У бік, протилежний арістотелевому

2 Квітня 2010
18470
2 Квітня 2010
14:32

У бік, протилежний арістотелевому

18470
Серед низки ретроспективних показів на фестивалі документального кіно «Docudays UA» — стрічки відомого документаліста Сергія Буковського
У бік, протилежний арістотелевому

Серед низки ретроспективних показів на фестивалі документального кіно «Docudays UA» - стрічки відомого документаліста Сергія Буковського. Українському телевізійному глядачу режисер відомий, зокрема, як автор дев'ятисерійного документального серіалу «Війна. Український рахунок», присвяченого Другій світовій війні. У 2003 році цей фільм демонстрував у своєму ефірі канал «1+1», який, власне й замовив режисеру виробництво стрічки. Це були ще ті, «роднянські» «плюси». Тоді в інтерв'ю виданню «Кінотеатр» Сергій Буковський говорив: «Ми зійшлися з паном Роднянським у тому, що про Україну в Другій світовій війні потрібно сьогодні говорити. Тим більше, що різні європейські телекомпанії (Бі-Бі-Сі, наприклад) такі фільми випускають і саме про нас. А ми за останні 10 років нічого подібного не зробили. На мою думку, - хоч я не істина в останній інстанції, - так багато ще треба розповісти!»

 

До речі, показ цієї стрічки сьогодні, напередодні 65-річчя з Дня перемоги, поки в Москві розвішують портрети Сталіна, знову був би актуальним. Але зараз - не про це, а про те як багато ще треба розповісти і про те, чому досі майже нічого не розказано.

 

Не складно уявити собі, що тема українського телебачення на фоні подібних фестивалів і такого кіно виглядає майже безпомічно. Це просто різні світи. Тим не менше, Сергій Буковський у спілкуванні з аудиторією минулої неділі цю тему зачепив. І тоді й стан справ на телебаченні, і в нашому суспільстві здався ще жалюгіднішим.

 

Про це свідчить, як кажуть, історія з життя Сергія Буковського.

 

Один із нинішніх молодих телеменеджерів одного з загальнонаціональних українських телеканалів, подивившись короткометражку режисера «Завтра свято», відреагував на неї буквально так: «Я нічого не зрозумів...». Зауважимо, що короткометражка, про яку йдеться, була знята в 1987 році. Вона - про існування людини в межах системи. «Я нічого не зрозумів» із вуст тих, хто сьогодні вирішує, що пускати в ефір, а що - ні, може означати нездатність сприймати режисерську естетику, або ще гірше - нерозуміння теми. Ось вам і рівень українського медіа-менеджементу - і естетичний, і, так би мовити, світоглядний.

 

Не даремно, висловлюючись про рівень нашої «телевізії», кобзар, а відтепер і радіоведучий «Культури» Тарас Компаніченко, вдається майже до філософії та згадує арістотелеву притчу, «коли повія зустріла філософа і сказала: подивися, за мною йдуть юрби, а за тобою - одиниці. Аристотель їй на це відповів, мовляв, я йду вгору, а це важко, натомість іти вниз завжди легше. Рівень телебачення продиктований ситуацією в суспільстві, яке фактично знищене, - продовжує Тарас. - Вони будують суспільство не індивідуальностей, а олігархів і плебсу. Тому все те, що веде догори, що розраховане на виховання індивідуального - нікому не потрібно».

 

А поки «ті, хто не зрозумів», нас спрямовують у бік, протилежний арістотелевому, Сергій Буковський разом із Валерієм Балаяном та Вікторією Бондар знімають майже глобальне документальне кіно - про зміни в межах східноєвропейського простору з 1975 до 1991 рр. на всіх можливих рівнях - починаючи від державного, завершуючи індивідуальним, тобто про кожного з нас. І для кого б ви думали? Ні, не для нас, совків, а для європейського каналу «Арте», який, власне, і замовив режисерові це багатосерійне документальне дослідження.

 

Годі говорити, що найперше таке кіно і такі режисери потрібні українському суспільству. «Так багато ще треба розповісти!» - казав Сергій Буковський у 2003-му. А зараз треба розповісти ще більше! Хоча, звісно - й це визнає режисер - таке кіно приречене на існування тільки в межах суспільного мовлення.

 

Відтак, «День» звернувся до нового керівництва НТКУ, яка, як відомо, і є громадським мовленням, щоправда, в зародковому стані. Чому таке кіно українські документалісти знімають не для українських телеканалів? - запитали ми у Єгора Бенкендорфа, генерального директора НТКУ.

 

- На мій погляд, немає трагедії в тому, що, погоджуся з вами, геніальний режисер Сергій Буковський знімає фільм для французького каналу. Геній, на мій погляд, знаходиться поза межами й поза часом. У пана Буковського, наскільки я знаю, це вже не перший міжнародний проект. Ми всі пам'ятаємо його проект «Назви своє ім'я по буквах» і цей фільм був прекрасний. - Передає прес-служба Першого Національного слова генерального директора каналу. - Проте є багато проектів, які він зняв в Україні. Я радий, що наші режисери й не лише режисери - взагалі люди мистецтва вийшли на міжнародний і, не побоюся цього слова, світовий рівень. Щодо української документалістики в цілому, я бачу розвиток, і досить бурхливий розвиток її на всіх українських каналах. І хочу особливо відзначити, що кількість уже переходить в якість... Подібні проекти будуть на НТКУ. Під висловом «подібні проекти» я маю на увазі не створення клону проекту Сергія Буковського - це просто абсурдно. Я маю на увазі документалістику як жанр і формат. У нас є стратегічне й програмне бачення подібних проектів. У нас є сили й можливості для створення таких проектів. У нас є місце в перспективній мережі для цих програм. Ми робитимемо фільми й історичні, і про сучасну Україну, й науково популярні як окремий напрям.

 

Як будуватиме новий очільник НТКУ «добре, різнобічне телебачення» «з пріоритетом національних інтересів»? (Про це він заявив в одному зі своїх інтерв'ю).

 

Підказка: минулої неділі Сергій Буковський зізнався, що хотів би зняти документальний фільм про Ліну Костенко...

 

Марія Томак, «День»           

 

Фото - www.day.kiev.ua

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Марія Томак, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18470
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду