Молочні річки. Берлінале: світ — занурюється, Україна — піариться

21 Лютого 2009
28397
21 Лютого 2009
14:04

Молочні річки. Берлінале: світ — занурюється, Україна — піариться

28397
Одна з тенденцій недавнього Берлінале — захоплення кінематографом країн третього світу. Зокрема Перу. Цілком прогнозованою виявилася перемога нового перуанського фільму «Молоко смутку» на 59-му Берлінському кінофестивалі, який завершився. Українське кіно, як відомо, пропіарило себе в рамках ще однієї виїзної акції (під маркою пекучої горілки). А також запропонувало і взагалі чорний піар нашої батьківщини — у вигляді абсолютно провального короткометражного фільму Мирослава Слабошпицького «Діагноз».
Молочні річки. Берлінале: світ — занурюється, Україна — піариться
Гарні латиноамериканські жінки вилетіли під завісу фестивалю на сцену, задихаючись від щастя, виголошували промови, співали... Режисер і акторка фільму «Молоко смутку», ніби скупавшись у молочній річці щастя, по черзі обіймали «Золотого ведмедя» перед фотокамерами. Присвячували свою перемогу рідній Перу. І відчували небувалу підтримку професійної публіки, думка якої нарешті переважно збіглася з вибором журі.
Нещасний випадок, але все ж закономірний для фестивалів останніх років, на яких вибирають або найкращого з гірших, або найбільш несхожого із загальної маси знайомого західно орієнтованому глядачу сінема. Три роки тому це були монголи з «Весіллям Туї», на Берлінале-08 — жорсткий бразильський фільм «Елітний загін», і ось знову латиноамериканський слід. Цього разу дуже поетичний, скорботний і до болю схожий на дебютну роботу лауреатки Клаудії Льоса.
 
«Молоко смутку», зняте 32-річною племінницею найвідомішого перуанського письменника Варгаса Льоси, прямо успадковує традиції брендового латиноамериканського реалізму. Магічного, зрозуміло. Того, в якому реальність переплітається з внутрішньою імперією героя, історичний факт переплавляється в традицію, культ, міф, а соціум намагається впіймати й конвертувати душу. Все це Клаудіа Льоса відзняла у своєму першому фільмі «Майденуза», який міцно закарбувався в пам’яті шанувальників артхаузу. У фіналі картини дівчина на ім’я Майденуза у виконанні Магалі Сольєр, спаливши всі мости між собою та рідним селом, їхала в манливе столичне життя з незворушним загадковим виглядом.
 
Не змінивши виразу обличчя, та ж сама акторка з’являється в «Молоці смутку», щоб з іншою героїнею розповісти не менш страшну історію, сповнену загадок, недомовок і зіткнень цивілізованої свідомості з давніми культами. І тут уже не має значення, якими політичними меседжами прикривається режисер, що присвятила фільм жертвам згвалтувань перуанськими терористами (дітей, зачатих у насильстві, вигодовують саме «молоком смутку»).
 
Образний і символічний світ Клаудії Льоси ідеально конвертується, підкріплений сюжетною лінією, між головною героїнею та її господинею-піаністкою, яка купила за жменю перлів пісні пораненого серця, що вихлюпнулися з героїні у зв’язку з втратою матері. Після звичних «картинок зі смислом» від Голлівуду, слабкого кіноекспериментаторства і прямих соціальних декларацій Європи такі фільми справді як ковток повітря. Як можливість пережити священний страх буття і смерті, на думку про які в західної людини бракує часу та відваги... Такий загалом переможець Берлінале-2009. Гарний, артистичний і цілком щирий жест із боку журі під началом Тільди Свінтон. Без горизонтів розвитку кіно, але з новими іменами на олімпі.
 
Одностайна думка завсідників Берлінале давно вже покоїться на двох ідейних стовпах — фільмах, присвячених проблемам і культурі країн третього світу, які викликають у цивілізованого західника природне відчуття власної захищеності та панської емпатії. Інша тема берлінських симпатій випиває до дна чашу статевих взаємин (гомо- чи гетеросексуальних — не суть важливо). Останнє цього року як ніхто проповідував американський кінематограф, давши змогу журі навперебій оцінювати дуже непогані акторські роботи Кейт Уїнслет («Читець»), Мішель Пфайфер («Cheri»), Рене Зельвегер («Я і тільки») або Робін Райт-Пенн («Приватні життя Піппи Лі»). Чотири мелодрами різних інтонаційних частот боролися за жіноче щастя й реалізованість.
 
Звідси і яскраві жіночі образи домогосподарок, учорашніх хіпі, куртизанок та нацистських злочинниць, які пройшли зоряною вервечкою екраном, а потім — червоною доріжкою. Усі дами Голлівуду продемонстрували рідкісні успіхи у підвищенні акторської кваліфікації. Втім, пальма першості, безперечно, за Кейт Уїнслет, уже номінованою на «Оскар» за роль колишньої робітниці концтабору, яка закрутила після війни роман із 15-річним школярем. Гадаю, «Оскар» вона все-таки отримає, але берлінське журі оминуло увагою американську традицію: ні фільми, ні актори призів не взяли.
 
І тут очевидна проблема «коня і трепетної лані», яких у Берліні намагаються впрягти в один віз: поєднати в конкурсі непогані американські картини (за наявності зірок це дуже важливо), але призів їм не давати, як тому нахабному талантові, який сам проб’ється до масового глядача, — і решту кінематографа (хай проблемного й експериментального), готового отримувати призи, але приреченого на забуття відразу після фотосесії з «ведмедями». Не думаю, що катарсичні сюжети «Річки Лондон» (приз за найкращу чоловічу роль), в якій англійка й африканець шукають загиблих в одному автобусі дітей, та аргентино-голландського «Гіганта» (три «ведмеді» — Гран-прі за найращий дебют і приз ім.Альфреда Бауера), освистаного журналістами, масовий глядач колись гідно оцінить. Ці фільми не дійдуть до публіки ні в прямому, ні в переносному сенсі. Їхня доля — бути ув’язненими у клітці професійних почестей.
 
І боюся, що така сама доля судилася найцікавішій картині фестивалю, яка не дійшла до конкурсу, але залишена для показів «Панорами», — російському фільму Павла Бардіна «Росія 88». Без надмірного пафосу — це був один із найяскравіших і найжорсткіших фільмів Берлінале-09, який б’є навідліг одночасно естетикою і темою. Картина, що чимось скидається на трюк із «Відьмою з Блер», видається абсолютно документальним зрізом життя-діяльності угруповання російських фашистів. Хоча насправді фільм художній, із чіткою драматургією, мелодраматичним фіналом та абсолютно феєричною роботою головного актора (за сумісництвом — продюсера фільму) Петра Федорова, у якому аж ніяк не впізнати Гая Гала із «Залюдненого острова».
 
Дуже живий і гостро соціальний фільм, безкомпромісний, як будь-який російський характер, на жаль, має мало шансів бути побаченим мільйонами. Занадто вільний Бардін у своєму художньому і громадянському висловлюванні. Після таких фільмів трохи ніяково стає за вітчизняний пафос, із яким українські режисери чи промоутери приїжджають на фестивалі.
 
Залишивши осторонь ринкові справи і локальні піар-оглядини останніх українських завершених і незавершених шедеврів (серед них, до речі, останній фільм Кіри Муратової, про який хочеться повідати окремо й іншим разом) для критиків та дистриб’юторов, скажу лише, що короткометражка Мирослава Слабошпицького «Діагноз» — повний провал... Провал, що, не знаю навіть, через який недогляд берлінальців, потрапив у престижний конкурс короткого метра. Можливо, це теж якась сумнівна піар-акція?
Можливо, це сталося через переклад, і закордонна публіка не відчула всієї акторської фальші, а агітпроп про СНІД і наркоманію просто затьмив очі відбірникам, не знайомим із діагнозом — «випускник театрального інституту ім.Карпенка-Карого»?
 
Втім, у рамках Берлінале можна говорити і про загальні симптоми хвороби під назвою «Золотий ведмідь» — екзотика, приправлена соціальщиною з великим планом скорботного людського обличчя. Напевно, для того, щоб навчитися знімати кіно й перемагати, треба поїхати в Перу, а щоб поповнити скарбничку людських цінностей — кудись далі.
 
Фото: «Дзеркало тижня»
 
Ольга Клінгенбер, «Дзеркало тижня»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ольга Клінгенбер, «Дзеркало тижня»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
28397
Теги:
Читайте також
05.02.2010 13:49
Йохен Кюртен, Леся Юрченко, «Німецька хвиля»
37 457
03.03.2009 16:24
Даша Киреева, «Публичные люди»
31 388
02.03.2009 10:52
Марина Латышева, РБКdaily
42 068
24.02.2009 10:30
«Україна молода»
31 941
20.02.2009 19:44
Новікова Міла, «Український тиждень»
25 968
14.02.2009 09:15
Олег Вергеліс, «Дзеркало тижня»
25 054
09.02.2009 06:42
Любовь Журавлева
, для «Детектор медіа»
53 128
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
VIRUS!!! TROJAN !!!
5544 дн. тому
Увага редакторам сайту!!! З Вашого сайту намагається завантажитися троян.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду