Культура й стиль життя

5 Лютого 2010
37456
5 Лютого 2010
13:49

Культура й стиль життя

37456
Голова журі Берлінале дуже рідко дивиться кіно: непросте завдання для режисера Вернера Герцога
Культура й стиль життя

За 10 днів кінофестивалю Берлінале голові його журі, режисеру Вернеру Герцогу, доведеться передивитися понад два десятки фільмів. Це непросте завдання для людини, яка зазвичай дивиться 2-3 фільми на рік.

 

Вернер Герцог просто не має часу на те, щоб дивитися кіно. Занадто багато часу йде в режисера на те, щоб кіно робити. Його називають одним з найпродуктивніших сучасних режисерів. Народився він 1942 року в Мюнхені, виріс він у баварській провінції, а нині живе в Лос-Анджелесі.

 

Голівуд і зірки

 

Цікаво, що до Америки німецький режисер переїхав у той час, коли його зіркові режисери-земляки Вім Вендерс та Фолькер Шльондорфф навпаки, повернулися на батьківщину. А Герцог нині дуже успішний режисер за океаном, знімає великобюджетні фільми з такими зірками, як Крістіан Бейл і Ніколас Кейдж.

 

Вернер Герцог взагалі людина, яка традиційно полюбляє дивувати. Одного разу він сказав про свої останні роботи: «Знаєте, я не думаю, що це справді екстремальні фільми. Тут треба бути обережнішим. Як на мене, то набагато екстремальніші - це фільми з Періс Хілтон».

 

Герцог ніколи не прагнув того, щоб його фільми називали екстремальними чи взагалі приписували йому якесь одне певне амплуа. Водночас він завжди міг з доброю порцією гумору відповідати на такі спроби узагальнити його творчий доробок.

 

Співпраця з Клаусом Кінскі

 

Утім, екстремальну складову його кінокартин важко не помітити. Тривалий час Герцог дуже активно працював з відомим актором Клаусом Кінскі. Як у їхньому першому спільному проекті «Аґірре, гнів Божий», так і в подальших фільмах Герцог і Кінскі створили кінообрази, які ввійшли в історію світового кіно.

 

«Йому колись припишуть особливу роль за його творчість, бо у Веренера Герцога є особливий погляд, спрямований частково на інтроспективу, але й на особливий, екстремальний досвід, дослідження того, що важко витримувати, перед чим закривають очі. Але водночас він завжди готовий заглянути в історію, зокрема в історію кіно», - характеризує творчість Герцога історик-кінознавець Ульріх Ґреґор.

 

Розрив і документалістика

 

Загалом у тандемі Герцог-Кінскі було створено п'ять геніальних фільмів. Окрім «Аґірре, гнів Божий» ще «Носферату - привид ночі», «Войцек», «Фіцкаральдо» й «Кобра верде». А про свої непрості відносини з геніальним актором Герцог пізніше навіть зняв документальний фільм «Мій улюблений ворог». До речі, після гучної сварки з Кінскі німецький режисер упродовж цілого десятиліття взагалі не знімав ігрове кіно, присвятивши себе документалістиці.

 

На минулорічному Венеціанському кінофестивалі він представив у конкурсній програмі одразу дві стрічки - документальну й ігрову. Трилер «Bad Lieutenant» з Ніколас Кейджем вийде в німецький прокат одразу після «Берлінале». А до того часу Вернеру Герцогу доведеться провести не одну годину перед кіноекраном, керуючи конкурсним журі ювілейного, 60-го «Берлінале».

 

Йохен Кюртен, Леся Юрченко, радіо «Німецька хвиля»

 

Фото - «Німецька хвиля»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Йохен Кюртен, Леся Юрченко, «Німецька хвиля»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
37456
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду