Креативні технології обману

29 Жовтня 2009
16378
29 Жовтня 2009
21:44

Креативні технології обману

16378
Український підхід — вигадати потреби, а ще краще страхи, комплекси і об’єкти для ненависті, і нав’язати їх виборцю
Креативні технології обману

Слово «політтехнології» в Україні традиційно вживається на позначення фальсифікації, прикращання реальності, інакше кажучи - обдурювання людей. При цьому обдурити обивателя вважається мистецтвом, жорстоким, але вишуканим - як убивство биків на арені. Обиватель, здогадуючись, що його дурять, уже й до проявів начебто щирої турботи влади про населення придивляється підозріло: це що, якась нова політтехнологія? Дарма що в оригіналі це поняття означало якраз технології для підвищення ефективності передусім реальної політики, а не політичного піару. Дослідивши потреби виборців, краще та швидше за конкурента сформулювати їх у правильному передвиборному меседжі - це справжня політтехнологія. Тоді як український підхід - вигадати потреби, а ще краще страхи, комплекси і об'єкти для ненависті, і нав'язати їх виборцю. Сьогодні ми бачимо саме такі «політтехнології» в арсеналі більшості кандидатів на посаду глави держави.

 

Слово «піар» (public relations, зв'язки з громадськістю) у нас також уже давно є лайкою. Хоча у здоровому суспільстві PR є переважно конструктивною сферою діяльності, спрямованою на гармонізацію відносин між частинами соціуму. Якщо, наприклад, на політичну арену виходить одноокий кандидат, завдання його PR-спеціалістів - задовольнити цікавість преси щодо того, куди ділось око, і зробити так, аби на ваду клієнта якомога скоріше перестали звертати увагу, захоплюючи народ іншими, важливішими для політика якостями. Український підхід - накласти на тему відсутнього ока табу, відганяти стусанами фотографів, які намагаються зняти клієнта з безокого боку, й тримати облогу, поки вада не обросте найабсурднішими легендами. Результат - не налагодження комунікації, як у нормального PR, а навпаки - її унеможливлення.

 

Усі ці явища, приходячи до нас із Заходу, ніби відбиваються у кривому дзеркалі. Технократія білих комірців стає корпоративним знеособленням, практицизм - всепоглинаючим цинізмом, цілеспрямованість - готовністю досягати мети будь-якими найпотворнішими засобами. Утім, «ділові люди», які крутяться у навколополітичних сферах і вважають себе режисерами політичного дійства, навіть не підозрюють, що їхній ретельно культивований нігілізм зіграв із ними злий жарт. Вони перестали бачити себе і плоди своєї праці очима нормальної людини й не помітили, як їхні уявлення про електорат (чи біомасу?) поступово відійшли від реальності. І навіть не уявляють, наскільки неадекватними виглядає їхній «креатив».

 

Ну що можна сказати про повідомлення: кандидат і лідер опозиції Віктор Янукович - власник самі знаєте якого маєтку під Вишгородом - у рамках акції «Почую кожного» дарує хлопчикові з села свій мобільний телефон? Причому на фото чудово видно, що це апарат застарілої моделі, яких уже кілька років не випускають. А потім, повисівши з місяць на рекламних плакатах, кандидат Янукович звертається до виборця - чомусь на «ти», така в них усіх звичка: «Твою думку враховано. Проблему буде вирішено!».

 

Натомість Віктор Андрійович пішов далі - заснував на єдиному телеканалі, який його ще слухається, Першому національному, телепрограму з «усенародним» обговоренням його конституційних ініціатив. Президент США Франклін Рузвельт вів із своїм народом «бесіди біля каміна» про те, що хвилювало народ, а український президент пропонує обговорити те, що цікавить президента...

 

Покликані формувати громадську думку та впливати на суспільну свідомість, ці так звані політ- та піартехнології є всього лише сумним свідченням того, які незворотні зміни відбулися у свідомості їхніх авторів. Колись вони неодмінно відійдуть у небуття, але - лише зі своїми замовниками, які завдяки їм демонструють сьогодні обличчя української політики, зліплене з суцільної брехні.

 

Отар Довженко, для газети «Известия в Украине»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16378
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду