detector.media
26.01.2010 13:14
«Гала-радіо»: міжнародний арбітраж визнав, що ліцензії на мовлення в Україні видаються з порушеннями

«Гала-радіо» заявляє, що 21 січня 2010 року арбітражний трибунал Міжнародного центру з рішення інвестиційних спорів при Світовому банку (ICSID) прийняв рішення на користь Джозефа Леміра у справі проти України. Про це йдеться у прес-релізі компанії.

 

За інформацією компанії, суд ухвалив, що Україна порушила міжнародне право під час надання ліцензій на радіомовлення, що й було основною частиною претензій пана Леміра. Зокрема, трибунал визнав відповідальність держави за чотирма випадками.

 

Серед них:

- практика надання ліцензій на використання радіочастотного ресурсу в той час, коли Національна рада була недієздатною у період з 16 березня 1999 по 9 червня 2000 року, а також рішення Національної ради від 1 січня 2001 року щодо легалізації зазначених ліцензій;

 

- рішення Нацради від 16 травня 2004, яким «Гала-радіо» було відмовлено в отриманні ліцензії на мовлення в АМ-діапазоні, і рішення від 21 грудня 2004 року, що надало ліцензію на мовлення на цій же частоті іншій компанії;

 

- рішення Нацради від 19 жовтня 2005 щодо відмови «Гала-радіо» в отриманні ліцензії на інформаційне мовлення з наступним наданням права мовлення на цьому каналі іншій радіокомпанії, а також наступного рішення про присудження ще 12 радіочастот іншій радіомережі;

 

- рішення Нацради від 6 лютого 2008, яким «Гала-радіо» було відмовлено, проте заява на отримання ліцензії на мовлення іншого конкурсанта була задоволена.

 

«Ці порушення відносяться до застосування упередженого ставлення, використання тиску та втручання політиків у процес надання ліцензій на радіомовлення Національною радою з питань телебачення і радіомовлення у період з 1999 року до самого останнього часу, у тому числі шляхом прямого втручання Президента України на користь окремих кандидатів під час проведення конкурсів», - йдеться у повідомленні компанії.

 

Щодо відшкодування збитків, як повідомляє компанія, суд встановив, що в результаті цих порушень Україна зобов'язана сплатити компенсацію панові Леміру у сумі, яку буде визначено в ході наступної і заключної стадії арбітражного розгляду.

 

Нагадаємо, вчора перший заступник міністра юстицій Євген Корнійчук заявив  про те, що  трибунал відмовив пану Леміру в задоволенні позову проти України в повному обсязі і не визнав справедливими вимоги щодо порушення Україною умов договору зі США щодо підтримки та взаємного захисту інвестицій. Вчора директор з регіонального розвитку «Гала-радіо» Сергій Денисенко не зміг прокоментувати ТК це рішення через умови конфіденційності, оскільки ICSID попросив згоди пана Леміра та держави Україна щодо публікації цього рішення на своєму веб-сайті. Пан Лемір дав свою згоду, а міністерство юстиції поки що цього не зробило.

 

Керівник управління представництва інтересів держави в міжнародних та іноземних судах Лариси Ліщинська  у коментарях ТК відмовила. І наголосила, що дати оцінку ситуації зможе лише по завершенню розгляду судової справи.

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY