть відповідальність», - сказав він. Пан  Денисюк також додав, що на сьогодні Генеральна прокуратура  порушила 26 кримінальних справ  щодо перешкоджання журналістській діяльності. «Зараз 16 кримінальних справ перебуває у суді, 5 справ ми направили до органів МВС оскільки у цих справах йшлось про питання майна журналістів. Тільки одна кримінальна справа закрита, 7 справ перебуває у провадженні», - сказав він.

 

Наступне засідання комісії відбудеться у вересні.

 

«Детектор медіа»

 

Фото Анастасії Сироткіної

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25939
Читайте також
07.07.2010 12:00
Сергій Лещенко, «Українська правда»
34 712
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду