Інстинкт прислужництва

5 Листопада 2009
15692
5 Листопада 2009
20:58

Інстинкт прислужництва

15692
«Грип і вибори так само несумісні, як грип і аспірин — купа ускладнень (не на печінку, так на мозок)»
Інстинкт прислужництва

У статті «Свиной грипп, как зеркало, в котором видно всё...» відомий український педіатр Євген Комаровський наводить страшні симптоми хвороби українських медіа. Спостерігаючи за істерією, хвилею чуток та дезінформації, що охопила країну лише за пару днів, лікар вирішив спробувати звернутись до телеглядачів бодай у рідному Харкові. «... розмовляв із керівниками одного з харківських телеканалів. З'ясувалося, що шансів поговорити з мешканцями міста немає ніяких. Абсолютно весь час зайнятий політиками», - пише Комаровський. Шоу «Шустер live» 30 листопада, частина якого була присвячена обговоренню політиками теми епідемії грипу, глибоко вразило лікаря: «Такого пекучого сорому за власну країну я не відчував ніколи».

 

І після цього Комаровський - один із небагатьох людей у нашій країні, хто має що сказати на тему епідемії грипу та захисту від неї, а також уміє говорити так, щоб пересічні люди добре розуміли, - не облишив намагань достукатись до ефіру. «У суботу, наївна душа, зателефонував до Києва, - пише він. - Говорив із не останніми людьми на телебаченні. Сказав, що готовий приїхати, що соромно, що треба заспокоїти людей, що це ж національна ганьба... Люди постарались допомогти. Не змогли. Причин не пояснювали. І так усе ясно. Грип і вибори так само несумісні, як грип і аспірин - купа ускладнень (не на печінку, так на мозок)».

 

Я, хоч і не відповідальний за жоден ефір, відчуваю подвійний сором: за країну, яка готова повірити в легеневу чуму, тиф і дезінфекцію з літаків, але так і не вивчила, що антибіотики не діють на віруси, та за медіа, які навіть перед лицем небезпеки не можуть почати виконувати свої безпосередні функції, а натомість продовжують обслуговувати політиків.

 

Навіть загальнонаціональні телеканали надають ефір невігласам, які, не ознайомившись із предметом розмови, закликають купувати не «тамифлю», а «озельтамівір» (насправді це одне й те ж саме). Також постійно лунають слова людей, чий статус кандидата у президенти та народного депутата служить «золотим ключиком» до популярних ток-шоу, про те, що насправді людей убиває не грип, а легенева чума. І суперечки людей, які нічого не тямлять ні в епідеміології, ні в медицині взагалі, зжирають золотий ефірний час, у який людям можна було пояснювати, що робити, щоб не захворіти або благополучно перенести хворобу. Сором і ганьба.

 

Здавалося б, із перших днів паніки всім було зрозуміло: держава неспроможна захистити нас від нового вірусу, який прийшов в Україну, захиститись може лише кожен громадянин, вживаючи необхідних профілактичних заходів. Проте з усіх медиків в ефірі та на шпальтах газет з'являлись лише міністри та чиновники, які або заспокоювали країну, стверджуючи, що все під контролем, або навпаки - плутаючи грішне з праведним, стверджували, що саме від нового вірусу А/H1N1 масово помирають люди. Саме це зробив перший заступник міністра охорони здоров'я Василь Лазоришинець; прес-служба міністерства згодом «скоригувала» озвучену ним статистику, адже насправді підтверджених випадків захворювання на новий грип в Україні на той момент було втричі менше, ніж цифра смертельних випадків, названих чиновником! Журналісти знали про це, та все ж інформація про 70 смертей саме від «свинячого» грипу пролунала скрізь, де тільки можна.

 

Спорожнілі полиці заповнених знервованими покупцями аптек, перелякані люди, готові за тисячі гривень - із тисячовідсотковою націнкою - купувати непотрібні їм ліки, напівпаралізована економіка і райські умови для політичного піару - всього цього можна було б уникнути, якби засоби масової інформації, озброєні базовими знаннями з безпеки життєдіяльності, довідковими матеріалами та коментарями справжніх фахівців, просто якісно робили свою справу.

 

Соціальні психологи стверджують, що вибухи паніки, подібні до того, що, на щастя, потроху вщухає зараз в Україні - свідчення глибокої кризи довіри до влади. Що активніше «народні» президент, прем'єр, секретар РНБОУ, міністр охорони здоров'я та інші можновладці рапортуватимуть про подолання загрози, то міцніше пересічний українець, що пережив Чорнобиль, Скнилів, повені та інші катаклізми, віритиме, що насправді все значно гірше. Така ситуація - шанс для ЗМІ, які, хоч і не є в нашій країні четвертою владою, та все ж зберігають певний рівень довіри до себе. Та цей шанс, на жаль, вкотре вже - знехтувано.

 

Отар Довженко, для видання «Известия в Украине»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15692
Читайте також
03.06.2010 10:30
Людмила Межигірська
, для «Детектор медіа»
22 876
02.04.2010 12:44
Отар Довженко
Отар Довженко, для «МедиаПорта»
13 885
12.01.2010 10:28
Отар Довженко
20 474
24.12.2009 17:12
Отар Довженко
24 115
18.12.2009 09:15
Отар Довженко
21 517
15.12.2009 20:14
Отар Довженко
14 303
26.11.2009 23:49
Отар Довженко
23 786
25.11.2009 15:29
Отар Довженко
17 432
19.11.2009 23:28
Отар Довженко
16 741
12.11.2009 21:04
Отар Довженко
18 087
25.09.2009 15:10
Отар Довженко
28 268
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду