Потрібен нормальний закон про доступ до інформації, а не паперове цунамі

2 Листопада 2010
23180
2 Листопада 2010
09:57

Потрібен нормальний закон про доступ до інформації, а не паперове цунамі

23180
Сьогодні парламент Україи мав би розглянути закон про доступ до публічної інформації, однак напередодні його вже вкотре зняли з порядку денного. Які застереження до цього законопроекту має український омбудсмен? Про це говорить представник Уповноваженого з прав людини у Верховній Раді Володимир Яценко.
Потрібен нормальний закон про доступ до інформації, а не паперове цунамі

Володимир Яценко: Уповноважений із прав людини не має таких повноважень, щоб зупинити розгляд законопроекту. Це рішення ухвалено погоджувальною радою Верховної Ради України. І причина в тому, що профільний парламентський комітет із питань свободи слова просто не збирався для того, щоб суб'єкти права законодавчої ініціативи і уповноважений парламенту України з прав людини мали можливість висловити членам комітету свою позицію щодо окремих положень цього законопроекту.



Принцип верховенства права для Уповноваженого - це справа свята, це головне в її діяльності. І щоб забезпечити якомога ширший доступ громадян до інформації, ми, безперечно, вітаємо таке прагнення.



Проте, давайте вчитаємося в норми законопроекту. Скажімо, всі суб'єкти владних повноважень, розпорядники інформації, а це, фактично, всі бюджетні працівники, яких в Україні більше мільйона, щороку мають здавати Уповноваженому з прав людини звіти. Це близько 10 тонн документації, які привозять за підсумками року. Я вже не кажу про те, що немає де розмістити таку кількість документів, а для того, щоб прочитати їх, потрібен квартальний фонд робочого часу всього Секретаріату Уповноваженого разом з прибиральницями. Це ж не спосіб захисту прав людини! Уповноважений захищає права конкретної людини і повинен дбати про конкретну людину, а не займатися бюрократичними справами.



Для того, аби привести законопроект у нормальний стан, Уповноважений наполягає перед членами комітету: запросіть нас на Комітет і ми викладемо свою позицію, щоб закон став кращим і запрацював.



- Тобто, зауваження пані Карпачової має вислухати комітет, а потім виносити його на розгляд до зали парламенту?

- Конституція не визначає омбудсмена як суб'єкта законодавчої ініціативи. Але ті народні депутати, через яких ми подали пропозиції, також не мають можливості прийти на комітет і висловити свої пропозиції. А це ж надзвичайно важливо! Візьмемо другу статтю, де Уповноваженого з прав людини наділяють повноваженнями дотримання законності. Це ж функції прокуратури! Далі - навчання всіх державних службовців. Для цього є спеціальний державний заклад. Проведення досліджень і так далі - це функції суто органів державної та виконавчої влади. Більше того, Уповноваженого з прав людини наділяють каральними функціями. Це ж наділення Уповноваженого невластивими йому функціями, для того є прокуратури, суди. Не можна їх підмінювати! Не можна порушувати Конституцію України.



- Ваші прогнози. Чи буде ухвалений цей документ, чи будуть ухвалені до нього зміни?

- Безумовно, цей законопроект треба ухвалювати. Тільки треба ухвалювати документ нормальний, який би працював. Зауваження юридичного управління парламенту викладено на 4 сторінках. Він викладений юридично безграмотно. Не може парламент ухвалювати юридично безграмотний документ. Його привести треба у нормальний стан і у нормальному стані приймати для того, щоб він служив святій справі захисту прав людини на доступ до інформації, а не породжував бюрократичні, паперові хвилі. Він породжує паперове цунамі... Не можна такі речі створювати!



І уявіть собі: кожен розпорядник інформації, а це кожен бюджетник, має при собі утворити інформаційні служби! Це означає вдвічі збільшити кількість бюджетників.

 

Ярина Скуратівська, «Радіо Свобода»

Фото - «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ярина Скуратівська, «Радіо Свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23180
Читайте також
04.11.2010 10:00
Тарас Шевченко, для «Детектор медіа»
31 127
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду