Нацкомісія заборонила «Хостел 2» і попросила істориків переглянути фільм РТР про Голодомор

11 Березня 2009
10081
11 Березня 2009
13:51

Нацкомісія заборонила «Хостел 2» і попросила істориків переглянути фільм РТР про Голодомор

10081
Нацкомісія заборонила «Хостел 2» і попросила істориків переглянути фільм РТР про Голодомор
Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі (НЕК) на засіданні 5 березня розглянула результати експертизи наданого Національною радою з питань телебачення і радіомовлення відеозапису документального фільму «Голодомор 1933 г. Невыученные уроки истории», який демонструвався російським телеканалом «РТР-Планета» 11 листопада 2008 року з 21:15 до 21:59. Про це інформує прес-служба НЕК.
 
За результатами розгляду Нацкомісія вирішила звернутися до Інституту історії України НАН України, Інституту національної пам’яті України, Центрального Державного історичного архіву України в Києві та Інституту української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського – щодо достовірності викладених у фільмі фактів; до Інституту педагогіки АПН України – щодо епізодів фільму про викладення історії в школах України; до Інституту психології ім. Костюка АПН України – щодо аналізу фільму та до Національної юридичної академії ім. Я. Мудрого – щодо наданої у фільмі інформації історично-правового характеру.
 
Окрім цього, НЕК розглянула висновки своїх експертів щодо фільму «Хостел 2». Комісія визнала, що ця стрічка не відповідає вимогам ст. 2 Закону України «Про захист суспільної моралі», оскільки пропагує культ насильства та жорстокості. Члени НЕК вирішили звернутися до Державної служби кінематографії щодо скасування державної реєстрації та визнання недійсними виданих прокатних посвідчень на право розповсюдження і демонстрування фільму, а також інформувати МВС і Нацраду про прийняте рішення.
 
Також комісія визнала, що київські кінотеатри «Дружба», «Мегаплекс Блокбастер» та «Мультиплекс в ТРК Комод», демонструючи фільм «Іншій світ 3. Повстання Ліканів», порушили законодавство про захист суспільної моралі. НЕК звернеться до Мінкульту з проханням роз’яснити демонстраторам фільмів вимоги чинного законодавства у сфері захисту суспільної моралі та до власників кінотеатрів, де виявлені порушення, з вимогою їх усунення та недопущення порушень у майбутньому.
 
Члени комісії заслухали звіт про роботу апарату НЕК у 2008 році, у якому визначено нову структуру апарату та напрямки роботи: організаційний, експертний, по співпраці з державними і громадськими організаціями та засобами масової інформації, профілактично-просвітницький. На засіданні також було погоджено проект Меморандуму про співробітництво між НЕК та Інтернет-асоціацією України, розглянуто і схвалено проекти Угод про співпрацю НЕК з Міністерством освіти і науки України та Міністерством внутрішніх справ України.
 
На тому ж засіданні 5 березня комісія затвердила проект положення про запровадження інституту радників голови НЕК на громадських засадах, а також погодили проект Змін та доповнень до положення про представників НЕК у регіонах. Розглянувши положення про Раду з координації діяльності комісії та громадських організацій, Національна комісія доручила апарату до 23 березня опрацювати пропозицій членів комісії щодо проекту положення. Водночас Нацкомісія ухвалила рішення затвердити Зміни до Інструкції проведення експертизи продукції, видовищних заходів сексуального чи еротичного характеру.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10081
Теги:
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Горячофф
5538 дн. тому
Шо за брєд! Может лучше Байрак с ее {CENSORED} тупо" заборонити"!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду