Головний приз фестивалю Docudays UA здобув фільм Васяновича (ДОПОВНЕНО)

1 Квітня 2010
11847
1 Квітня 2010
19:40

Головний приз фестивалю Docudays UA здобув фільм Васяновича (ДОПОВНЕНО)

11847
Головний приз фестивалю Docudays UA здобув фільм Васяновича (ДОПОВНЕНО)

7-й Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA назвав імена переможців. Церемонія нагородження відбулася сьогодні, 1 квітня 2010 року, у Пінчук Арт Центрі.

 

Головний приз фестивалю і перемогу у творчому конкурсі здобула картина українського режисера Максима Васяновича «Мама померла в суботу на кухні». Журі надало перевагу цій роботі  «за тишу, виразнішу за галас». Це стрічка про вибір між життям і мистецтвом, про те, яку ціну мусить заплатити митець за можливість творити. «Цей фільм - лиш мала частка моєї вдячності татові, що заради мого дитинства 25 років тому відмовився від мрії всього життя ...», - каже сам автор. Максим Васянович отримав диплом фестивалю та грошову премію у розмірі 1 тисяча доларів. Він зізнвся, що для ця перемога для нього - велика несподіванка і велика приємність.  

 

Окрім роботи Максима Васяновича, журі творчого конкурсу відзначило дипломами три стрічки - «Любов на відстані» шведського режисера Магнуса Герттена, «Вітальня нації» режисера Юкки Карккаїнена з Фінляндії та «Плати та одружуйся» македонського кінематографіста Атанаса Георгієва.  

 

У правозахисному конкурсі журі відзначили три роботи. Це стрічка «Бірма ВЖ - репортаж із закритої країни» данки Андерс Естергорд. Фільм розповідає про небезпечні  умови роботи відео журналістів. По суті, вони є таємними агентами, які передають новини із цієї закритої країни, незважаючи на загрозу ув'язнення і тортур. Їхній матеріал незаконно переганяють із Бірми і транслюють через супутник. Також диплом отримала  стрічка «Саня і Горобець» росіянина Андрія Грязєва. Професійний фігурист та випускник російської Першої національної школи телебачення три місяці провів недалеко від Кремля на справжньому щебеновому кар`єрі і зняв трагікомічну історію двох дуже різних людей, які там працювали. Третім найкращим, на думку правозахисного журі, фільмом було названо короткометражний фільм ізраїльського режисера Даніеля Галя «З дев`ятої до п`ятої». Картину присвячено палестинцям, які нелегально працюють у Ізраїлі.

 

Вибір студентського журі - картина «Найгірша компанія у світі» ізраїльського режисера Регева Контеса. Завдяки йому глядачі дізналися, як можна вижити під час кризи на прикладі трьох працівників маленького родинного страхового агентства.

 

Приз глядацьких симпатій здобув «Футбольний батько» польського режисера Міхала Йозвяка. Це історія  сліпого масажиста, який працює  у футбольному клубі і виховує 4-річного сина, який також має вади зору. Як фанат, він намагається не пропускати жодного матчу команди, за яку вболіває.

 

Цього року на конкурсі було додано  особливу премію - для фільму,  в якому найбільше любові. Організатори фестивалю запровадили її на знак пам'яті про свого друга,продюсера фестивалю Андрія Матросова. Цю нагороду отримав фільм  Атанаса Георгієва «Плати і одружуйся» (Австрія, Хорватія, Македонія, США). У стрічці йдеться про перипетії двох друзів, що вирушають у Європу, долаючи «мури євросоюзівської фортеці».

 

Українська Гельсінська Спілка з прав людини відзначила картину «Інша планета» угорського режисера Ференца Молдовані. Цей повнометражний документальний фільм був знятий на чотирьох континентах та розповідає про буденний жах, в якому живуть діти у Конго, Камбоджі та Еквадорі.

 

З цього року Спілка кінематографістів України вручатиме свій постійний приз та диплом. Про це під час церемонії нагородження оголосив голова Спілки Сергій Тримбач. Цього року приз в цій номінації отримав російський режисер Олександр Горєлік за свою короткометражну роботу «Довга дорога додому». Окремим дипломом Спілка вирішила відзначити проект Івана Зотікова «Кужбай», презентований під час Dragon Forum, майстерні з документального кіно, що тривала протягом фестивалю.   

 

Як повідомляла ТК, до конкурсної програми фестивалю увійшло 32 картини з 20 країн світу. З-поміж українських, окрім фільму Васяновича, було репрезентовано стрічку «Я пам'ятник собі» Дмитра Тяжлова.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11847
Читайте також
02.04.2010 14:32
Марія Томак, «День»
18 472
23.03.2010 18:00
Ольга Веснянка, «Німецька хвиля»
17 341
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду