Передрук без права попередження

1 Липня 2009
17869
1 Липня 2009
11:30

Передрук без права попередження

17869
Звідки беруться так звані «ексклюзиви» іноземних зірок у журналі «Топ 10» та інших.
Передрук без права попередження

У передостанньому числі журналу «Топ 10», що входить до «Київського медіахолдингу» - неформального об'єднання муніципальних та комерційних ЗМІ, підконтрольних меру Києва Леоніду Черновецькому, - вийшло інтерв'ю Мішеля Ґондрі Максу Еврі - журналістові інтернет-видання ComingSoon.net з припискою «Спеціально для Топ 10». «Оскільки за інтерв'ю із заморськими людьми ми слідкуємо - що де з'явилось і що можна купити, то дуже часто знаходимо в "Топ 10" переклад вже опублікованих в когось на сайті інтерв'ю», - здивувалася старший редактор журналу «Афиша» Марія Хрущак.

 

ТК поцікавилася в ComingSoon.net, чи питав «Топ 10» у них дозволу на передрук інтерв'ю Мішеля Ґондрі авторства Макса Еврі. Відповідь надійшла від головного редактора Мірко Парлевліта (Mirko Parlevliet): «Ні, ми не давали дозволу. Дякую, що попередили».

 

На жаль, у Київському медіахолдингу так і не відповіли ТК, яким чином журнал «Топ 10» домовляється з першоджерелами про передрук і скільки йому це коштує. Очевидно, керівництву холдингу сказати нічого. А судячи з відповіді редактора ComingSoon.net, «Топ 10» за інтерв'ю Ґондрі КМХ нічого не заплатив. Можна припустити, що так само таємно від зарубіжних колег вони переставляють і решту «ексклюзивів».

 

Така практика - прерогатива низьковартісних видань, які мало обходить власна репутація, бо й відомі вони лише вузькому колу своїх читачів. Ваш автор пам'ятає, як з десяток років тому одна знайома видавала дешеву газетку - представницю чисельного загону «порадниць про здоров'я». Штату редакції як такого не було: лише редакторка і верстальник. Усі матеріали, відповідно, готувала сама редакторка, просиджуючи дні зо два в бібліотеці (інтернет тоді ще не був панацеєю плагіаторів), висмикуючи статті з радянських і російських газет-аналогів і компілюючи щось своє. Ту газетку читало тисячі зо дві передплатників, і, напевно, нікому й на думку не спадало шукати оригінальні тексти. Невдовзі «видавничий проект» помер своєю неминучою смертю.

 

Але одна справа - дешева газета з накладом дві тисячі примірників, і зовсім інша - журнал, що претендує на лідерство в сегменті видань про дозвілля в Києві. Той, хто прагне стати «топом», підтримує ринкові правила гри, запроваджені топами.

 

Зазвичай ексклюзивні інтерв'ю іноземних знаменитостей українські журнали отримують через різні канали. У найкращому випадку - беруть їх самі, якщо «зірка» прибула до України або ж якщо журналістові пощастило побувати в закордонному відрядженні. окремі видання заради цього розкошують, витрачаючи кошти на утримання власкорів за кордоном.   «Ми можемо отримати ексклюзивне інтерв'ю з допомогою наших партнерів в Україні і за кордоном, які мають можливість такі інтерв'ю надати. Так, наприклад, у журналу Joy є свій власкор у Лос-Анджелесі, який має доступ до зірок Голівуду», - розповідає керівник сектору маркетингу і PR видавничого дому «Бурда Україна» Оксана Тукалевська.

 

Мережевим холдингам узагалі значно простіше працювати, ніж видавцям, не прив'язаним до батьків-партнерів: вони можуть користуватися базою інтерв'ю, котрі публікуються у виданнях як самого холдингу, так і ліцензійних партнерів у різних країнах. «Наприклад, український Playboy може отримувати ексклюзиви зі США, а також з будь-якого іншого Playboy у світі. Так само, як і вони мають можливість користуватися нашими матеріалами», - пояснює пані Тукалевська.

 

Локальні видання, не споріднені з міжнародними холдингами, такої можливості не мають. «У нас "старших братів" немає. Тому ми купуємо такі інтерв'ю», - зауважує Марія Хрущак. Згідно з усталеною світовою практикою, не можна просто так взяти і переставити чужий матеріал, лишень пославшись на джерело, як цього вимагають більшість українських видань (згадайте позначку «При передруці матеріалів посилання обов'язкове» у вихідних даних більшості локальних газет і журналів нашого ринку). Іноземці не просто не дають оригінал без письмового дозволу - за нього ще й треба платити. У середньому «ексклюзив» із посиланням на першоджерело коштує 250 євро. Частково іноземний досвід переймають уже й в Україні: у деяких холдингах (наприклад, Evolution Media), аби отримати право передруку з їхніх видань, з ними слід укласти відповідну угоду або ж хоча б мати письмовий дозвіл на копіпейст.

 

Між українськими виданнями вирує конкуренція за іноземні передруки. Поява інтерв'ю зі спікером зазвичай присвячується події - виходу нового фільму, альбому, початку турне. Щойно анонсується або ж відбувається така подія, редактори журналів починають пошук текстів, які можна опублікувати. Хто не встигає першим, залишається з нічим, бо немає сенсу друкувати те, що вже стало знайомим українському читачеві. Переговори про републікацію часом гальмують процес, і в змаганні «хто перший» перемагає той, хто офіційно не домовляється. Проте, попри випадки застарілої практики «тихого» передруку матеріалів, український ринок преси наближається до цивілізованого рівня відносин купівлі-продажу текстів. І чим швидше порушники ринкових правил позбудуться порошинок, тим прозорішими стануть в очах читачів і колег.

 

P.S.

Після публікації цього тексту ТК отримала коментар першого заступника головного редактора журналу «Топ 10» Романа Костриці:

 

- Дозвіл на публікацію інтерв'ю був письмово одержаний у автора - журналіста Макса Еврі. Очевидно, що редакція «Топ 10», прагне працювати тільки з першоджерелами. Докази - в кожному номері. Лише за останні два місяці наші журналісти побували на кінофестивалі в Каннах, фестивалі «Каннські леви», Венеційському бієнале. Саме через цю причину ми і не вважали за потрібне відповідати на запитання «Детектор медіа» - зміст запиту цього сайту в редакції «Топ 10» визнали некомпетентним. Хочу зазначити, що в цьому сенсі «Детектор медіа» не обманула сподівань редакції «Топ 10». Стаття містить численні узагальнення і не містить думок експертів (коментарі дівчинки з «Афіші» - журналу, який змінює дизайн після кожного виходу журналу «Топ 10», на таке навіть не претендує).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17869
Читайте також
03.11.2009 14:30
Мар'яна Закусило
40 792
24.06.2009 08:36
Вадим Дивнич
, для «Детектор медіа»
45 019
11.06.2009 10:24
Ярослав Загорец, Lenta.ru
8 205
13.05.2009 10:39
Тетяна Селезньова, «Главред»
40 273
Коментарі
15
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
La_Ponomaren.Co
5357 дн. тому
2 pringle: аплодирую стоя :) и правда, само называние Старшего Редактора "Афиши" вот так официально "девочкой" - это смешно. И жалко. Уровень первого зама главреда "Топ10" точно что периферийно-ограниченный.. как и всего издания.. А жаль. Я было очень хорошего мнения о них после феста "I love Kiev".. а зря :(
4итатель
5414 дн. тому
ну в ТОП-10 вообще любят эксклюзивы переводить. То с wikipedia.com, то с imdb.com. Не брезгуют даже комментариями аймдибишных пользователей. Это, канешн, прогресс в украинской журналистике
to blogger
5414 дн. тому
слушайте, ну вы ж ни фига не в курсе. прокатчики всегда с радостью предлагают интервью всем более-менее приличным изданиям - это совершенно нормальная практика
pringle
5414 дн. тому
Че то не пойму, а при чем Афиша и Топ10? Здесь что обсуждаются подростковые рефлексии Топ10 в сторону Афиши? По-моему, и так понятно кто есть кто: два журнала в одном сегменте, только один как жил так и живет себе, развиваясь и совершенствуясь, а второй - молодой и зеленый, с серьезными финансовыми амбициями и периферийной невоспитанностью лезет в ж..у без мыла, попирая старшего коллегу. Вот со стороны, честно, выглядит крайне ущербно, при такой постановке позиций, куда более достойной выглядит Афиша (и почитать есть что! что в принципе для печатного издания неплохо). Есть простейшие нормы этики, адекватные и принятые всеми развитыми странами. Некоторые украинские сми более развиты, а кто-то прибегает к привычным методам, судя по материалу статьи. А там всякие оправдания и закидоны про Венецию и Канны, ну смешно, ей богу! Насколько мне известно, журналисты Афиши не только по каннам и биеннале разъезжают. Почему бы просто не вынести из этого полезный опыт и сказать всем комментаторам спасибо за здоровую критику. Растите и развивайтесь!
to хехе
5414 дн. тому
Украли интервью с западного сайта, перевели, поставили в журнал - да, действительно эксклюзив. Такого еще никто не делал.
hvoya
5414 дн. тому
Так а вроде бы и Афиша была в Каннах, и в Венеции. Топ 10 вперед особенно не прыгнул в этом смысле
хехе
5414 дн. тому
я так понял, что интервью было впервые на русском языке. это вполне катит на эксклюзив. а афиша кусает локти
pringle
5414 дн. тому
когда, бывает, {CENSORED}, и сказать нечего, остается лишь сделать вид, что мы так креативно {CENSORED}. дорогие топчане10, вокруг же умные люди, не стоит так разоряться, да еще и афишу поливать невесть чем. лучше, как говорил дедушка ленин - учитесь, учитесь и учитесь. всем будет приятней. так гляди и журнал нормальным станет.
Горячофф
5414 дн. тому
Я могу ошибаться, но вроде как материал вышедший в том или ином издании уже не является собственностью автора..., ну вроде как он не дает разрешения публиковать его еще где-то или нет... Не, ну это нормально! Просто иначе работать не привыкли. А вот это: журнал, що претендує на лідерство в сегменті видань про дозвілля в Києві - просто в тему. Вот именно претендует. Канал "киев" тоже претендует на звание модного канала, газета "хрещатик" на бизнес-издание и так далее. Вот "Вечерка" уже по ходу ни на что не претендует! Это такая тенденция. Назовем ее тенденцией "кривоприкосновения". До чего бы ни прикоснулся - все летит в пиз...ду! Как тут не вспомнить теорию этногенезов... Кстати, не вздумайте это "топ-666" покупать. Зайдите-ка лучше в какой-нибудь кофе-хауз или чё-то подобное и возьмите бесплатно! Привет!
trot
5414 дн. тому
кроме казбека в издании еще есть выпускающий, например. девочка в стиле казбека-кострицы некая моденова наталья
Wazzup
5414 дн. тому
Да, лоханулись казбекистанцы красиво. Сначала тупо своровали интервью и опубликовали его с лукавым грифом "специально для..." (ну да, у нас все эксклюзив, йопта! да нам сам Херст черепушку подписал! Друзья, не позорьтесь, это просто смешно, какой эксклюзив - вот же на сайте английском висит оригинал интервью). Потом тупо отморозились от запроса Телекритики ("визнали некомпетентним" - отличная формулировка, теперь можно хоть саму прокуратуру в игнор! "некомпетентным" не отвечаем!). Ну а неуклюжий пинок в сторону "Афиши" лишь подчеркивает убожество менеджмента Топ10, страдающего комплексом неполноценности и свято верящего в то, что каждый выход их творения производит фурор на рынке и вызывает обмороки у конкурентов. Это я называю синдромом Эллочки Людоедки, которая успешно боролась и побеждала ненавистную заокеанскую Вандербильдшу при помощи крашеных мехов, чайного ситечка и ситцевых стульев из дворца.
Бодя
5414 дн. тому
Может быть, журналист Макс Эври подумал, что ТопДесять какое-то второсортное издание из бедной республики, где можно безвестно публиковаться по второму кругу, поэтому за спиной главного редактора разрешил им, попрошайкам, публиковать интервью. В качестве гуманитарной помощи. Ну и не зря он о них так подумал, на самом деле.
blogger
5414 дн. тому
афиша {CENSORED}, все знают, что их редактор в кентах с прокатчиками и им предоставляют все интервью) ахахха
гость
5414 дн. тому
мыслей каких экспертов вам, Роман, не хватает? экспертов в воровстве? ) так Казбек всегда воровал. пусть он вам все расскажет.
vichy
5415 дн. тому
А топ 10, конечно, не могли обойтись без шпильки в адрес Афиши, да еще и какой!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду